Bilde av fjell med og uten actions i Photoshop

Med actions kan du gi bildene dine mer kontrast, fargemetning, skarphet eller noe annet med ett klikk. 

© Digital FOTO

Derfor bør du bruke actions i Photoshop

Det er flere gode grunner til å bruke prosedyrer når du behandler bildene dine i Photoshop. Her får du de viktigste.

23. november 2020 av Sarah Marie Winter

Actions, eller prosedyrer, som de heter på norsk, er en forhåndsdefinert serie med steg for å behandle eller manipulere et bilde, som du kan starte med bare ett klikk i Photoshop. 

Hvis du aldri har brukt actions før, kan det være vanskelig å skjønne hvorfor du skulle bruke tid på å sette deg inn i dem og lage dine egne eller laste ned andres. Men det finnes flere gode grunner til at det at det er godt brukt tid. 

Bildebehandlingen går raskere

Actions er et av de kraftigste verktøyene i Photoshop. Med dem kan du automatisere stort sett alt og på dermed hoppe over mange kjedsommelige justeringer i bildebehandlingen.

Du kan for eksempel stille inn en action til å konvertere bildet til svart-hvitt, gi det vignettering, gjøre det skarpere eller legge på et vannmerke. Og dette er bare eksempler – du kan også bruke mer avanserte teknikker. 

For eksempel krever teknikken «frequency separation», som blir brukt til å glatte ut hud, at du går gjennom minst seks steg. Med prosedyrer kan du samle alle stegene i ett klikk. 

Det betyr ikke nødvendigvis at du vil bruke mindre tid på bildebehandlingen. Men tiden du sparer, kan du bruke på justeringene som krever presisjon, for eksempel å fjerne støv på bildebrikken eller forstyrrende elementer med et kloningsverktøy.

> Les også: Få perfekte farger på skjermen helt helt enkelt

Bilde av fjell med og uten actions i Photoshop

Over kan du se forskjellen på et ubehandlet bilde og et der vi med ett klikk har økt kontrasten og skarpheten. Det er ikke en voldsom forandring, men likevel hadde den tatt noen minutter hvis vi skulle ha justert manuelt. 

© Digital FOTO

Bildene dine blir sammenhengende

I tillegg til å spare deg tid kan actions også hjelpe deg med å skape en mer ensartet, sammenhengende stil i bildene dine.

Ved å ha en gruppe med prosedyrer du mer eller mindre alltid bruker, kan du nemlig raskt gi alle bildene det samme uttrykket.

Har du en instagram-profil eller en hjemmeside, vil derfor også alt du legger ut bli mer harmonisk, og med tiden vil andre kunne kjenne igjen bildene dine.

Slik får du actions

Du kan både lage dine egne prosedyrer og laste ned noen andre har laget. Her ser du hvordan du lager dine egne prosedyrer. Hvis du vil eksperimentere med prosedyrer andre har laget, kan du for eksempel google «Free Photoshop Actions» og velge ut fra de mange resultatene du får.

Når du har lastet ned zip-filen med prisedyrene dine, dobbeltklikker du på den for å pakke den ut. Da vil du få en ny mappe med en fil som slutter på .ATN.

Du kan enten trekke filen direkte inn i Photoshop-vinduet eller klikke på dropdown-menyen i Action-panelet og velge «Load actions...» eller «Last inn prosedyrer...».

Slik bruker du actions

Å bruke prosedyrene dine er det enkleste av alt. Velg det laget du vil bruke prosedyren din på, og klikk på en prosedyre i Action-panelet. Klikk deretter på "Play"-knappen nederst i panelet, som er formet som en trekant. Så er du i gang. 

> Les også: Er dpi og ppi det samme? 

Få 10 helt nye prosedyrer i Fordelssonen 

Akkurat nå finner du 10 actions i Fordelssonen, som gjør bildene dine flottere med ett klikk. Du finner også en video som viser hvordan du bruker de nye prosedyrene i Photoshop. 

Last ned de 10 prosedyrene her!

Kanskje du er interessert i...