Richard Barnden/UPY 2019

Engelskmannen Richard Barnden tok årets vinnerbilde blant 700 haier.

© Richard Barnden/UPY 2019

Verdens beste undervannsfotograf er kåret

Engelskmannen Richard Barnden har mottatt førstepremien i den prestisjefylte fotokonkurransen Underwater Photographer of the Year 2019. Flere nordiske undervannsfotografer har vunnet flotte priser i underkategoriene.

7. mars 2019 av Poul Siersbæk

Underwater Photographer of the Year er verdens mest prestisjefylte fotokonkurranse for undervannsfotografer. Siden sden begynte i 1967 har tusenvis av håpefulle undervannsfotografer sendt inn flotte bildene sine fra dypet hvert år.

I år har undervannsfotografer fra 65 forskjellige land sendt inn sine aller beste undervannsbilder, og konkurransen var knallhard.

Hovedpremien gikk til den engelske fotografen Richard Barnden for hans dramatiske bilde “The Gauntlet” av en gruppe på omkring 700 grå revhaier i Fransk Polynesia. 

Bildet ble også vinneren i underkategorien Atferd.

> Les også: 5 tips for bedre undervannsbilder 

François Baelen/UPY 2018

François Baelen fra øya Réunion i Indiahavet ble nummer to i hovedkonkurransen og vinner av underkategorien Vidvinkel for bildet sitt av den store knøllhvalen.

© François Baelen/UPY 2018

I tillegg til hovedpremien som Underwater Photographer of the Year 2019 ble det også delt ut priser i en lang rekke underkategorier, som Vidvinkel, Makro, Vrak, Atferd, Portrett, Svart-hvitt og Kompakt.

Dessuten ble det delt ut en del engelske priser, siden fotokonkurransen også har sin opprinnelse i England.

> Les også: Undervannsfotografen som svømmer blant haier

Danske vant med imponerende vrakbilde

Den danske undervannsfotografen René B. Andersen har en spesialitet. Han er nemlig ekspert på å fotografere vrak på store dyp. 

Det tok førsteplassen i kategorien Vrak.

Andersen vant med sitt flotte bilde “Big Guns” av to skipskanoner fra HMS Audacious på 64 meters dybde ved Irland. 

Han brukte et Nikon D7000, et fiskeøye på 10,5 mm og tre blitslamper. Bildet er tatt på stativ med en lukkertid på 8,0 sekunder.

René B. Andersen/UPY 2019

René B. Andersen hadde sendt inn flere bildeforslag til konkurransen og høstet en førsteplass i kategorien Vrak.

© René B. Andersen/UPY 2019

Flotte plasseringer til flere nordiske fotografer

I samme Vrak-kategori som René B. Andersen vant, ble det også en flott tredjeplass til den finske fotografen Pekka Tuuri for bildet ”The Bell”.

Pekka Tuuri fikk også også en utmerkelse i kategorien Atferd for bildet "Final Love Act”.

I kategorien svart-hvitt gjorde Pekka Tuuri seg dessuten fortjent til to utmerkelser for sine flotte bilder “Urban Trout” og “The Alien”.

Pekka Tuuri/UPY 2019

Finske Pekka Tuuri fikk hele fire utmerkelser i Underwater Photographer of the Year 2019. Blant annet for dette bildet av to niøyer med tittelen “Final Love Act”. 

© Pekka Tuuri/UPY 2019

Den svenske fotografen Anders Nyberg fikk rosende omtale i kategorien svart-hvitt. 

Det gjorde han for det flotte bildet “One giant Jump to the unknown”

Anders Nyberg/UPY 2019

Svenske Anders Nyberg fikk rosende omtale for bildet fra Island i kategorien Svart-hvitt.

© Anders Nyberg/UPY 2019

Du kan se alle de flotte vinnerbildene samt mange av de nominerte til tittelen som Underwater Photographer of the Year 2019 her.

> Les alt om undervannskameraer her.

Redaksjonen anbefaler:
Flott kameraveske 

Til ferien eller fototuren er en praktisk og romslig skulderveske en god investering. I den nye kameravesken vår er det et separat rom for nettbrett så du lett kan ta det med på tur og overføre bilder fra kameraet med WiFi. 

Du kan få vesken med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Bare vesken har en verdi på 399 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...