Få perfekte farger på skjermen

Få perfekte skjermfarger - helt enkelt

Få perfekte farger på skjermen din, slik at du ikke redigerer i blinde.

14. november 2016

Selv om du ikke har en profesjonell skjerm, er det lurt å passe på at skjermen viser farger og nyanser slik de opprinnelig ble fanget i kameraet.

Dermed unngår du å sitte og etterbehandle bilder i blinde og korrigere noe som egentlig skyldes skjermoppsettet. Dette er viktig når du vil skrive ut blinkskuddene dine, for ellers vil de avvike voldsomt fra det uttrykket du faktisk ville ha.

Skjermene har vanligvis forskjellige forhåndsinnstillinger man kan velge mellom, for eksempel for film eller spill, som gjengir farger og lys forskjellig. Andre skjermer har en egen Adobe RGB-innstilling som er godt egnet for bildebehandling.

> Les mer om: skjermer her.

Her får du de beste tipsene våre for å kalibrere skjermen din enklest mulig. Begynn med å velge standardinnstilingen til skjermen og varm den opp i minst 20 minutter før du begynner å kalibrere innstillingene.


Slik kalibrerer du skjermen i Windows:

  1. Klikk på Windows-ikonet og velg Innstillinger, System, Skjerm, Avanserte skjerminnstillinger og Fargekalibrering. Klikk på Neste. Trykk på skjermens menyknapp. Bruk skjermmenyen og velg standardinnstillingene. Se i manualen for skjermen for hjelp til innstilling av nettopp din skjerm. Klikk på Neste. Nå skal vi justere den såkalte gammaen. Les forklaringen og klikk på Neste.
  2. Bruk skyveknappen for å få den mørke eller lyse prikken i midten av de ni sirklene til å flyte ut. Midten av sirklene skal hverken være mørk eller lys, men skal matche resten av sirklene. Mys litt, da er det lettere å se om midten matcher. Klikk på Neste. Nå skal vi justere lys og kontrast. Les veiledningen, klikk på Neste og juster med skjermmenyen og knappene etter instruksjonene. Klikk på Neste.
  3. Les forklaringen om justering av fargebalansen. Klikk på Neste. Fargebalansen bestemmer om fargene på skjermen er i riktige i sitt forhold til hverandre, slik at en bestemt farge ikke dominerer. Juster skyveknapperne for rødt, grønt og blått slik at de grå søylene er nøytrale. Klikk på Neste. På to knapper kan du se hvordan visningen så ut før, og hvordan det ser ut nå. Fjern haken i Start ClearType-tuneren, og klikk på Fullfør hvis du er fornøyd.


Slik kalibrerer du skjermen på Mac:

  1. Klikk på Eplemenyen og velg Systeminnstillinger..., Skjerm og Farge. Velg skjermen som skal kalibreres, og klikk på Kalibrer…. Marker Ekspert, det gir en mer nøyaktig innstilling. Klikk på Fortsett. Velg innstillingsmenyen på selve skjermen. Nullstill skjerminnstillingene. Følg forklaringene på skjermen og juster lysstyrke og kontrast slik at den grå firkanten ser ut som beskrevet. Klikk på Fortsett.
  2. Skjermens lys og farger stiller du ved å flytte skyveknappene for lysstyrken og for tonen slik at Apple-logoen matcher den stripete bakgrunnen. Det hjelper hvis du myser litt. Klikk på Fortsett når du er fornøyd. Gjenta justeringene på de neste fire bildene. Klikk på Fortsett.
  3. Nå skal du justere gamma. Apple anbefaler standardinnstillingen på 2,2. Velg den og klikk på Fortsett. Her velger du er Bruk originalt hvitpunkt eller sett skyveknappen til D65. Klik på Fortsett to ganger. Gi profilen et passende navn og klikk på Fortsett. Avslut ved å klikke på OK.

Kalibrer skjerrmen din til perfeksjon

Hvis du vil være helt sikker på at skjermen din gjengir alle fargenyanser 100 prosent korrekt, er det lurt å bruke en egen kalibreringsenhet som plasseres på selve skjermen. Et program guider deg raskt igjennom kalibreringsprosessen.

Vinn den perfekte kalibreringsenhet

Et eksempel på en slik kalibreringsenhet er en Spyder5 fra Datacolor, og akkurat nå har du muligheten til å vinne den eksklusive kalibreringskofferten Spyder5 Capture Pro, som i tillegg til en enhet for skjermkalibrering også har en Spyder LENS CAL for kalibrering av autofokus i kameraet ditt. Kofferten har en verdi på rundt 3600 kroner. Du kan vinne den her.

Les mer om Spyder5 Capture Pro her.

Spyder5 Capture Pro

Denne kuffert med kalibreringsudstyr fra Datacolor kan du vinde.

© Datacolor

Kanskje du er interessert i...