Feil i Photoshop
Photoshopfeil

Du vil takke deg selv for å opprette lag til justeringene dine. Også selv om du bare skal lysne ansiktet litt.

© Shutterstock

5 feil alle fotografer har gjort i Photoshop

Photoshop er et stort program med ufattelige muligheter, og det kan være vanskelig å få oversikt over alle deforskjellige funksjonene i programmet. Derfor har de fleste fotografer gjort disse fem feilene på et eller annet tidspunkt.

28. mai 2018 av Sarah Marie Winter

I et program som Photoshop er det uhyggelig å ødelegge bildet sitt. 

Det er så mange verktøy som virker like, men som gir helt forskjellige resultater.

Noen ganger oppdager man først at man har brukt et feil verktøy, når det er for sent, og originalfilen er umulig å gjenskape.

Så selv om du kanskje mener at du har kontroll på Photoshop, synes vi likevel at du bør sjekke denne listen. For hvis du er fotograf, er det en overhengende risiko for at også du har gjort en av disse bommertene.

1. Jobbet direkte på bakgrunnslaget

Det kan godt hende at det virker som bortkastet tid å opprette et nytt lag når du bare "baaare skal gi bildet litt mer kontrast".

Men før du vet ordet av det, har du også justert hvitbalansen, økt fargemetningen, lysnet hovedmotivet og klonet bort et par forstyrrende detaljer.

Og så går det galt. Du finner ut at du ikke liker den kjølige hvitbalansen du ga bildet til å begynne, likevel. Men fordi du står på bakgrunnslaget, kan du ikke gå tilbake uten også å miste alle de endringene du har brukt de to siste timene på.

Det er en veldig god vane å opprette et lag for hver justering du gjør – for dermed kan du ikke bare slette laget uten at det går ut over de andre justeringene, men også endre for eksempel gjennomsiktigheten og blandingstilstanden.

Med andre ord har du langt mer kontroll over justeringene eller effektene du gir bildet, når du gir dem hver sitt lag. Så det er ingen unnskyldning for å la være.

Les også: 6 ting du ikke må gjøre når du redigerer portrettbilder

2. Klikket på "Lagre" i stedet for "Lagre som..."

Det er en god huskeregel å trykke Ctrl + S med jevne mellemrom. Da mister du ikke det du har sittet og gjort, hvis programmet plutselig lukker seg.

Men dette må du altså først gjør når du har trykket Shift + Ctrl + S, for ellers overskriver du originalfilen med den nye filen, og hvis det skjer, kan du ikke få originalfilen tilbake.

Når du så trykker "Lagre som...", er det veldig lurt å ha et system for filnavnene dine slik at du ikke ender opp med 28 bilder som heter portrett_ny, portrett_ny(1), portrett_done, portrett_done_heltferdig... Fortsett selv.

3. Brukt Saturation/Fargemetning til å konvertere til svart/hvitt

Bilde konvertert til svart/hvitt med Photoshops-funksjonene Demp fargemetning og Kanalmikser

Det er stor forskjell på hvilken funksjon du bruker til å konvertere bildet ditt til svart/hvitt. Med Kanalmikser og Svart-hvitt får du langt mer kontrol over lys, skygge og kontraster enn hvis du bare fjerner fargene med saturation-funksjonen.

Når du bruker funksjonen Bilde, Justeringer, Mindre metning, så gjør Photoshop nettopp det navnet på funksjonen antyder – den demper fargene i bildet helt slik at du får en versjon i svart/hvitt.

Men dessverre betyr det også at du ofte får et flatt og livløst bilde. 

Heldigvis finnes det mange forskjellige måter for å konvertere et bilde til svart/hvitt i Photoshop, og du vil få et langt mer kontrastrikt bilde ved for eksempel å bruke Kanalmikser eller Svart-hvitt, som begge er funksjoner som ligger under Bilde og Justeringer. 

Velg én av de forhåndsinnstillingene for svart-hvitt, eller trekk i de røde, grønne og blå skyveknappene selv, helt til du er fornøyd med resultatet. Hvis du bruker Kanalmikser, må du krysse av i feltet Monokrom før bildet ditt blir svart-hvitt.

Les også: 5 klassiske fotofeil du lett kan fikse i Lightroom

4. Brukt skarphetsverktøy på motiver som ikke er i fokus

Fugl på gren redigert med sharpness tool i Photoshop

Hvis bilde er uskarpt, må du aldri bruke skarphetsverktøyet i Photoshop. Det vil bare gjøre det enda tydeligere at bildet ditt ikke er skarpt.

Lite er mer frustrerende enn å komme hjem og oppdage at hovedmotivet er ute av fokus på samtlige bilder. Det vet vi godt. Men dette er en av de få tingene du ikke kan fikse i Photoshop.

Gjør skarpere-verktøy er et brukbart verktøy for å få skarpe motiver til å fremstå en anelse tydeligere enn de allerede er.

Men når fotografer bruker skarphetsverktøyet på uskarpe motiver – særlig hvis de øker styrken til over 20% – så vil det bare forverre bildet og få det til å se amatørmessig ut.

Så hold deg unna det lille trekantede ikonet, og hvis du vil gjøre skarpe bilder litt skarpere, kopierer du laget, høyreklikker og velger Konverter til Smart objekt, velg Filter, Skarpere og Uskarp maske. Sett verdien til mellom 50 og 100 for en naturlig skarphet uten for mye støy.

Les også: De beste gratisprogrammene for bildebehandling

5. Glemt å bruke snarveier

En av de enkleste måtene for å spare tid i bildebehandlingen er å lære seg snarveiene i Photoshop – og å venne seg til å bruke dem. Det høres kanskje ut som en stor jobb, men vi lover at så fort de viktigste snarveiene sitter i fingrene, vil du oppdage at arbeidsprosessen din blir vesentlig mer effektiv.

Hvis du er abonnent, kan du gå inn i Fordelsssonen og se en oversikt over de viktigste snarveiene til de forskellige verktøyene og laste ned en grundig snarveisoversikt for justeringer av lag, markeringer og tilpasning av bilder.

Du kan også lage dine egne snarveier ved å klikke på Rediger og deretter Tastatursnarveier.

Lær deg Photoshop og Lightroom i dag - få 2 numre av Digital FOTO samt 100 tips & kurs for bildebehandling til bare 49 kr her!

Da får du også umiddelbar tilgang til Fordelssonen og mer enn 400 videokurs i blant annet bildebehandling. 

Kanskje du er interessert i...