Espen Rasmussen // World Press Photo

Billedredaktør Espen Rasmussen i VG Helg tok en tredjeplass i World Press Photo torsdag kveld. 

© Espen Rasmussen // World Press Photo

Vinnerne kåret i i World Press Photo 2018

Espen Rasmussen, billedredaktør i VG Helg, kom torsdag kveld på tredjeplass i kategorien 'Contemporary Issues' i den prestisjefylte internasjonale konkurransen World Press Photo.

13. april 2018 av Sarah Marie Winter

World Press Photo er verdens største og mest prestisjefylte fotokonkurranse, og i år konkurrerte mer enn 70 000 bilder om å bli årets beste pressebilde.

Hovedprisen gikk til den venezuelanske fotografen Ronaldo Schemidt for hans dramatiske bilde av en flyktende, flammeomsluttet mann under gatekampene i Venezuelas hovedstad Caracas i fjor.

World Press Photo 2018
Vinder

Ronaldo Schemidt fra Venuzuela vant hovedprisen World Press Photo of the Year i årets konkurranse med dette bildet med tittelen Venezuela Crisis.

© Ronaldo Schemidt // World Press Photo of the Year

Men det ble også delt ut priser i andre kategorier som natur, mennesker, miljø, sport og nyhetsfotografi.

Og selv om det ikke var noen nordmenn blant førsteplassvinnerne, hevdet en nordmann seg svært sterkt.

Billedredaktøren i VG Helg, Espen Rasmussen tok nemlig tredjeplassen i kategorien Contemporary Issues med bildeserien 'White Rage' fra Virginia og West Virginia i USA. 

Espen Rasmussen // World Press Photo 2018

Tommy Kinder, patriot og stolt av landet sitt, poserer med geværet i hjemmet sitt i Fort Creek i West Virginia.

© Espen Rasmussen // World Press Photo
Espen Rasmussen // World Press Photo 2018

Blinker med Osama bin Laden i Danny Bollingers hage i Maryland. Bollinger er medlem av den militante og nasjonalistiske høyreradikale gruppen My Brothers Threepers, Bollinger eier flere våpen og bruker dem daglig.

© Espen Rasmussen // World Press Photo

Svenske tok førsteplass

Den svenske fotografen Magnus Wennman tok en førsteplass i kategorien 'Mennesker', enkeltbilder.

Vinnerbildet var av de to søstrene Djeneta og Ibadeta, som har vært sengeliggende i henholdsvis to og et halvt år, fordi de lider av 'oppgitthetssyndrom'. En lidelse som sies å bare eksistere blant flyktninger i Sverige.

Bildeserien 'The Boys and the Bulls' av unge tyrefekteraspiranter skaffet den danske frilansfotografen Nikolaj Linares Hansen en tredjeplass i sportskategorien.

Selv om tyrefekting blir mindre og mindre populært, trener fortsatt unge gutter tre ganger i uken på den lokale tyrefekterskolen i den spanske provinsen Almería. 

Magnus Wennman // World Press Photo 2018

Søstrene Djeneta og Ibadeta har ligget apatiske i sengene sine i to år og et halvt år. Her er de fotografert av den svenske fotografen Magnus Wennman.

© Magnus Wennman // World Press Photo


Også tredjeplass til en svenske

Svenske Roger Thuresson tok en tredjeplass i kategorien 'Contemporary Issues', enkeltbilder, med bildet sitt av en stadion i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. 

Du kan se alle vinnerbildene fra konkurransen hos World Press Photo på hjemmesiden deres.

World Press Photo 2018

Tilskuerne på nordkoreanske Kim il-Sung stadion venter på startskuddet for Pyongyang Maraton, og en spinkel vakt står rett ved utgangen. 

© Roger Thuresson // World Press Photo

Se også fire skandinaviske fotografers nominerte bilder her.

Nå skal vinnerbildene vises fram på utstillinger over hele verden det kommende året, og oversikten over galleriene som viser den, finner du her.

Du kan også lese mer om den nye miljøkategorien som ble introdusert i år, og se de nominerte bildene. 

> Prøv to numre av Digital FOTO og få den nye kursboken vår om bildebehandling med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements for bare 49 kroner pluss frakt. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...