To sjiraffer stikker hodene sammen
© Shutterstock

3 tips til bedre sort/hvitt-bilder

Det skal vanligvis ikke så mye til for at et bilde fungerer mye bedre i sort/hvitt. Les videre og finn ut hva du kan gjøre for å løfte sort/hvitt-bildet ditt til nye høyder.

Få sjangere innen fotografering har like tidløse kvaliteter som sort/hvitt-bilder, og det kan noen ganger være vanskelig å se om et bilde er tatt for ett eller 50 år siden.

Nedenfor har vi samlet tre helt avgjørende ting som gir deg bedre bilder når du fotograferer i sort/hvitt.

1. Fremhev kontrastene

Områder med lys og skygge gjør bildet mer spennende å se på, så sørg gjerne for at du fotograferer motiver som har begge deler.

Fotograferer du landskapsbilder, kan du ofte finne skygger i motivet ditt som gir bildet karakter og dybde – det kan blant annet være mørket under en flott steinbro, det dype mørket blant skogens stammer eller noe helt annet du vil ha med i komposisjonen din. 

Hvis du har muligheten til å endre bakgrunnen, for eksempel innen makro- og portrettfotografering, kan du også bruke en ensartet, hvit bakgrunn til å fremheve modellen din hvis vedkommende for eksempel har mørkt hår og sorte klær. 

Hvis modellen din derimot er lyshåret, fungerer det best med en mørk bakgrunn, slik at det lyse håret ikke går i ett med den hvite bakgrunnen.

Portrett av kvinner på linje

Ettersom mange kvinner har lyst hår, fremheves de bedre mot den sorte bakgrunnen. 

© Shutterstock

2. Bruk lyssterke objektiver 

Når fargene forsvinner fra motivet kan det være utfordrende å fremheve hovedmotivet fra bakgrunnen, men det kan objektiver med store maksimale blenderåpninger på mellom F1.4 og F2.8 hjelpe til med. 

De store blenderåpningene kan gjøre bakgrunnen uskarp, og særlig i portrettfotograferingen bidrar dette til å løfte motivet når modellen fremheves. 

Det er også viktig å bruke riktig fokusmetode sammen med lyssterke objektiver.

Til portretter er det for eksempel viktig å slå på øyefokus hvis kameraet ditt har det, for da er du helt sikker på at fokuset sitter nøyaktig der det skal på det nærmeste øyet. 

> Les også 3 tips til skarpere bilder med autofokus

Hund ser opp mot lysende bakgrunn

Ved hjelp av et lyssterkt objektiv var det her mulig å få et bilde av den australske gjeterhunden, der lyset i bakgrunnen gir flott bokeh. 

© Shutterstock

3. Fremhev detaljer og teksturer i redigeringen

Hvis du fotograferer i råformat, kan bildene ofte se flate og lite detaljerte ut når de importeres til redigeringsprogrammet du vil bruke. 

I jpg er det vanligvis bedre, men detaljene og teksturene kan ofte forbedres enda mer, og i programmer som Lightroom kan du for eksempel justere med skyveknappene Dehaze og Texture i Presence-panelet og Sharpening i Detail-panelet. 

Gi gjerne full gass med skyveknappene i redigeringsprogrammet ettersom sort/hvitt-bilder ofte kan håndtere mer ekstreme redigeringer enn tilsvarende fargebilder.

Prøv for eksempel verdiene +50 i Texture sammen med +25 i Dehaze, og se den store forskjellen dette utgjør for bildet ditt. 

Hvis bildet ditt har mye støy, kan det vanligvis også være en god idé å konvertere bildet til sort/hvitt ettersom bildestøyen fremstår mindre tydelig når fargene er borte. 

> Les også 4 hemmelige tips til Lightroom

Kanskje du er interessert i...