Familiebilder om vinteren i landskapet

Familiebilder er en perfekt gaveidé året rundt, men hva gjør du når værmeldingen varsler om kuldegrader? Det gir vi deg svaret på her.

© Shutterstock

Slik tar du flotte familiebilder om vinteren

Et familiebilde er en personlig gave som vil skape glede i mange år, og derfor er det den ideelle gaveideen til foreldre og besteforeldre. Her kan du se hvordan du bruker det kalde været til å ta et perfekt bilde av familien.

17. februar 2022 av Christian Trant

Hvorfor ikke spare deg for en tur på kjøpesenteret og gi foreldre og besteforeldre et bilde av familien neste gang du skal gi en gave? 

Et familiebilde er en flott gave det både er morsomt og billig å lage – og den holder i mange, mange år.  

Det å ta familiebilder krever ikke noe fancy fotostudio. Resultatet blir faktisk som regel mer uformelt og ekte i naturlige omgivelser. 

Det er imidlertid visse ting du må være oppmerksom på når du fotograferer utendørs i kaldt vær.

Dette kan være tekniske ting, men også helt enkle detaljer som sikrer at du faktisk kan ta bilder uten klaprende tenner og snørrete neser. 

1. Finn den gode bakgrunnen til bildet på forhånd

De fleste blir mer utålmodige når det er skikkelig kaldt ute, og som fotograf må du derfor jobbe fort for å få et bilde der alle er glade og koser seg. 

Det første du må gjøre når dere har avtalt å møtes for å ta bildet, er derfor å velge ut det eller de stedene der du vil ta bildet. Hvis du ikke har en stor hage til rådighet, kan også parker, skoger og enger gjøre nytten. 

Gå ut på det samme tidspunktet som dere har avtalt for fotograferingen, slik at du vet at lyset er det samme.

Akkurat som med vanlig utendørsfotografering er det best å finne et sted i skyggen. 

Da unngår du mysende øyne og harde skygger i ansiktet. Det er også en god idé å gå for et sted med en rolig og jevn bakgrunn, for eksempel trær som står tett.

Far og datter familiebilde.

Det er ikke nødvendig å ha en bakgrunn som er dekket av snø når du tar gode familieportretter om vinteren. Du kan også finne fine bakgrunner i skogen, på stranden eller på en ås med utsikt over landskapet.

© Shutterstock

2. Unngå sterk vind

Du kan godt ta familiebilder i kuldegrader, men hvis det blåser veldig sterkt, bør du utsette fotograferingen.

Hvis ikke vil du høyst sannsynlig måtte håndtere rennende neser og hår som stadig vekk blåses foran ansiktet – og det er vanskelig å fikse dette i Photoshop.

> Les også: Slik tar du naturlige portrettbilder

3. Koordiner yttertøyet

Det er ikke helt nødvendig med yttertøy som passer fargemessig, men det gjør familiebildet renere og mer harmonisk å se på.

Tar du portrettbilder av enkelte familiemedlemmer, kan det være en fordel å bruke sterke farger som står i tydelig kontrast til bakgrunnen.

Familieportrett om vinteren i landskapet

Blenderen din kommer selvfølgelig an på uttrykket du vil ha i portrettbildet ditt. Hvis du vil ha et klassisk portrettbilde der modellen skiller seg tydelig ut fra en myk bakgrunn, er en stor blenderåpning et godt utgangspunkt.

© Shutterstock

4. Ta med et teppe

... Eller be noen av de andre i familien om å ta med seg et. 

Det er en enkel måte å skape litt variasjon på, og du kan særlig få gode bilder av familiens minste medlemmer hvis du vikler det rundt dem. 

Det er også smart hvis du vil at de skal sette seg eller legge seg ned på den kalde bakken. 

5. Ta bilder med og uten yttertøy

Vinterjakker er ofte store og tar mye plass i et bilde, så prøv å overtale modellene dine til å ta dem av seg på et par av bildene. 

Men sørg også for å ta familiebilder med jakkene på. 

Yttertøyet skaper et koselig og vinteraktig uttrykk og er jo tross alt det naturlige i situasjonen. 

Familie løper mot kameraet.

Du kan få noen morsomme motiver hvis familien løper mot kameraet. På den måten bryter du enklere med det stasjonære, stillestående uttrykket som fort kan bli litt kjedelig på familiebilder.

© Shutterstock

6. Ta «pliktløpbildene» først

De fleste besteforeldre har lyst på pene og klassiske portretter av barnebarna sine, så få dem overstått aller først.

Bruk en stor blenderåpning, for eksempel 2,8, og ta bilder i høydeformat av hvert barn.

Når dere er ferdige, kan du være kreativ og for eksempel få barna til å kaste snø opp i luften eller på hverandre, slik at dere får et morsomt bilde med naturlige ansiktsuttrykk.

7. Bruk stativ og selvutløser

Vil dere ha et bilde der også du, fotografen, er med, trenger dere et stativ.

Bruk resten av familien som modeller mens du justerer eksponering og legger fokus, og velg selvutløser på ti sekunder.

> Les også: Derfor bør du bruke selvutløser på kameraet ditt

Familiebilder om vinteren i landskapet

Du kan bli med på bildet selv bare du bruker stativ og stiller inn kameraet til ti sekunders selvutløser. 

© Shutterstock

Når du er klar, trykker du på utløserknappen og forter deg bort til de andre. Det er en god idé å stille dem opp slik at det er plass til deg uten at noen må flytte seg.

Da risikerer du ikke at noen i familien havner utenfor bildeflaten eller at bildet blir uskarpt hvis dere skulle ha flyttet dere litt nærmere eller lenger unna kameraet.

8. Pass på utstyret ditt

Kameraer og objektiver er generelt ikke spesielt glade i kuldegrader, så ta gjerne med et ekstra skjerf eller en genser som du kan vikle rundt kameraet for å holde det varmt mellom bildene. 

Batterier varer heller ikke så lenge når det er kaldt ute, så det kan være lurt å ta med ett eller flere ekstrabatterier. 

Oppbevar det i innerlommen på jakken eller i bukselommen, slik at det holder seg så varmt som mulig før det skal brukes. 

> Les også: Få kameraet og utstyret ditt til å leve lenger

Kanskje du er interessert i...