Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Sett i gang med svart-hvitt

Bilder uten farger kan skape ro eller dramatikk, og med noen få verktøy får du perfekte gråtoner og en flott kontrast. Her får du de beste tipsene for svart-hvitt-fotografering.

27. januar 2017

Det er verdt det å kunne litt om svart-hvitt-fotografering, selv om det kanskje umiddelbart kan virke litt merkelig å etterligne gammeldags teknologi med de nyeste kameraene på markedet.

Svart-hvitt fungerer spesielt fint til motiver som gatebilder, røff natur og portrettbilder.

Her åpner det dørene for et helt nytt sett med detaljer, og du trenger ikke tenke riktig så mye på teknikken som med fargebilder.

I fargebilder kan ISO-støy ødelegge nesten alt, men konverterer du til svart-hvitt, er problemet plutselig løst. Fint å vite hvis du ved en feil har økt ISO-verdien for mye og vil prøve å fikse bildet til å bli brukbart likevel.

Fotografer i råformat

Du får de beste bildebehandlingsmulighetene hvis du først tar bildet i farger og råformat. Du kan alltid konvertere et fargebilde til svart-hvitt, men du kan ikke få tilbake fargene hvis du har knipset i svart-hvitt.

Når du åpner bildet i en rawkonverter, som f.eks. Lightroom eller Photoshop, må du velge gråtoner i feltet HSL/gråtoner. Deretter kan du justere akkurat hvor mye hver farge i bildet skal slå igjennom i svart-hvitt.

Bruk f.eks. blåtonene for å gi himmelen et mer kontrastfylt uttrykk, eller demp de røde og oransje fargetonene for å få mest mulig ut av hudtonene i et portrettbilde.

I bladet Digital FOTO 3/2017 kan du lese mer om å fotografere i svart-hvitt og få 12 knallgode tips for svart-hvitt-fotografering.

Hvis du tegner et abonnement nå, kan du lese de fem siste utgavene av bladet på mobil eller nettbrett med Wype-appen.

Kanskje du er interessert i...