Slik får du kameraet til å leve lenger

Få kameraet og utstyret ditt til å leve lenger

Når det perfekte motivet viser seg, må utstyret fungere optimalt. Med disse enkle triksene holder du ødeleggende skitt unna og får kameraet i toppform, slik at det elskede utstyret ditt varer lenger.

14. februar 2022 av Christian Trant

Kameraer og objektiver er ofte dyre investeringer som skal holde lenge.

Derfor er det viktig at du tar vare på tingene dine slik at du slipper å kjøpe nytt altfor ofte. 

Her får du de beste tipsene våre, som kanskje kan utsette din neste store og irriterende investering – altså den der du må investere av nød og ikke av lyst.

1. Pakk smart og tett

Uansett om du reiser på tvers av landegrensene eller bare noen få kilometer, er transporten utfordrende for fotoutstyret ditt, og det er ofte under transport det går i stykker. 

  • Pakk tett slik at ingenting flyter rundt i vesken når du flytter på den. Pakk det gjerne inn i en sokk eller et kjøkkenhåndkle, slik at tingene ligger fast. 
  • Pakk lite. Jo mer utstyr, desto tyngre blir det og høyere risiko for ulykker får du. Fotografer liker vanligvis å være forberedt på alt og pakker gjerne alt nyttig utstyr de kan få bruk for. Men du må være realistisk når det gjelder hva du trenger – og la resten ligge igjen hjemme. 
  • Pakk logisk slik at du enkelt finner de viktigste tingene uten at du må rote gjennom hele vesken. Når du har det travelt, er det lett å være uforsiktig og det skaper høyere risiko for kostbare uhell.

Fordelssonen finner du alle anmeldelsene våre av fotoutstyr. Det gjelder også vesker og annet utstyr som beskytter kameraet og objektivene dine godt når du er på farten.

Veske fra Manfrotto

Dette kan for eksempel være vesken fra Manfrotto, som har myke rom som gir støtte til objektivene dine. Les om vesken her.

© Manfrotto

2. Hold utstyret ditt rent

Utstyret ditt blir utsatt for litt av hvert når du fotograferer.

Du har blant annet støv, fukt og fett som etter hvert trenger inn i gliper og sprekker. 

Sjekk utstyret ditt og rengjør det etter hver bruk. Et par minutter med en bomullspinne kan kanskje spare deg for en større utgift senere.

3. Forbered deg på vanskelige opptakssituasjoner

Hvis du må klatre med hodet først nedover en klippe i øsende regnvær for å få det perfekte bildet, så gjør du det. Men vær forsiktig.

Tenk deg godt om, og ta alle mulige forholdsregler for å unngå ulykker. 

En kamerareim rundt nakken gjør underverker, og husk å beskytte kameraet mot regn.

Ikke la frykten for å ødelegge utstyret ta knekken på entusiasmen for å ta fantastiske bilder, men pass på utstyret ditt når du gjør det.

> Les også:Fire typer uunnværlig utstyr til det nye kameraet

Crumpler holder orden på smådelene.

Crumpler FrontRow Camera Organiser gjør det enkelt å beskytte og holde orden på alle smådelene. Les anmeldelsen vår av produktet her.

© Crumpler

4. Velg bra utstyr

Noen ganger lønner det seg ikke å kjøpe billig utstyr.

Som regel vil dyrere utstyr som for eksempel stativer, rett og slett vare lenger og holde til mer, slik at du kan spare penger i det lange løp ved å kjøpe kvalitet med en gang. 

Det betyr ikke at du alltid bør kjøpe det dyreste, men sjekk Utstyrsguiden, hvor vi anmelder kamerautstyr, slik at du alltid kjøper det beste utstyret til dine behov.

5. Husk forsikringen

Sjekk om utstyret ditt er dekket av forsikringen din. En god forsikring på utstyret ditt er vel anvendte penger – uansett om du fotograferer på hobbybasis eller profesjonelt.

Kanskje du er interessert i...