Du får større kontrast og flere detaljer med et HDR-bilde.
HDR foto

Kontrasten og detaljrikdommen øker når du blander ulikt eksponerte bilder til et HDR-bilde.

© Shutterstock

Juks deg til flott HDR med et enkelt triks

Du trenger ikke bekymre deg hvis du glemte å sette kameraet i HDR-modus da du tok det flotte landskapsbildet. Du kan jukse deg til en flott HDR-effekt i bilderedigeringsprogrammet.

8. august 2023 av Rasmus Elm Rasmussen

HDR står for High Dynamic Range og er en bildeteknikk som gir større dynamikk og detaljrikdom i både lysere og mørkere områder enn kameraet vanligvis er i stand til å levere i ett bilde.

Resultatet oppnås vanligvis ved at kameraet tar en serie med bilder (ofte tre eller fem) med ulike eksponeringer og blander dem sammen til ett bilde. Mange nyere kameraer har innebygd HDR-funksjon. 

Les også: Slik får du perfekte HDR-bilder

Du må imidlertid aktivt slå den på før du tar bildet hvis du vil bruke den. Skulle du ikke gjøre det, er det ingen grunn til panikk. Du kan enkelt nærme deg HDR-effekten med et enkelt triks i Lightroom. 

1. Metoden fungerer bare med RAW

2. Lag kunstige kopier

3. Smelt sammen bildene


1. Metoden fungerer bare med RAW

For at denne metoden skal fungere, er det viktig at bildene dine er tatt i råformat. Da har du frihet til å endre eksponeringen. Det er nemlig grunnlaget for HDR-effekten. 


2. Lag kunstige kopier

I Lightroom Classic importerer du bildet du vil bruke HDR-effekten på. I arbeidsrommet Develop høyreklikker du på bildet nede i bunnlinjen og velger «Create Virtual Copy». Dette oppretter en kopi av bildet.

Senk eksponeringen til - 3 EV. Lag en ny kopi og øk eksponeringen til +3 EV.

Les også: Smart metode for bedre HDR-bilder med Bracketing

Øk eksponeringen i den ene kopien og reduser den i den andre for å lage et HDR-bilde.
Overeksponeret billede.

Her er eksponeringen økt med 3 EV. Ta en ny kopi med tilsvarende lavere eksponering for å lage et HDR-bilde.

© Digital Foto

3. Smelt sammen bildene

Velg de tre bildene i den nederste linjen. Under menypunktet «Photo» velger du «Photo Merge» og «HDR». Da får du en forhåndsvisning, og i HDR-menyen kan du nå klikke på «Merge» for å kombinerer de tre bildene til ett.

I det nye bildet vil du se høyere kontrast og bedre og flere detaljer, spesielt i de mørkeste og lyseste områdene i bildet. 

De tre bildene med ulik eksponering skaper et HDR-bilde med høyere kontrast og detaljrikdom.
HDR-bilde

Dette er tre råformatbilder. Originalen, pluss et med økt eksponering og et med redusert eksponering, satt sammen for å skape et HDR-bilde.

© Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...