slott på ås
© Shutterstock

3 gode grunner til å bruke telen til landskap

Telen gjør det mulig å ta annerledes landskapsbilder og gjør det enklere for deg som fotograf å få sterke komposisjoner. Her ser du hvordan du bruker de lange brennviddene.

Telen er nok ikke det første du tenker på å pakke når du skal ta landskapsbilder, men faktisk er selv relativt lange brennvidder på mellom 100–400 mm spesielt godt egnet hvis du vet hvordan du skal bruke dem. 

Du kan til og med fange landskapene på måter du ikke vil kunne gjøre med vidvinkelen, og derfor gir vi deg nå tre gode grunner til å ta med telen på tur. 

1. Skjær bort det unødvendige

Den viktigste grunnen til å velge telen fremfor vidvinkelen til landskapsbildene er at du får muligheten til å få en enklere komposisjon når du zoomer.

Er det for eksempel forstyrrende elementer som høyspentkabler, industribygninger eller noe lignende i bildet ditt, kan du zoome litt lenger inn og sørge for at de ikke kommer med i bildet. 

Resultatet er et sterkere bilde fordi blikket lettere forstår motivet ditt, noe som for eksempel kan være et ensomt tre på en slette når det står alene i bildet.

Du kan imidlertid måtte gå bakover fra motivet for å få riktig vinkel.  

 >Les mer 3 tips til flottere komposisjon i landskapsbildene dine 

Ku på eng foran bygning

Bakgrunnen ser større ut på lengre brennvidder, som vi ser her.  

© Shutterstock

2. Få et ettertraktet perspektiv

På grunn av konstruksjonen vil vidvinkelobjektiver få for eksempel steiner og busker i forgrunnen til å se mye større ut, mens bakgrunnen blir mindre.

Det kan skape en 3D-lignende effekt som ikke egner seg til alle motiver.

Du kan unngå denne effekten ved å bruke lengre brennvidder, og det vil også få motivet ditt i mellomgrunnen til å se mer naturlig ut mot bakgrunnen, som vil ta opp mer plass i bildet.

Dette kalles også at bildet blir komprimert, og ofte vil det resultere i et penere perspektiv fordi bakgrunnen får en større rolle i bildet.

Hus på ås

Når bakgrunnen ikke er perfekt skarpt som her, dveler blikket lenger ved huset i mellomgrunnen.

© Shutterstock

3. Bruk uskarphet til å fremheve motivet ditt

Med et teleobjektiv kan du også fremheve motivene dine ytterligere med bakgrunnsuskarphet når du bruker avstandene i bildet ditt. 

Her er det nemlig slik at jo større avstand det er mellom motivet ditt og bakgrunnen, desto mer uskarphet kan du få i bildet.  

Det kan du bruke til å fjerne fokus fra bakgrunnen og lede blikket frem til motivet ved å bruke større blenderåpninger. 

>Les mer Få høyere bildekvalitet med spesiell teknikk

Kanskje du er interessert i...