John T. Pedersen World Press Photo Sport
Boxing in Katanga


© © John T. Pedersen

Norsk vinner i World Press Photo 2019

Et følelsesladet bilde fra den amerikanske grensen til Mexico har vunnet hovedprisen i prestisjefylte World Press Photo-konkuransen, men i en av kategoriene fikk vi også en norsk vinner.

11. april 2019 av Jeppe Vestergaard

Et bilde av ei gråtende jente ved grensen til USA har skapt debatt i USA om behandlingen av særlig barn og foreldre som ble anholdt ved grensen mellom Mexico og USA.

Blinkskuddet gjorde også at president Donald Trump endret politikken på dette området.

Bildet, som er tatt av amerikaneren John Moore, er nettopp blitt kåret til verdens beste pressebilde i årets World Press Photo. Det vant nemlig hovedprisen i konkurransen i tøff konkurranse med fem andre imponerende bilder.

> Se de andre nominerte i 2019 konkurransen her

I konkurransen er det til sammen sendt inn drøyt 78 000 bilder fra til sammen 4738 fotografer.


John Moore world press photo
Crying Girl on the Border

Den lille jenta Yanela Sanchez fra Honduras gråter idet hun og mor hennes, Sandra Sanchez, blir tatt i forvaring av amerikanske grensemyndigheter i McAllen, Texas, USA 12. juni 2018.

© © John Moore, United States, Getty Images

Nordmann vant med boksebilde

World Press Photo har i alt 15 kategorier som spenner over alt fra miljø og portretter til sport.

Og i nettopp en sportskategori har norske John Pedersen vunnet en førsteplass. Han vant i kategorien “enkeltstående sportsbilde".

Bildet heter “Boxing in Katanga" og skildrer boksemiljøet i Uganda.

Pedersen er mangeårig frilansfotograf, men har i mange år også vært tilknyttet Dagbladet. Reisen for dette bildet ble tatt på eget initiativ og på egen regning, og i løpet av den lagde han en reportasje om flyktningstrømmen fra Sør-Sudan.

John T. Pedersen World Press Photo Sport
Boxing in Katanga

Bokseren Moreen Ajambo på 30 år trener i Rhino Boxing Club i Katanga, et stort slumområde i Kampala i Uganda.

© © John T. Pedersen

Svensk triumf i ny hovedkategori

I år var det også en ny helt hovedpris med fokus på bildeserier i konkurransen, nemlig World Press Photo Story of the Year.

Her vant Pieter Ten Hooper, som stammer fra både Nederland og Sverige. 

Han vant med serien “The Migrant Caravan", som viser de mange tusen søramerikanske immigrantene som reiser mot grensen til USA.

Pieter Ten Hoopen World Press Photo
The Migrant Caravan

Mennesker løper mot en lastebil som har stoppet for å gi dem et skyss, utenfor Tapanatepec i Mexico 30. oktober 2018. Noen sjåfører krever betaling for å gi skyss en del av veien, men de fleste tilbyr det gratis for å vise støtte.

© © Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act

Familier vasker seg selv og klær og slapper av ved elven Rio Novillero når karavanen med immigranter tar et hvil nær Tapanatepec.

© © Pieter Ten Hoopen, Agence Vu/Civilian Act

Vinnerbildene reiser verden rundt

Alle vinnerbildene i World Press Photo skal nå reise verden rundt. Turneen begynner i Amsterdam, hvor også vinnerne ble offentliggjort.

Utstillingen varer i et år, der den besøker 100 byer fordelt på 45 land. Etter Amsterdam går turen blant annet til Roma og Hamburg,, og nærmeste mulighet for oss nordmenn blir København fra 27. september til 20. oktober i år.

> Se bildene som vant i World Press Photo 2018, i galleriet her.

Kanskje du er interessert i...