Gamle, fine hus i København

Svart-hvitt-bilder av arkitektur gir et helt annet uttrykk enn hvis du fotograferer det samme motivet i farger. 

© Shutterstock

De beste kamerainnstillingene for arkitektur

Når du fotograferer arkitektur, har du god tid til å vurdere hvordan motivet ditt skal fotograferes, for som kjent flytter ikke bygningene på seg. Det gjør at arkitektur er noe av det beste hvis du vil øve deg på hvordan kamerainnstillingene dine fungerer.

15. april 2020 av Christian Trant

Her går vi gjennom kamerainnstillingene som gir deg best forutsetninger for å fotografere bygninger. 

Imidlertid endrer innstillingene seg etter hvor lyst det er der du tar bilder, men ha likevel de følgende kamerainnstillingene i bakhodet neste gang du fotograferer arkitektur.

Begynn med en lukkertid på 1/125 sekund

Den anbefalte lukkertiden forandrer seg med lysforholdene der du tar bildet ditt, men i utgangspunktet begynner du med en lukkertid på rundt 1/125 sekund.

Bare husk at en lukkertid på mer enn 1/60 sekund som oftest krever et stativ, for kameraet ditt blir ekstra følsomt for små rystelser når lukkertiden er lang.

> Les også: Det beste fotoutstyret for fotografering av arkitektur

Høyhus i Stockholm med skygger fra en kran.

Du kan gjøre arkitekturbildene dine enda flottere hvis du har et øye for lyssetting. Selv de kjedeligste byggverk stråler når solen kaster sitt oransje lys på dem.

© Shutterstock

Sett ISO-verdien til 100

Kameraets lysfølsomhet defineres av ISO-verdien. Har du derfor bestemt deg for en bestemt kombinasjon av blender og lukkertid, er det ISO-innstillingen som hjelper deg med å gjøre den mulig.

Når vi anbefaler en ISO-verdi på 100, er det fordi den laveste ISO-verdien typisk er 100. Den gir de flotteste bilder under gode lysforhold. Fotograferer du derimot i gråvær, må du kanskje opp på ISO 400.

> Les også: Slik bruker du ISO-innstillingene

Ny arkitektur i Oslo

ISO er en viktig innstilling på kameraet ditt, og derfor har de fleste kameraer en egen ISO-knapp. Du kan forandre ISO-verdien din ved å holde knappen nede og justere med innstillingshjulet, eller du kan bruke piltastene for å velge ISO-verdien du vil ha.

© Shutterstock

Bruk GPS-funksjon hvis du går på oppdagelsesferd

Mange nyere kameraer har en innebygd GPS-funksjon som gjør at du kan se hvor du tar bildene dine. Denne funksjonen er spesielt praktisk hvis du tar bilder av bygninger på reise eller bare i en by du ikke er kjent i.

Sjarmen ved å gå på oppdagelsesferd er nettopp det at du til tider ikke aner hvor du er. Det er ofte da du finner de mest spennende motivene, og derfor kan kameraets GPS-funksjon hjelpe deg med å lokalisere hvor du fotograferte, når du kommer hjem igjen.

> Les også: 3 små forbedringer som gir deg bedre arkitekturbilder

Mann ved datamaskin gjenopplever GPS-ruten sin

Genopplev ruten din når du kommer tilbake fra fototuren din. Det kan du gjøre hvis du har brukt GPS til å registrere hvor bildene dine er tatt.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...