Bygninger i blått kveldslys
© Shutterstock

5 uunnværlige ting til arkitekturfotografer

Når du fotograferer arkitektur, er det en rekke ting du må ha kontroll på for å få de beste motivene. Les mer her og gjør deg klar til neste fototur.


1. Stativ

Du trenger et solid stativ for å kunne ta sylskarpe arkitekturbilder.

Det sørger nemlig for at du kan bruke lengre lukkertider når du har funnet motivene og vinklene dine. 

Ofte vil det være nødvendig å bruke lukkertider på under 1/30 sekund ettersom de små blenderåpningene du vanligvis bruker i arkitekturfotografering på mellom F8.0 og F13, ikke slipper inn på langt nær så mye lys til bildebrikken i kameraet.  

Prøv for eksempel å bruke lange lukkertider når du tar bilder av mennesker på en plass eller foran en bygning, som på bildet nedenfor. Det gir nemlig en flott og kreativ effekt. 

Uskarpe mennesker går forbi

Når du bruker lange lukkertider på mer enn ett sekund, vil du som regel være nødt til å bruke et ND-filter slik at du ikke overeksponerer bildene dine. 

© Shutterstock

2. Vidvinkel

For å vise arkitekturens detaljer er det ofte nødvendig at du bruker et vidvinkelobjektiv. 

Den store bildevinkelen kan nemlig «åpne» opp små rom, slik at du kan få med mer. 

Hvis du ikke har en vidvinkel i vesken eller den du har mangler de ekstra millimeterne på hver side, kan du etterligne effekten av en vidvinkel i bildebehandlingsprogrammet. 

Alt du trenger å gjøre er å ta flere bilder, helst på stativ, der du vinkler kameraet litt til høyre og litt venstre i forhold til motivet ditt, og deretter setter dem sammen i bildebehandlingsprogrammet du bruker. 

I Lightroom finner du den for eksempel ved å merke av for flere bilder, høyreklikke på et av bildene, velge Photo Merge og deretter klikke på Panorama.

> Les også 5 feil nybegynnere gjør med vidvinkel

Kvinne sitter i stor, rød sofa

Vidvinkelen som er brukt til dette bildet har strukket ut sidene til den røde sofaen, og derfor er det en god idé å plassere mennesker i midten av bildet. 

© Shutterstock

3. Polariseringsfilter

Refleksjoner kan både være bra og dårlig ved arkitekturfotografering. Noen ganger blir speilingen i fontenen foran bygningen en flott detalj i motivet ditt, mens en refleksjon andre ganger kan være det siste du som fotograf ønsker deg. 

Det kan for eksempel være når stygge eller forstyrrende elementer fra gatebildet som kraner eller stillaser, speiles i glassfasaden på bygningen du vil fotografere. 

Her kan et helt vanlig polariseringsfilter være redningen fordi det kan dempe uønskede refleksjoner når du vrir på det. 

> Les mer 4 filtre du bør kjenne til

Høyhus med lyseblå himmel i bakgrunnen

På dager med sterkt solskinn og blå himmel kan det være utfordrende å ta bilder av innsiden av bygninger, som her hvor det er brukt et polariseringsfilter til å dempe refleksjonen.

© Shutterstock

4. Teleobjektiv

Med lengre brennvidder kan du ikke bare komme nærmere, men du kan også fange detaljene i arkitekturen du vil fotografere, noe som ikke alltid er mulig med standardobjektiver.

Et objektiv med en rekkevidde på mellom 70–300 mm kan vanligvis få deg nær nok til å fange fin mosaikk, flotte spir eller annet som befinner seg høyt oppe på bygninger. 

På grunn av konstruksjonen kan teleobjektiver også gjengi rette linjer med mindre fortegning enn vidvinkelobjektiver. 

Bygning skaper et flott mønster

Med et teleobjektiv kan du velge en interessant og annerledes beskjæring som den du ser her. 

© Shutterstock

5. Bildebehandlingsprogram

Den siste tingen vi anbefaler at du bruker når du vil ta fantastiske bilder av arkitekturen nær deg, er et godt bildebehandlingsprogram. 

Det finnes mange gode gratisprogrammer, blant annet Gimp og Rawtherapee, med mange av de samme funksjonene som betalingsprogrammene. 

Mange bildebehandlingsprogrammer kan, i tillegg til å forbedre eksponeringen og tilføre kontrast, også rette fallende linjer og objektivfeil som tønne- og putefortegning, så det er mange fordeler ved å bruke dem. 

Kanskje du er interessert i...