World Press Photo 2018 - Neshorn ligger med bind for øynene og bedøvet

"Waiting for Freedom", er navnet på dette gripende bildet av et neshorn som er blitt bedøvet og har fått bind for øynene

© Neil Aldridge

World Press Photo offentliggjør ny miljøkategori

De nominerte i årets World Press Photo-konkurranse er blitt offentliggjort. Samtidig er kategorien Daily Life fjernet, og en ny kategori har sett dagens lys.

14. februar 2018

12. april 2018 går den 61. utgaven av World Press Photo av stabelen, og selv om konkurranserammene i store trekk er de samme som for 61 år siden, er det likevel kommet flere endringer gjennom årene.

Én av endringene i år er at kategorien Daily Life forsvinner fra konkurransen. Til gjengjeld har fotografer og fotojournalister hatt mulighet til å sende inn bidrag til en helt ny kategori ved navn Environment.

"Menneskelig påvirkning av miljøet er en av de viktigste problemstillingene i vår tid. I den kommende konkurransen har vi til lagt til kategorien Environment. Det gir oss mulighet til å belønne og støtte bilder som handler om dette emnet, deriblant historier som handler om løsninger," lyder det fra Micha Bruinvels, som er konkurrensesjef i World Press Photo Foundation.

Foruroligende bilder av verdenen vår

De nominerte i årets konkurranse, og altså også i den nye kategorien, er nettopp blitt offentliggjort. 

De fleste av bildene tegner et foruroligende bilde av fremtidens miljøsituasjon, men ett viser at det også blir jobbet med løsninger som kan imøtekomme problemene. 

World Press Photo 2018 - Såret albatross i Sør-Afrika
© Thomas P. Peschak

Bildet av en ung albatross som er såret etter et museangrep, heter 'Attack of the Zombie Mouse' og er tatt på Marion Island i det sørlige indiske hav. Her er mus en invaderende art som har begynt å kaste seg over levende albatrossunger. 

World Press Photo 2018 - Flamingoer flyr i flokk over Brasil
© Daniel Beltra

'Amazon: Paradise Threatened' er navnet på dette bildet av flamingoer som flyr i flokk over Amazonas i Brasil. De store, øde sandområdene er et resultat av massiv skogrydding i 2016.

World Press Photo 2018 - Innovativ landbruksteknologi i Nederland
© Luca Locatelli

'Hunger Solutions' må sies å være det eneste positive bildet blant de nominerte miljøbildene. Det er tatt i et område i Nederland som blir kalt 'Food Valley', der en klynge gründerbedrifter innen innovativ landbruksteknologi jobber med å utvikle løsninger på klodens hungersnød. 

World Press Photo 2018 - Ung mann bærer en kjempestor bylt med avfall over en søppelfylling
© Kadir van Lohuizen

Mennesker produserer mer avfall enn noen gang før. Bildet 'Wasteland' er en del av en serie som dokumenterer forskjellene på Lagos, Jakartas, Tokyos, New Yorks, Sao Paulos og Amsterdams håndtering av avfall - eller mangelen på dette. 

World Press Photo 2018 - pingviner foran pingvinbestand i Afrika
© Thomas P. Peschak

Som oftest er ikke et bilde av et bilde det mest interessante motivet, men i ekstreme tilfeller kan saken være en helt annen. 

Bildet 'Back in Time' viser i forgrunnen et historisk bilde fra 1890-tallet av en afrikansk pingvinkoloni på øya Halifax i Namibia. Bildet står i sterk kontrast til den nåværende pingvinkolonien i bakgrunnen. 

Vinnerne av årets konkurranse vil bli avslørt under prisutdelingen i Amsterdam 12. april. 

Se også de fire skandinaviske nominerte bildene i World Press Photo 2018 her. 

Les mer om World Press Photo 2018 og se alle de nominerte bildene her.

> Akkurat nå kan du prøve to utgaver av Digital FOTO og få en flott kikkert for bare 49 kroner. Les mer her. 

Kanskje du er interessert i...