Fjellklatrer fotografert mens han vandrer i kraftig snøvær og vind
© Shutterstock

Bedre bilder i snøvær

Snø kan gi deg stemningsfulle og vakre bilder, men samtidig skaper det utfordringer for oss fotografer. Her får du de viktigste tingene du kan fikse på for å løfte bildene dine i vinterværet.

Vinteren byr på veldig mange fotomuligheter, og særlig når snøen faller, finner du mange flotte landskapsmotiver. 

Det kan imidlertid også være utfordrende å ta best mulig bilder i snøen, og i denne artikkelen gir vi deg derfor viktige punkter du kan ta med på fototurer i snøværet. 

Fotografering i snøvær

Hvis snøen faller i svært store mengder, kan det være en fordel å sette kameraet ditt til fokusering med ett punkt, for det sørger nemlig for at du mer nøyaktig kan velge ut og fokusere på mindre elementer som personer eller deler av landskapet. Hvis det ikke hjelper, kan noen ganger manuelt fokus være den eneste utveien. 

>Les også Slik tar du flotte familiebilder om vinteren

fjell badet i lav sol over snødekket landskap

Du kan ta veldig mange flotte bilder i den gylne og blå timen, også i snøvær. 

© Shutterstock

Hvitbalansen i vater

Når du skal fotografere i snøvær, er det spesielt viktig at hvitbalansen er justert riktig, og du kan bruke enten forhåndsinnstillingene Overskyet eller Skygge som et utgangspunkt for bildene dine.  

Grunnen til at det er en god idé å velge en av disse forhåndsinnstillingene, er nemlig at kameraets automatiske hvitbalanse lett kan bli lurt av snøen. Ofte vil dette resultere i bilder som er altfor blå. 

Hvis du vanligvis bare fotograferer i JPG, kan du med fordel også fotografere med RAW. Det gir deg nemlig mulighet til å endre hvitbalansen i bildebehandlingsprogrammet ditt etterpå. 

>Les mer 5 klassiske fotofeil du fikser enkelt i Lightroom

Rødt hus fotografert med riktig hvitbalanse i snølandskap

Med riktig hvitbalanse får du også mer naturlige farger i snøværbildene dine.

© Shutterstock

Beskytt objektivet og kameraet

Det er både gøy og utfordrende å ta gode bilder i snøvær, men hvis du ikke passer på, kan det også vise seg å bli en dyr fornøyelse. 

Kamerautstyr kan nemlig relativt lett få skader hvis fukt, støv og lignende trenger inn i kameraet eller objektivet. 

Av samme grunn kan du også få kjøpt spesielle beskyttelsesposer til det dyrebare utstyret, som holder det tørt i vinterværet. 

Det er som regel også lurt å bruke solblenderen til objektivet ditt hvis du har en, for snøfnugg foran på objektivet kan skape uskarpe flekker i det endelige bildet ditt. 

Solblenderen kan nemlig bidra til å holde det fremre linseelementet på objektivet fritt for snø og regndråper.

>Les mer Har Photoshop gått for langt?

Fotograf fotograferer med fullformatkamera om vinteren i snøvær

Et par gode fotohansker er en viktig del av utstyret når du fotograferer i snøvær, nettopp fordi du kan stille inn kameraet uten å være nødt til å ta dem av først. 

© Shutterstock

Hvis snøen ikke vil legge seg 

Når værmeldingen varsler om mange gode stunder med snøvær, og du har pakket vesken, tatt med godt med klær og snøret på deg vinterstøvlene, kan det være veldig frustrerende hvis snøen ikke blir liggende. 

I dag kan imidlertid flere bildebehandlingsprogrammer strø digital snø over de beste landskapsbildene dine, slik at du har snøgaranti selv om snøen rundt deg rekker å smelte. 

>Les mer Har Photoshop gått for langt med denne funksjonen?

Kanskje du er interessert i...