Alain Schroeders bilde fra Kid Jockeys

Bilde fra Alain Schroeders prisvinnende serie Kid Jockeys.

© Alain Schroeder

Tre tips for å få frem ansiktstrekk med svart-hvitt

Hvis ansiktene er gjemt i mørke skygger kan du redde bildene dine med tre enkle tips til redigering i svart-hvitt. Vi har snakket med mesterfotografen Alain Schroeder, som bruker trikset i de prisvinnende bildene sine.

23. oktober 2019 av Jeppe Vestergaard

Hva gjør man hvis solen står høyt på himmelen, og det skarpe lyset gir store slagskygger i ansiktet på motivene?

Det var en utfordring som mesterfotografen Alain Schroeder sto overfor da han knipset serien Kid Jockeys, som vant en førsteplass i World Press Photo.

Heldigvis for Alain Schroeder gikk ikke det harde arbeidet hans tapt, for han redigerte bildene sine i Photoshop, slik at han fikk frem interessante ansiktstrekk tross slagskygger.

Du kan gjøre det samme med disse tre enkle tipsene. 

1. Konverter bildet til svart-hvitt

Alain Schroeders bilde fra Kid Jockeys

Alain Schroeder knipset dette bildet ved å stikke kameraet inn under hesteboksen uten å se. Det måtte flere forsøk til, siden han aldri visste når meste løp startet.

© Alain Schroeder

Det første du gjør er å åbne billet ditt i Photoshop. Det gjør du enten ved å trykke File / Open og så finne billet ditt. Du kan også finne bildet ved å høyreklikke og trykke åpne med Photoshop. 

Når du har åpnet bildet ditt i Photoshop, trykker du på Create new fill or adjustment layer.

Så velger du Black & White. Nå er bildet ditt konvertert til svart-hvitt. Den svar-hvite effekten vil senere ha sitt eget lag, og du kan derfor alltid slette eller slå av laget, slik at du står igjen med det originale fargebildet.

> Les også: Alt du må vite om om svart-hvitt fotografering.

2. Bruk fargene til å lysne ansikter

Når du har konvertert bildet ditt til svart-hvitt i Photoshop, kan du faktisk bruke farger til å få frem ansiktene. Det er de første innstillingene du automatisk får mulighet for å jobbe med.

Det er nemlig slik at selv om bildet er i svart-hvitt, inneholder det fremdeles informasjon om fargene i bildet. Derfor kan du heve lyset i f.eks. de røde fargene og se effekten på svart-hvitt bildet ditt.

Langt på vei de fleste ansiktskulører har oransje-røde toner som grunntone. Det betyr at du kan heve lyset i de røde fargene i bildet og dermed heve mengden lys i ansiktet.

Du kan manuelt trekke i den røde skyveknappen, eller du kan bruke Click and Drag funksjonen (hånden med to små piler rundt), hvor du klikker på et område i bildet og trekker musen til høyre eller venstre, alt etter om akkurat det områdets farger skal være lysere eller mørkere.

Det er også mulig å bruke forskjellige Presets, så programmet selv hever lyset i f.eks. de røde tonene. Alain Schröder bruker et Red Filter, når han skal redigere frem ansikter i svart-hvitt.

> Les også: Få fart på Photoshop med handlinger.

eksempel på photoshop-redigering

I boksen til venstre ser du hvordan vi manuelt har hevet de røde fargene i bildet. Til høyre har vi valgt et Preset hvor Photoshop selv løfter de røde fargene, men også de gule. Så kan du skru opp og ned som du har lyst.

© Digital FOTO

3. Gi bildet kontrast med Tone Curve

Det siste steget er å gi bildet kontrast med en Tone Curve. Den finner du under Adjustments, hvor du velger det lille ikonet med en S-kurve. Hvordan du finner ikonet kan du se i eksempel 1 i bildet under.

Når du har fått frem kurven, kan du i prinsippet endre lyset i bildet ditt akkurat som du har lyst til. Det finnes imidlertid to hyppige kurver som du kan se eksempler på i eksempel 2 og 3 under.

Den første og mest typiske kurven finner du i eksempel 2. Kurven kalles typisk en S-kurve, som gir kontrast i bildet. Her løfter du høylysene til høyre og senker skyggene i venstre side av kurven.

Men i dette tilfellet går vi for det motsatte, så du bør lage en omvendt S-kurve hvor du hever skyggene og senker høylysene som i eksempel 3 i bildet over.

Alain Schroeders bilde fra Kid Jockeys

Du kan lese mer om Alains bilder i det nye Digital FOTO, hvor du får hele historien bak serien Kid Jockeys.

© Alain Schroeder

Les historien bak Kid Jockeys i Digital FOTO

I Digital FOTO 16 har vi snakket med Alain Schroeder, hvor han forteller om sin reportasje Kid Jockeys. Det er en historie som handler om heksedoktorer og barn som setter livet på spill for å underholde tilskuere og vinne penger til familien.

Se alle bildene fra den heseblesende serien i Digital FOTO nummer 16/2019. 

I samme nummer kan du også se hva fotografer fra National Geographic kan få ut av en ny moderne kameratelefon.

Du får også en guide til hvordan du kommer i gang med gatefotografi – med alt det innebærer.

Hvis du enda ikke er abonnent, har vi en rekke spennende tilbud til deg akkurat nå, se bare her.

Kanskje du er interessert i...