Objektiv med perspektivkontroll

Med et tilt/shift-objektiv kan du blant annet få til en karakteristisk miniatyreffekt.

© Shutterstock

Derfor må du ha et objektiv med perspektivkontroll

Hvis du digger miniatyreffekten selv den billigste smarttelefon kan skape med et effektfilter, har du en god grunn til å se nærmere på de såkalte til/shift-objektivene, objektiver med perspektivkontroll, som gir deg optimal kontroll over perspektivet på speilrefleks- eller systemkameraet ditt.

Hva er objektiver med perspektivkontroll?

Såkalte tilt/shift-objektiver er ganske så annerledes konstruert enn vanlige objektiver, og står du med et i hånden, er forskjellen ganske synlig. 

Med utvendige innstillingsskruer kan du nemlig endre retningen på objektivet. Det kan virke vanskelig, med faktisk er ikke innstillingene så kompliserte.

Nikon PC-E Micro NIKKOR 45mm F2.8D ED tilt/shift objektiv
Tilt/shift objektiv, objektiv med perspektivkontroll

Objektiver med perspektivkontroll har noen helt spesielle justeringsskruer som kan endre vinkelen på objektivet.

© Nikon

Slik fungerer tilt-funksjonen

Tilt/shift-objektiver har, som navnet antyder, to funksjoner. 

Med tilt-funksjonen vinkler du objektivet slik at det knekker på midten. Dermed forskyver du fokusplanet slik at det ikke lenger ligger parallelt med bildebrikken som på normale objektiver.

Dette gir ekstrem kontroll over dybdeskarpheten, for du kan få til et svært lite skarphetsområde, noe som gir en miniatyrlignende effekt slik du kjenner den fra mange effektfiltre i forskellige apper til både iOS- og Android-telefoner.

Slik fungerer tilt/shift-objektiver
Tilt/shift objektiver gir kreativ miniatyreffekt

Her kan du se en illustrasjon av hvordan tilt-funksjonen i objektiver med perspektivkontroll virker til forskjell fra et normalobjektiv.

Omvendt kan du også utvide skarphetsområdet ekstremt. 

Det siste blir særlig brukt av produktfotografer. I begge tilfeller styres effekten ved å vinkle objektivet, og vinkelen er avgjørende for styrken på effekten.

> Les alt om objektiver - tips, nyheter og guider - her

Slik fungerer shift-funksjonen

Med shift-funksjonen skyves objektivet litt til siden eller opp og ned i forhold til bildebrikken. 

Dette gjør at perspektivet endres slik at du kan gjengi bygninger eller interiør i et naturlig perspektiv, hvor du ikke har fallende linjer og fortegning, og det uten å beskjære bildet.

Slik fungerer tilt/shift-objektiver
Slutt på fallende linjer

Illustrasjonen viser hvordan shift-funksjonen i tilt/shift-objektivet forskyver huset på fasaden slik at du unngår forvrengning. 

Siden fokusplanet blir forskjøvet, kan du ikke bruke autofokus med et tilt/shift-objektiv. 

Tilt/shift-objektiver, pris og merke

Det finnes ikke objektiver med perspektivkontroll til alle merker, men det finnes adaptere for flere merker.

Objektivene kan være dyre, men for noen få tusenlapper får du små objektiver du kan vippe og vri, fra Lensbaby. Imidlertid er ikke den optiske kvaliteten på nivå med dedikerte tilt/shift-objektiver. 

Dessuten har Samyang et godt objektiv med perspektivkontroll, som kan fås til flere kameramerker. Se testen vår av objektivet med perspektivkontroll i Utstyrsguiden her.

Samyang T-S 24mm F3.5 tilt/shift-objektiv

Samyang har objektiver med perspektivkontroll til flere merker. Her kan du lese en test av objektivet.

© Samyang

Kom godt i gang med tilt/shift

Uansett om du bruker et ekte objektiv med perspektivkontroll eller en Lensbaby, må du bruke stativ. Gi deg selv god tid, da får du den beste effekten.

Bruk også kameraskjermen og live view til å sjekke fokus, for det er lettere å se om fokus ligger riktig her. Du må nemlig alltid fokusere manuelt med objektiver med perspektivkontroll.

Få full kontroll på tilt/shift-objektivet

I Digital FOTO nr. 9/2018 kan du i objektivserien vår "Synsfeltet" lese guiden vår til hvordan du bruker dette spesielle objektivet. Her kan du lese:

  • om hvordan du fotograferer dyr, arkitektur, landskap og marko med et objektiv med perspektivkontroll.
  • tips og triks til tilt/shift-objektivet.
  • våre forslag til tilt/shift-objektiver til kameraet ditt.
  • fordeler og ulemper med et objektiv med perspektivkontroll.

Kjøp bladet i butikken eller tegn et abonnement nå og les alle de 9 delene av objektivguiden "Synsfeltet" nå på mobil eller nettbrett med magasinappen vår Wype, hvor du får tilgang til de 10 siste utgavene av Digital FOTO. 

> Akkurat nå får du to numre av Digital FOTO og den store kursboken vår for bildebehandling "100 tips og kurs" for bare 49 kroner. Se tilbudet her.

Kanskje du er interessert i...