Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Svart-hvitt-fotografiet byr på noen helt spesielle fordeler som mange fotografer bruker til å skape fantastiske bilder helt uten farger. I denne artikkelen kan du lese om hvilke det er. 

© Shutterstock

Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

I en verden der fargestrålende bilder slåss om oppmerksomheten vår, kan det virke merkelig og unødvendig å fotografere i svart-hvitt. Men det monokrome uttrykket kan utrette fantastiske ting for bildene dine.

27. januar 2017

Hva er svart-hvitt-fotografering?

Svart-hvitt, eller S/H, som det ofte blir forkortet til, er en fotografisk sjanger der fotografen utelukkende bruker svart, hvitt og gråtoner i fotograferingen.

Et svart-hvitt-bilde er altså det motsatte av et fargebilde.

Opprinnelig ble bilder og film tatt i svart-hvitt, for den daværende teknologien var ikke i stand til å gjengi farger.

Etter oppfinnelsen av fargefilm i 1930 gikk det ikke mange år før de fleste bilder og filmer ble laget i farger.

Men selv om det i dag er lettere å ta et bilde i farger enn i svart-hvitt, er det fortsatt mange fotografer over hele verden som sverger til det svart-hvite uttrykket.

> Les også: Ta dramatiske vinterbilder i svart-hvitt

Hvorfor fotografere i svart-hvitt?

Det virker kanskje litt underlig å etterligne en gammeldags teknologi med de nyeste kameraene på markedet, men svart-hvitt kan brukes til mye – for eksempel til å skape mer dramatikk i et statisk bilde, eller mer ro i et bilde der det skjer litt for mye.

Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Svart-hvitt kan gjøre bildene dine bedre ved for eksempel å lede fokus dit du vil. Samtidig kan du øke ISO-verdien mer uten å få problemer med støy.

© Shutterstock

Svart-hvitt egner seg bedre for noen motiver enn for andre.

Dette kan for eksempel være gatebilder, portretter, arkitektur og barsk natur. De vesentligste fordelene med svart-hvitt er at det fjerner fokus fra forstyrrende farger og framhever detaljer i teksturer.

Og støy fra en høy ISO-verdi kan nesten ødelegge et fargebilde, men hvis du konverterer til svart-hvitt, er problemet plutselig løst – korn gjør seg nemlig godt i svart-hvitt.

Dette er nyttig kunnskap hvis du skulle øke ISO-verdien for mye ved en feill, og fortsatt vil ha et brukbart resultat.

Les også: 5 gode grunner til å fotografere i svart-hvitt

Hvordan fotograferer jeg i svart-hvitt?

Det er ganske enkelt å fotografere i svart-hvitt.

På de fleste kameraer kan du nemlig stille inn bildestilen, eller bildestyringen, til Monochrome, altså svart-hvitt.

Her har du imidlertid ingen kontroll over kontrasten, og hvis du fotograferer i jpeg, kan du ikke gjenskape fargene i bildet.

Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Selv om du kan stille inn kameraet til å fotografere i svart-hvitt, er det bedre å fjerne fargene i bildebehandlingen etterpå. Det gir deg flere muligheter for å justere kontrastene. 

© Shutterstock

Derfor får du flere muligheter for å redigere hvis du i første omgang tar bildet i farger og råformat.

Når du åpner bildet i en raw-konverter, for eksempel i Lightroom eller Photoshop, velger du gråtoner i feltet HSL/gråtoner.

Deretter kan du justere nøyaktig hvor mye hver farge i bildet skal slå gjennom i svart-hvitt.

Bruk for eksempel de blå fargetonene til å gi himmelen et mer kontrastrikt uttrykk, eller skru på de røde og oransje tonene for å få maksimalt ut av hudtonene i et portrett.

Se også: De beste gratisprogrammene for bildebehandling

Flere muligheter med programtillegg

Hvis du vil konvertere et fargebilde, men ikke er helt sikker på hva du skal justere, kan du bruke forhåndsinnstillinger, presets.

Dette er forhåndsjusterte svart-hvitt-profiler som kan aktiveres med noen få klikk og finjusteres etterpå.

Det finnes en rekke forhåndsinnstillinger i Lightroom, men hvis du vil utvide mulighetene dine, kan du laste ned flere presets på nettet. Da må du laste ned en plugin, et programtillegg, noe som er et filter eller et helt program som du kan aktivere inne i et annet program, som oftest Photoshop eller Lightroom.

Derfor bør du fotografere i svart-hvitt

Med presets fra for eksempel Nik Collection fra DxO kan du gi bildene dine et kontrastrikt svart-hvitt-uttrykk med noen få klikk. Det er lett å justere detaljer og nyanser etterpå hvis resultatet ikke er helt perfekt.

© Shutterstock

Nik Collection fra det franske selskapet DxO er en av de mest populære plugin-pakkene. Pakken inneholder blant annet programtillegget Silver Efex Pro, som er et skikkelig godt verktøy for svart-hvitt-konvertering.

Med Silver Efex Pro får du en lang rekke forskellige presets med helt forskjellige uttrykk. Du kan for eksempel velge en veldig kontrastrik konvertering som framhever strukturer som for eksempel rynker og arr, eller en mildere konvertering som gir myke, grålige mellomtoner.

Det finnes også en hel del presets som gjenskaper effekter fra de analoge dager, for eksempel korn, riper, vignetter eller mørke rammer. Det gir et stemningsfullt uttrykk som kan være prikken over i-en i et bilde.

Få mange tips om svart-hvitt i Digital FOTO

Som abonnent på Digital FOTO kan du finne mange tips og veiledninger til svart-hvitt-fotografering i det eksklusive abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen.

Du finner blant annet 4 actions for svart-hvitt i Photoshop, en veiledning til å se de svart-hvite motivene i fotograferingen, gode råd til hvordan du gjør om deler av bildet ditt til svart-hvitt og en grundig videoveiledning til å lage de beste svart-hvitt-bildene i Lightroom. 

Abonnerer du ikke ennå? Nå kan du få 1 nummer av Digital FOTO og full tilgang til Fordelssonens over 500 videoer, veiledninger og forhåndsinnstillinger for bare 29 kroner.

Se tilbudet her. 

Kanskje du er interessert i...