Portrett med uskarp bakgrunn

I Photoshop har vi gjort bakgrunnen uskarp slik at effekten blir sterkere langt unna personen.

Slik lager du en perfekt uskarp bakgrunn i Photoshop

Takket være intelligente funksjoner i Photoshop gjør du enkelt en portrettbakgrunn uskarp med et troverdig resultat. Her ser du hvordan du gjør det.

Det gir en flott effekt som fremhever personen når bakgrunnen er skikkelig uskarp, men det krever en stor blenderåpning i fotograferingen og et kamera med ganske stor bildebrikke.

Har du portrettbilder der bakgrunnen forstyrrer eller der du ikke synes den er uskarp nok, kan du imidlertid gjøre noe med det og få skikkelig uskarp bakgrunn med et troverdig resultat.

Tidligere var det en krevende oppgave å frilegge en person og gjøre bakgrunnen uskarp, men takket være intelligente verktøy er det blitt mye enklere.

Du kan også gjøre bakgrunnen uskarp slik at delene lengst unna blir mer uskarpe enn de som er nærmest personen – slik det gjøres i fotograferingen.

Se også: Last ned e-boken vår med kurs og tips som gjør deg enda bedre i Photoshop

Her kan du se hvordan du enkelt kan frilegge en person. Vi arbeider i lag, og deretter må bakgrunnen gjøres klar og personen må fjernes fra bakgrunnslaget. Ellers vil deler av personen bli synlig når vi senere gjør bakgrunnslaget uskarpt.

Nedenfor ser du det opprinnelige bildet til venstre og versjonen med den nye bakgrunnen til høyre. Dra i streken for å se mer av de to versjonene.

Slik markerer du personen i Photoshop

Åpne bildet og tast Ctrl + J to ganger for å opprette to kopier av bakgrunnslaget. Tast W for å velge Quick Selection Tool. Nå skal du bruke funksjonen Select Subject, som automatisk finner og markerer hovedmotivet. 

Select Subject i Photoshop

Du får de beste resultatene hvis beregningene og markeringen av personen blir gjort i nettskyen. Klikk derfor på pilen ved Select Subject øverst, og velg Cloud (Detailed results).

Klikk deretter på Select Subject. Nå markeres personen. Klikk på Add layer mask i paletten Layers.

>Se også: Slik får du flotte HDR-bilder

Slik gjør du klar bakgrunnen

Marker det midterste laget i paletten Layers. Laget skal bli den uskarpe bakgrunnen, men først må vi fjerne personen fra dette laget og erstatte med noe som ligner den øvrige bakgrunnen.

Marker personen på samme måte som før med Cloud og Select Subject. Nå må markeringen utvides litt. Velg derfor Select, Modify og Expand…, og skriv inn 15 ved Expand By. Klikk på OK. Velg deretter Edit og Content-Aware Fill…

Content-Aware Fill i Photoshop

Funksjonen Content-Aware Fill erstatter automatisk personen med noe som ligner på den øvrige bakgrunnen. 

Klikk på OK, og tast Ctrl + D.

Nå kan du opprette en maske som senere sørger for at den fjerneste bakgrunnen blir mer uskarp enn delene som er nærmere personen. Klikk på Add layer mask i paletten Layers. Tast G for å velge Gradient Tool, og tast D for å velge hvit forgrunn og sort bakgrunn. Dra nå en strek omtrent fra midten av bildet ditt og ned til stedet der personens føtter er plassert. 

Gradient Tool i Photoshop

Hvis føttene ikke er med i selve bildet, drar du bare videre utenfor bildet til stedet der du forestiller deg føttene ville være hvis bildet hadde fortsatt.

Hold Shift-tasten inne mens du klikker på lagmasken slik at du får et kryss over den. Marker deretter miniatyrbildet ved siden av.

>Se også: 9 tips til å bli en bedre fotograf

Slik gjør du bakgrunnen uskarp i Photoshop

Velg Filter, Blur og Lens Blur… Velg Layer Mask ved Source, og sett Blur Focal Distance til 0. Sjekk at det ikke er merket av for Invert. Velg Octagon ved Shape, og juster styrken på uskarpheten med Radius. Her setter vi den til 100. Styrken på uskarpheten kommer an på bildeoppløsningen, så det vil ikke bli like sterk uskarphet i et bilde som har høy oppløsning.

Lens Blur i Photoshop

Med Brightness og Threshold kan du bestemme hvordan høylysene i bakgrunnen blir. Brightness må vanligvis stå svært lavt og Threshold svært høyt. 

Når du er fornøyd, klikker du på OK.

Nå er bakgrunnen blitt enda mer uskarp med et troverdig resultat. Trenger du å gjøre bakgrunnen enda mer uskarp, kan du velge Filter, Blur og Lens Blur… igjen. For å lagre bildet som f.eks. en jpeg-fil velger du Layer og Flatten Image og deretter File og Save As…

Kanskje du er interessert i...