Fotograf med kamera på stativ


© Shutterstock.com

4 uunnværlige tilbehør til det nye kameraet ditt

Med riktig utstyr blir det ikke bare morsommere og enklere å fotografere – du får også bedre bilder. Her kan du se hva du bør skaffe deg, når du har kjøpt et speilrefleks- eller speilløst systemkamera.

Et nytt kamera med et utskiftbart objektiv gir deg mye flottere bilder enn en mobiltelefon eller et lite kompaktkamera. 

Du kan utvide et speilrefleks- eller speilløst systemkamera med mange objektiver og tilbehør, men hva skal du starte med? Her er de fire tilbehørene vi ville valgt først. 

>Les også: Bør jeg velge speilløst systemkamera eller speilreflekskamera?

1. Et raskt minnekort

I stedet for å velge et billig kort med mange gigabyte, anbefaler vi et kort med litt mindre kapasitet, men med høyere hastighet til cirka samme pris. 

Når hastigheten er høyere, blir kameraet fortere klart til å ta et nytt bilde, dermed kan du ta flere bilder etter hverandre i høy hastighet.  

Husk å sjekke at kortet passer til kameraet ditt. 

> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet

Lexar SD-kort

Hastigheten angis vanligvis i megabyte per sekund. Dette kortet er på 95 megabyte per sekund, og noe av det raskeste innen vanlige SD-kort. 

© Lexar

2. Et trebent stativ

Hvis du setter kameraet på et stativ, øker du muligheten for å få skarpere bilder betraktelig. I tillegg kan du også få til effekter som ikke er mulig når du tar bilder med håndholdt kamera. 

Du kan nemlig øke lukkertiden flere sekunder, og fortsatt få skarpe bilder. På den måten kan du få bilder der billys lager lange striper, eller bilder der elver får en fløyelsmyk vannoverflate.

Trafikk i London

Når du har kameraet på et stativ, sikrer du at bakgrunnen blir skarp, selv om du bruker en lukkertid på flere sekunder. 

© Shutterstock.com

3. Filtre

Med tre typer filtre på objektivet får du mye bedre bilder. Polariseringsfilteret fjerner reflekser i for eksempel vannoverflater, slik at kameraet gir deg et bedre bilde ned i vannet. Det kan også gjøre at himmelen virker blåere. 

ND-filteret blokkerer en del av lyset så du kan bruke enda lengre lukkertid. Da blir ikke bildene overeksponert når du har kameraet på stativ. Den siste typen er forløpsfiltre, som gir deg flere detaljer. Husk at filtrene må passe til objektivstørrelsen. 

> Du kan lese mer om filtre og se videoer om de tre filtertypene i Filter-skolen i Fordelssonen, vårt digitale univers for abonnenter.

4. Håndleddsreim

Med en håndleddsreim kan du gå med kameraet i hånden uten å risikere å miste det. Dermed har du kameraet lett tilgjengelig når det perfekte motivet oppstår. 

Peak Design Cuff

Håndleddsreimen Peak Design Cuff kan strammes rundt armen og er lett og ta av og på kameraet. 

© Peak Design

Finn det neste kameraet ditt i bladet

Er du på jakt etter et godt nybegynnerkamera med utskiftbart objektiv, får du flere tips i Digital FOTO nr. 8/2020, der vi tester lavpriskameraer. 

Her konkurrerer seks speilreflekskameraer og speilløse systemkameraer mot hverandre, og det er stor forskjell på blant annet skjermer og betjeningsmuligheter, men også på bildekvalitet.

Kameraene i testen er:

Canon EOS M50

Fujifilm X-T200

Nikon D3500

Olympus PEN E-PL10

Panasonic Lumix DC-GX880

Sony A6100

Kanskje du er interessert i...