World Press Photo

Den sørafrikanske fotografen Brent Stirton er blant de nominerte fotografene til konkurransens hovedpris, World Press Photo of the Year. 

© Brent Stirton, Getty Images

Dette er bildene som kan vinne priser i årets World Press Photo

Nå har den prestisjefylte fotokonkurransen World Press Photo løftet på sløret for årets nominerte bilder. Norden er ikke kraftig representert, men vi har med en nordmann!

Hvert år får verdens største konkurranse for pressefotografer, World Press Photo, flere bidrag enn noen gang tidligere. Og i år er intet unntak – hele 78 801 bilder er blitt sendt inn av til sammen 4738 fotografer fra 129 land. 

Av de mange tusen bildene har en uavhengig jury valgt ut bilder fra 43 fotografer i åtte forskjellige kategorier – Contemporary Issues, Environment, General News, Long Term Project, Nature, Portraits, Sports og Spot News. 

Kvinner kjemper for Zimbabwes ville dyr

Et av de nominerte bildene til hovedprisen, World Press Photo of the Year, er den sørafrikanske fotografen Brent Stirtons bilde av 30 gamle Petronella Chigumbura. Hun er medlem av Akashinga, en gruppe med kvinner som kjemper mot krypskyting i Zimbabwe.

World Press Photo
© Chris McGrath, Getty Images

Den australske fotografen Chris McGrath er en av de nominerte fotografene til konkurransens hovedpris, World Press Photo of the Year. 

Et annet av de nominerte bildene er tatt av den australske fotografen Chris McGrath. Bildet er av en mann som prøver å holde pressen tilbake 15. oktober under saken om den forsvunne og nå drepte journalisten, Jamal Khashoggi. 

> Få en flott og praktisk fotoveske til en ekstraordinært god pris med Digital FOTO. Få den sammen med 2 utgaver av bladet for bare kroner 49,50 HER.

Bare én nordisk fotograf nominert

I fjor var fire nordiske fotografer fra henholdsvis Danmark, Sverige og Norge med i konkurransen. I år har bare én sluppet gjennom nåløyet. 

Til gjengjeld er han norsk, og det er John T. Pedersen. Han er nominert i kategorien Sports med bildet av den 30 år gamle bokseren Morin Ajambo, som trener i Katanga, et stort slumområde i Kampala i Uganda.

World Press Photo
© John T. Pedersen

Morin Ajambo er sjubarnsmor og bokser på Ugandas landslag. Hun lever i slumområdet Katanga sammen med 20 000 andre ugandere. 

Det er uvanlig at så få nordiske fotografer er representert i konkurransen. Imidlertid finner vi også en annen fotograf med en nordisk vri, nemlig nederlandske Pieter Ten Hoopen. Han har base i Stockholm og har jobbet og stilt ut bilder i Sverige i mange år. 

Med prosjektet 'The Migrant Caravan' har han sikret seg en nominasjon i kategorien World Press Photo Story of the Year. 

Prosjektet handler om den store karavanen med migranter fra Honduras, Nicaragua, El Salvador og Guatamala, som i oktober og november i fjor vandret mot grensen til USA. 

> Har du tatt et blinkskudd selv? Delta i fotokonkurransen vår her! 

World Press Photo
© Pieter Ten Hoopen

Bildet av sentralamerikanske immigranter som får haik til den amerikanske grensen av en lastebil, er tatt utenfor Tapanatepec i Mexico.


Vinnerne av årets konkurranse vil bli avslørt under prisutdelingen i Amsterdam 12-13. april.

Du kan se alle de nominerte bildene til World Press Photo 2019 her.

Se også bildene som vant i World Press Photo 2018 i galleriet her.

Se også de beste bildene fra World Press Photo 2017 i galleriet her.

Se også vinnerbildene fra World Press Photo 2016 i galleriet her.

Kanskje du er interessert i...