Stjerneskudd over en sjø
Stjerneskudd


© Shutterstock

Dette kan du fotografere på himmelen i 2020

Når kan du fotografere himmelfenomener - og hvordan? Her får du en oversikt over meteorregn, supermåner og synlige planeter – samt tips om hvordan du fotograferer himmelfenomenene.

9. januar 2020

Uansett om du er en erfaren astrofotograf eller foreløpig ikke har kastet deg ut i denne spennende sjangeren, er 2020 et år du skal glede deg til.

Det vil nemlig være mange vakre himmelfenomener som du kan fotografere med alt fra et settobjektiv til et teleskop.

Fotografer supermånen i mars

Noen ganger virker månen utrolig stor når den viser sig på nattehimmelen. Fenomenet heter supermåne, og da er månen nærmere jorda i banen sin.

Neste gang du kan oppleve supermånen, er 9. mars 2020.

Du får det beste bildet omkring klokken 18.47.

> Les også: Slik tar du flotte bilder av månen.

Fotografer stjerneskudd i 2020

Et meteorregn er et godt tidspunkt for å fotografere stjerneskudd, for under meteorregn kan du oppleve flere hundre stjerneskudd i timen. Med andre ord har du gode muligheter for å fange minst et par stjerneskudd i samme bilde.

> Få fart på stjernehimmelen med denne forhåndsinnstillingen til Lightroom! (bare for abonnenter).

Her er noen av de viktigste meteorsvermene du kan fotografere i 2020:

Quantidene

3. januar - 4. januar passerer Quantidene, som topper i de sene nattetimer 3. januar, hvor du kan fotografere opptil 100 stjerneskudd i timen.

Lyridene

22. april - 23. april kan du fotografere Lyridene. Da kan du fotografere opptil 18-20 stjerneskudd i timen, noe som nok ikke høres så mye ut.

Til gjengjeld er Lyridene spredd jevnt ut over 3-5 dager rundt sitt maksimum og er derfor med høy sannsynlighet synlig på en natt med skyfri himmel.

Eta-Aquaridene

6. mai - 7. mai har du igjen mulighet for å fotografere stjerneskudd. Eta-Aquaridene er skapt av Halleys komet, som Orionidene, som du kan se på høsten. Den topper i timene før daggry 6. mai.

Delta-aquaridene

28. juli - 29. juli kan du fotografere stjerneskudd fra de to kometene Marsden og Kracht.

Meteorsvermen er en av de små, så antall stjerneskudd i timen vil ikke være så høyt. Derfor har du større sjanser for å ta gode bilder hvis du finner et sted borte fra byens lys.

Perseidene

12. august topper mengden stjerneskudd fra den populære meteorsvermen Perseidene. Da kan du nemlig se opptil 120 stjerneskudd i timen.

Orionidene

2. oktober - 7. november passerer meteorsvermen Orionidene, som er en av årets flotteste meteorsvermer. Det kommer av at stjerneskuddene har avsindig lange haler og lang levetid.

Samtidig beveger stjerneskuddene fra Orionidene seg lynraskt over himmelen og rekker altså å dekke en vesentlig del av den før de brenner ut.

Derfor vil det ofte se ut som om stjerneskuddene suser hele veien tvers over nattehimlen – et imponerende syn som skriker etter å bli fotografert.

I perioden 21.-22. oktober vil det være flest stjerneskudd på himmelen.

Leonidene

6. november - 30. november må du holde øye med Leonidene. Sjansen for å få et stjerneskudd i søkeren er størst 16.-17. november.

Geminidene

4. desember - 17. desember passerer årets kraftigste og mest intense meteorsverm, Geminidene, som gir deg mulighet for å fotografere opptil 150 stjerneskudd i timen.

Geminidene, som også er en av de få meteorsvermene som gir flest stjerneskudd i timene før midnatt. Den topper 13.-14. desember.

Ursidene

17. desember - 26. desember passerer Ursidene, og hvis du går ut med kameraet i dagene rett før jul, kan du oppleve opp mot 20 stjerneskudd i timen.

Slik fotograferer du stjerneskudd

For å få best mulig bilder av stjerneskudd må du ha et speilreflekskamera eller et speilløst systemkamera med mulighet for høye ISO-verdier.

Du vil også trenge et lyssterkt objektiv som godt kan ha en liten brennvidde. Altså en vidvinkel med for eksempel F/2,8.

I tillegg trenger du et stativ og en fjernutløser som gjør det mulig å holde eksponeringen lenger.

> Få full veiledning til å fotografere stjerneskudd her.

Fotografer supermåne og planeter

I april vil du kunne se årets siste supermåner. 8. april passerer månen nærmere jorden enn normalt. Det gjør at månen ser større ut enn det den pleier å gjøre.

Tipsene våre for å ta flotte bilder av supermånen får du her.

I løpet av året vil også flere planeter passere nært jorden, noe som kan være et imponerende syn.

Rundt 2. og 3. april vil du kunne se Venus på nattehimmelen, 13. oktober kan du se planeten Mars, som vil være tydelig på himmelen. 

Nordlys ved Lofoten

Her er nordlyset fotografert ved Lofoten.

© Shutterstock

Slik fotograferer du nordlys

Jo lenger nord du er, desto større er sjansen for å se nordlys i vintermånedene. Det strekker seg langs kysten av Nord-Norge, fra Lofoten mot Nordkapp. Dette gjør at området ligger helt optimalt til og har mest nordlys i hele verden.

Svalbard ligger lenger unna dette nordlysbeltet, men til gjengjeld kan du se dagnordlys om vinteren.

> Les om hvordan du tar de beste bildene av det mystiske nordlyset her.

Kanskje du er interessert i...