Arkitekttegnet bygning i solnedgangen

Et godt stativ i kombinasjon med et objektiv med perspektivkontroll er et godt utgangspunkt når du skal fotografere arkitektur.

© Shutterstock

Det beste fotoutstyret for fotografering av arkitektur

Arkitektur er et de mest kompliserte motivene å fotografere, for det krever at du har fokus på detaljer og rene linjer. Vi går gjennom utstyret som gir deg de beste forutsetningene for å fange imponerende byggverk.

16. mars 2020 av Christian Trant

Det finnes et utall gamle og vakre bygninger her til lands. I hele Norden er vi også kjent for våre nyskapende arkitekter, hvis bygninger ofte er minimalistiske og detaljorienterte.

Om du så vil prøve deg på noe nytt eller gammelt, kan du ta flotte arkitekturbilder med de fleste kameratyper.

Du kommer deg imidlertid enda lenger hvis du tar med deg ekstrautstyr. Her setter vi fokus på tre utstyrstyper som vil gjøre underverker for arkitekturbildene dine.

> Les også: Ta flotte bilder av arkitektur

1. Kamerastativ

Arkitekturfoto som sjanger handler om å ta kontroll over situasjonen, og det inkluderer stabilitet i bildet. Den stabiliteten får du med et kamerastativ. Hvis du vil leke med lukkertiden i kameraet, er stativet et must, siden selv de minste rystelser vil gi bildet et uønsket uttrykk.

Stativet er også nyttig hvis du vil fotografere bygninger med mange mennesker rundt. Her kan kombinasjonen av lang lukkertid og stabilitet i bildet gi deg en flott effekt, der menneskene rundt bygningen forvandles til glidende silhuetter - og en svært lang lukketid kan også få menneskene til å forsvinne helt.

Fotograf med kamerastiv foran by

Kamerastativet er alfa og omega når du må skape stabilitet i bildene dine. Det gjelder også når du skal fotografere arkitektur.

© Shutterstock

2. Objektiv med perspektivkontroll

Såkalte tilt/shift-objektiver har, som navnet tilsier, to funksjoner. Disse funksjonene er spesielt nyttige for deg som skal fotografere arkitektur.

Shift-funksjonen gjør at perspektivet blir forandret, så du kan gjengi bygninger eller interiør i et naturlig perspektiv og slippe fallende linjer og fortegning uten at bildet blir beskåret. Shift-funksjonen gjør det med andre ord enklere å få med hele bygningen i bildet, og slippe å velge ut deler av motivet.

Det er imidlertid verdt å merke seg at du ikke kan bruke autofokus med et objektiv med perspektivkontroll, siden fokusplanet blir forskjøvet.

> Les også: Derfor må du ha et objektiv med perspektivkontroll.

Illustrasjon av shift-funksjonens muligheter

Et objektiv med perspektivkontroll gir deg mulighet for å fotografere større fasader, siden shift-funksjonen i objektivet kan forskyves slik at du unngår forvrengning.


© DigitalFOTO

Tilt-funksjonen gir deg derimot enorm kontroll over dybdeskarpheten i bildet ditt, siden du med denne funksjonen får et veldig lite skarphetsområde. Det er spesielt relevant hvis du vil fokusere på en enkelt detalj på byggverket. 

Tilt/shift-objektivet er en dyr investering, men du kan også leie slike objektiver i mange kamerabutikker hvis du ikke vil investere i et. 

Illustrasjon av shift-funksjonens muligheter

Et objektiv med perspektivkontroll gir deg mulighet for å fokusere ytterligere på enkeltdetaljer, siden objektivet kan forskyves slik at objektivplanet endres.

© DigitalFOTO

3. Vater i blitsskoen

Et lite og enkelt vater i blitsskoen er en billig og rask oppgradering som gjør at du unngår skjeve horisontlinjer i bildene dine. Det gjør at du slipper å vurdere hvordan horisontlinjen skal skjæres på øyemål - og det er jo irriterende å komme hjem med en haug av bilder med skjev horisontlinje.

> Se video: Slik retter du opp horisonten i Photoshop

Vater til kamera

Et vater i blitsskoen på kameraet kan redde deg fra skjeve horistontlinjer.

© Shutterstock

Kanskje du er interessert i...