Arkitektur

Arkitektur er en spennende sjanger du kan kaste deg ut i, i både strålende sol og silende regn. Her får du de beste tipsene våre for å ta bilder med gjennomslagskraft. 

© Shutterstock

Ta flotte bilder av arkitektur

Det morsomme ved å fotografere arkitektur er at du får en hel bukett av linjer, former og strukturer i fanget. Dette er din store mulighet for å bli en mester på komposisjon, for vi har samlet de aller beste triksene for at du garantert skal få en pangstart.

11. desember 2019

Du har sikkert opplevd å gå forbi en flott bygning på en ferie, stoppet opp, løftet kameraet med vidvinkelobjektivet mot øyet og prøvd å presse hele bygningen inn i bildet.

Arkitekturfotografering er noet helt annet. I stedet for å prøve at få med så mye som mulig av bygningen handler det i større grad om å undersøke bygningen fra alle sider og la detaljer eller dominerende linjer bestemme hvordan bildet skal vinkles.

Her får du tips om hvordan du tar arkitekturbilder med stor gjennomslagskraft.

> Les også: 5 tips for bedre bybilder

1. Vurder objektivet ditt

Øresundbrua ved solnedgang

Bildet av Øresundbrua er tatt med et teleobjektiv som presser perspektivet sammen og får elementer lenger ute i horisonten til å se ut som om de er nærmere.

© Shutterstock

Noen ganger er et vidvinkelobjektiv et opplagt valg, for eksempel hvis du vil ha med en velving i taket i bildet, men andre ganger kan et teleobjektiv være det beste valget. Det kommer helt an på objektivet ditt.

Hvis du bare velger brennvidde etter hva som allerede sitter på kameraet ditt, vil være synlig på bilder der motivet krever en annen brennvidde.

Bildet over er tatt med en tele, siden et vidvinkelobjektiv vil ha gjort tårnene i det fjerne altfor små, og hadde resultert i et uinteressant bilde.

> Les også: Slik velger du riktig objektiv

2. Finn symmetrien i et motiv

Symmetrisk tak i belgisk kirke fotografert nedenfra

Mange bygninger, både nye og gamle, byr på symmetriske mønstre, og det kan du bruke til å skape ro og harmoni i bildet ditt.

Det er imidlertid viktig at symmetrien er perfekt, for ellers vil det se rotete og lite gjennomtenkt ut. Det kan hjelpe å bruke kamerastativ, så du kan finne den perfekte plasseringen og ta deg god tid til å legge fokus.

> Les også: 3 små forbedringer som gir deg bedre arkitekturbilder

3. Unngå fallende linjer

Moderne arkitektur fotografert med teleobjektiv

Med et teleobjektiv kan du lage fascinerende utsnitt av moderne arkitektur og få snorrette linjer uten problemer.

En av de største utfordringene ved arkitekturfotografering er de fallende linjene som oppstår når man retter et vidvinkelobjektiv opp mot en høy bygning.

Den enkleste måten for å unngå dette er ved å investere i et spesielt objektiv med perspektivkontroll, som kan flytte objektivet i sitt forhold bildebrikken i kameraet og dermed ta bilder helt uten forvrengning og fortegning.

> Les også: Alt du må vite om objektiver med perspektivkontroll

I mange tilfeller kan du imidlertid også unngå fallende linjer ved å gå så langt bakover at du kan holde objektivet vinkelrett på bygningen og likevel få med alt du vil.

Hvis du ikke har et zoomobjektiv, kan det gjøre at du får med deler du ikke er interessert i, for eksempel fortau, men det kan du alltid beskjære i bildebehandlingen.

Dessuten gir et teleobjektiv mindre fortegning, og derfor blir det også færre fallende linjer enn med et vidvinkelobjektiv.

Fotografer gjerne også i høydeformat, og bruk en minst mulig blenderåpning. Alt dette reduserer risikoen for fortegning.

> Les også: Rett opp et skjevt perspektiv

4. Bruk fallende linjer når det gir mening

Moderne arkitektur fotografert nedenfra med fallende linjer

En grå og overskyet dag er perfekt for å ta stemningsfulle bilder av moderne arkitektur, hvor linjene ser ut til å fortsette opp gjennom skyene.

Vi vet det godt – nå har vi akkurat sagt at du skal unngå fallende linjer, men det kan også være noen situasjoner der de kan gi en sterk effekt.

Ofte vil det for eksempel understreke de markante linjene i moderne arkitektur, særlig hvis bygningen består av glass og stål som speiler seg i hverandre.

> Les også: Dette må du fotografere i gråværet

5. Bytt til svart-hvitt

Manhattan Bridge fotografert gjennom gater i Brooklyn New York

Bildet av karakteristiske Manhattan Bridge i New York får et tidløst uttrykk gjennom svart-hvitt-konverteringen – på tross av at det er moderne biler i forgrunnen.

Ofte kan det lønne seg å konvertere bildet til svart-hvitt i bildebehandlingen. Farger på bygninger er nemlig sjelden særlig spennende, og ved å fjerne dem helt kan du derfor fokusere helt og holdent på formene i bildet.

Svart-hvitt-konverteringen gir også bildet litt mer kontrast og dramatikk, og det fungerer godt sammen med skarpe hjørner og markante linjer, noe som gjør det perfekt for arkitekturbilder.

> Les også: 5 gode grunner til å gjøre bildet ditt svart-hvitt

Du kan også stille inn kameraet ditt til å fotografere i svart-hvitt og dermed gjøre det å treffe riktig komposisjon enklere for deg selv, fordi fargene ikke forstyrrer deg.

Velg den svart-hvite bildestilen i kameramenyen, og husk å fotografere i råformat. Da vises bildet i gråtoner på skjermen, men filen har fortsatt farger når du åpner den med raw-konverteren.

> Les også: Dramatisk svart-hvitt i Lightroom

Kanskje du er interessert i...