Dolomittene fargerom

sRGB eller Adobe RGB? Valg av fargerom kan påvirke nyansene i bildene dine.

© Shutterstock

Adobe RGB eller sRGB? Slik velger du riktig fargerom

I kameraet har du typisk mulighet for å velge mellom å fotografere i fargerommene sRGB eller Adobe RGB. Her forklarer vi forskjellen og forteller deg når det er best å bruke de to fargerommene.

Et fargerom definerer de fargene som kan bli reprodusert i et bilde. Men hva skal du egentlig velge? Adobe RGB eller sRGB?

Fargerommet sRGB er det fargespekteret som kan vises på en dataskjerm eller med en projektor. sRGB er også det fargerommet kameraet er innstilt til å bruke som standard når du tar jpeg-bilder. 

Derfor er sRGB det beste valget hvis du skal bildebehandle jpeg-bildene dine på datamaskinen.

Forskjell på nyanser i sRGB og Adobe RGB

Fargerommet Adobe RGB har en større fargepalett enn sRGB – særlig i fargeområderne cyan til grønt samt i oransje toner. 

Derfor ser Adobe RGB-bilder bedre ut enn sRGB når de blir skrevet ut, men de tar seg dårligere ut enn sRGB på en skjerm. 

Bare noen få skjermer kan gjengi Adobe RGB korrekt, så hvis du skal vise bildene dine på en datamaskin, for eksempel en hjemmeside, bør du bruke sRGB.

Siden Adobe RGB har et større fargerom end sRGB, kan du konvertere Adobe RGB til sRGB – men ikke omvendt.

Valg av fargerom  sRGB og Adobe RGB.

I kameramenyen kan du raskt velge mellom de to fargerommene sRGB og Adobe RGB. Hvis du fotograferer i råformat, kan du velge fargerom etterpå. 

© Nikon

Raw gjør fargeromvalget enklere

Fotograferer du i råformat, er ikke fargerommet avgjørende i fotograferingen. 

Det velger du nemlig i raw-konverteringen i for eksempel Camera Raw eller Lightroom. Her er det altså likegyldig hva du setter kameraet til i menysystemet.

Med raw-formatet har du tilgang til alle fargene. Siden det ikke er noe fargerom tilknyttet raw-formatet, velger du det når du konverterer raw-filene dine, for eksempel når du skal eksportere de ferdige bildene. 

Det gjør du ved å klikke nederst på en link i raw-konverteren i Elements og Photoshop. I Lightroom velger du det ønskede fargerommet når bildet skal eksporteres. 

Det smarte med å fotografere i raw og velge fargerom når du eksporterer de ferdige bildene dine er, at du alltid kan gå tilbake og velge et annet fargerom. 

Les også: 5 gode grunner til å fotografere i raw

Hva betyr RGB?

RGB er et fargeskjema der primærfargenes røde, grønne og blå lys blir kombinert på forskjellige måter for å skape andre farger. 

Det er et eksempel på additiv fargeblanding, noe vi ser gjennom at en blanding av to farger er lysere enn de to fargene hver for seg. 

For eksempel kan du lage hvitt ved å blande de tre primærfargen. 

RGB brukes til å definere farger på data- og TV-skjermer.

Kilde: Wikipedia.org

Utvid fargerummet ytterligere med ProPhoto RGB

I både Photoshop og Lightroom kan du i også velge fargerommet ProPhoto RGB. Det inneholder enda flere fargenyanser. 

Dette kan være en fordel hvis du vil jobbe svært grundig med fargene i raw-filene dine før de skal skrives ut. Du kan ikke velge ProPhoto i kameraet. 

Vil du have bedre kontroll på bildebehandlingen i Lightroom, Photoshop og Elements, kan du få den nye kursboken vår "100 tips og kurser" i posten med to numre av Digital FOTO for bar 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...