Bilde av skog i tåke

Nakne trær er ett av motivene som blir mer fotogene i gråvær. 

© Shutterstock

Dette må du fotografere i gråværet

Høsten er en årstid med mye regn og dis. Men dette er ingen grunn til å pakke bort kameraet – bare se hvilke motiver du bør gå for i grått og trist vær.

13. november 2018

I høstmånedene, når dagene blir kaldere og kortere, kan du kanskje få en følelse av at inspirasjonen svinner hen med samme hastighet som dagslyset. 

Men det er ingen grunn til å holde seg inne fordi solen ikke skinner – tvert imot. Hvis du slutter å fotografere ute fordi været er dårlig, snyter du deg selv for mange vakre bilder. 

Selv om det kan være vanskelig å tro når man titter ut av vinduet, byr nemlig gråværet på unike fotomuligheter som ikke oppstår i klart vær. 

Her ser du hvilke motiver du bør lete etter når himmelen er overskyet.

Arkitektur

Bilde av bro i regnvær og tåke

Konverterer du bildet til svart-hvitt, vil linjene i konstruksjonen komme enda tydeligere fram. 

© Shutterstock

Arkitektur, for eksempel broer, er ofte langt flottere i gråvær enn i sol. 

Dette kommer av at den hvite himmelen danner et enkelt bakteppe slik at seeren fokuserer mer på selve formen på broen – i bildet over har man brukt symmetrien.

Også bygninger i glass blir mer fotogene når solen ikke er framme, fordi skyene reduserer en del av refleksene i glasset. 

> Les også: 5 tips for bedre arkitekturbilder

Mønstre og teksturer

Bilde av fugleflokk på ledninger i overskyet vær

Har du ikke hell med å fange en perfekt formasjon med fugler på himmelen, så er strømledninger også et glimrende sted for å finne store fugleflokker. Ledningene skaper linjer som leder øyet gjennom bildet. 

© Shutterstock

Høsten er et opplagt tidspunkt for å tenke mer minimalistisk når du komponerer bildet ditt – rett og slett fordi himmelen ofte vil være helt tom og derfor invitere til enkel komposisjon med mye luft. 

Gå på jakt i naturen etter mønstre og linjer som kan brukes i et minimalistisk bilde. Trær uten blader og fugleflokker på strømledninger er eksempler på motiver som ser fantastiske ut mot en grå himmel. 

> Les også: Slik fotograferer du silhuetter

Speilblanke overflater

Bilde av regndråper i skogbunnen

Med et makroobjektiv kan du få stemningsfulle bilder av en regnvåt skogbunn. Husk overtrekksbukser eller en pose å knele på hvis du ikke vil ha våte knær.

© Shutterstock

Om det så er en brosteinsbelagt gate, en skogssti eller et blad – alt skinner litt mer etter en regnbyge. Og faktisk blir fargene i naturen også mer mettede når alt er vått.

Du kan få stemningsfulle bilder ved å bruke refleksene fra for eksempel vanndammer eller regndråper, så fort deg ut når det har regnet. 

Du trenger ikke dra ut i skogen, men kan bruke din egen hage eller balkongkasse. 

> Få flere tips og triks for naturfotografering her. 

Himmelen i seg selv

Bilde av uværshimmel

Det kan være fristende å holde seg inne i varmen, men når det trekker opp til uvær på himmelen, må du stå klar med kameraet ditt, for det er gode muligheter for dramatiske bilder. 

Bilder av en klar blå himmel uten noen omgivelser blir sjelden spennende. Men en grå himmel fylt med mørke, tunge skyer byr på mye kontrast og stemning. 

Undereksponer med 1/3 blender for å få skyene til å virke enda mørkere og unngå at eventuelle høylys brenner ut. 

Konverter eventuelt til svart-hvitt for å dra kontrastene ytterligere opp. 

> Hvert år er det også mange muligheter for å fotografere flotte himmelfenomener. Her ser du hvilke.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling 

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljerne skarpere når du redigerer bildene dine? 

Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. 

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene. 

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurser med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...