Billede malet med lysrør

Med et LED-lysrør kan du skape effektfulle bilder ved å male med lys i mørket.

© Shutterstock.com

3 spennende fotoprosjekter du kan gjøre i høst

Selv om det blir mørkere, kaldere og våtere er det ingen grunn til å pakke bort kameraet på denne tiden av året. Her får du tips og inspirasjon til tre fotoprosjekter du kan kaste deg over i høst.

7. september 2023 av Kristoffer Engbo

1. Slik fotograferer du dråper på vinduet

Hvis det regner, kan du enkelt ta slående bilder som for eksempel kan brukes som skrivebordsbakgrunn. Bruk en brennvidde på rundt 50 mm og gå relativt nær vinduet. Med en stor blenderåpning på for eksempel F2.8 blir bakgrunnen utenfor vinduet bra uskarp. 

Dråper på vindu med himmelen som bakgrunn

Dette bildet er tatt med en mobiltelefon med teleobjektiv og himmelen som bakgrunn.

© Digital FOTO

Sørg for at det ikke er noen distraksjoner i den uskarpe bakgrunnen. Bakgrunnen bør være relativt jevn. Fokuser på en av dråpene på vinduet - velg om mulig ett enkelt fokuspunkt - og ta bildet.

>Les også: Slik tar du den beste selfien

Dråper på et vindu i mørket

Om kvelden kan det være flott å bruke kunstig belysning som bakgrunn for dråpebildene.

© Shutterstock.com

2. Slik maler du med lys i mørket

Med en lommelykt eller et lysrør kan du lage stilige bilder ved å male med lys i mørket. Det er lurt å ha en hjelper til å flytte lyset, mens du kan konsentrere deg om kameraet.

Du trenger lange lukkertider på for eksempel 20 sekunder, så kameraet må stå på stativ. Velg manuell modus og sett lukkertiden til omtrent tiden du trenger til å male. Det er lurt å holde seg under 30 sekunder. Et godt utgangspunkt er en blenderåpning på F8.0 og ISO 100.

Fokuser manuelt der du lyset skal være. Trykk deretter på utløserknappen, mens assistenten din eller du selv flytter lyskilden foran kameraet. Hvis bildet er for mørkt eller for lyst, justerer du blenderåpningen eller ISO-verdien.

>Les også: Slik bruker du lysrør i bildene dine

Lysmaling i mørket

Med LED-lysrør kan du vanligvis selv velge fargen på lyset. Sørg for at den som beveger lyset, har mørke klær på seg.

© Shutterstock.com

3. Slik fotograferer du sopp om høsten

Selv med et vanlig settobjektiv kan du ta flotte bilder av sopp i hagen eller skogbunnen. Bildene blir imidlertid ofte kjedelige hvis du fotograferer soppen ovenfra. Derfor må kameraet være på høyde med soppen.

Vri kameraets LCD-skjerm oppover for å gjøre det enklere å komponere. Gå nær soppen og komponer slik at bakgrunnen er relativt mørk og ligger et godt stykke unna bakgrunnen. Dette vil få soppen til å skille seg mer ut. Velg blenderprioritet og en blenderåpning rundt F8.0 som utgangspunkt. Velg auto-ISO og fokuser på soppen.

>Les også: Slik tar du flotte bilder av månen

Sopp i skogbunnen

Det fungerer ofte bra med noe uskarpt i den nære forgrunnen, som i dette tilfellet.

© Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...