Stjerneskudd over en sjø
Stjerneskudd


© Shutterstock

Dette kan du fotografere på himmelen i 2021

2021 har mye å by på for deg som synes at det er spennende å fotografere verdensrommet. Her får du en oversikt over meteorregn, supermåner og synlige planeter samt tips om hvordan du fotograferer himmelfenomenerne.

9. januar 2020

I 2021 kan du glede deg til mye aktivitet på nattehimmelen, og uansett om du er en erfaren astrofotograf eller du foreløpig ikke har kastet deg ut i denne spennende sjangeren, er det gode muligheter for å komme hjem med flotte bilder.

Du kan nemlig fotografere med alt fra et settobjektiv til et teleskop, og under kan du lese om når du har spesielt gode muligheter for å fotografere himmelfenomener som stjerneskudd, månen og planeter.

Fotografer supermånen i april

Noen få ganger i året er månen utrolig stor når den viser seg på nattehimmelen. Fenomenet heter supermåne.

Når der er supermåne, lyser månen cirka 33 prosent sterkere enn vanlig, og den er 17 prosent større enn den er på sitt minste, og det gir muligheter for å ta fantastiske bilder.

I år kan du oppleve tre supermåner – 27. april, 26. mai og 24. juni – men den mest fotogene av dem ser ut til å bli tidlig om morgenen 27. april, noe som sammenfaller med soloppgang og blåtimen. Du får det beste bildet rundt halv seks til seks om morgenen.

Et innlysende motiv kan derfor være en hvilken som helst by med kunstig lys. Det kunstige lyset gir deg nemlig flott kontrast til lyset fra blåtimen og supermånen.

> Les også: Slik tar du flotte bilder av månen.

Supermåne over byens kunstige lys

Kameraet må stå på fotostativ når du vil fotografere supermånen og blåtimen, fordi det ofte er nødvendig med lukkertider på flere sekunder i det svake lyset, og med stativet unngår du uskarpe bilder. 

© Shutterstock

Fotografer stjerneskudd i 2021

I løpet av året er det perioder der du kan se veldig mange stjerneskudd på nattehimmelen. Dette kalles meteorsvermer eller meteorregn, og noen ganger kan du oppleve helt opptil 120 stjerneskudd i timen hvis du står et godt og mørkt sted når du fotograferer.

> Få fart på stjernehimmelen med denne forhåndsinnstillingen til Lightroom! (bare for abonnenter).

Her har du noen av de største og flotteste meteorsvermene du kan fotografere i 2021:

Quantidene

3. – 4. januar passerer Quantidene, som topper i de sene nattetimer 3. januar, hvor du kan fotografere opptil 100 stjerneskudd i timen.

Lyridene

14. – 30. april kan du fotografere Lyridene. Da kan du fotografere opptil 18-20 stjerneskudd i timen, noe som nok ikke høres så mye ut.

Til gjengjeld er Lyridene spredd jevnt ut over 3-5 dager rundt sitt maksimum og er derfor med høy sannsynlighet synlig på en natt med skyfri eller noenlunde skyfri himmel.

Eta-Aquaridene

6. – 7. mai har du igjen mulighet for å fotografere stjerneskudd. Eta-Aquaridene er skapt av Halleys komet, som Orionidene, som du kan se på høsten. Den topper i timene før daggry 6. mai.

Delta-aquaridene

28. juli – 29. juli kan du fotografere stjerneskudd fra de to kometene Marsden og Kracht.

Meteorsvermen er en av de små, så antall stjerneskudd i timen vil ikke være så høyt. Derfor har du større sjanser for å ta gode bilder hvis du finner et sted borte fra byens lys.

Perseidene

12. – 13. august topper mengden stjerneskudd fra den populære meteorsvermen Perseidene. Da kan du nemlig se opptil 120 stjerneskudd i timen.

Det milde sommerværet gjør også at du ofte kan ligge på bakken og se på fenomenet. Perseidene kommer med helt opptil 100 stjerneskudd i timen.

Orionidene

2. oktober – 7. november passerer meteorsvermen Orionidene, som er en av årets flotteste meteorsvermer. Det kommer av at stjerneskuddene har avsindig lange haler og lang levetid.

Samtidig beveger stjerneskuddene fra Orionidene seg lynraskt over himmelen og rekker altså å dekke en vesentlig del av den før de brenner ut.

Derfor vil det ofte se ut som om stjerneskuddene suser hele veien tvers over nattehimlen – et imponerende syn som bare ber om å bli fotografert.

I perioden 21.–22. oktober vil det være flest stjerneskudd på himmelen.

Leonidene

6. – 30. november må du holde øye med Leonidene. Sjansen for å få et stjerneskudd i søkeren er størst 16.–17. november.

Geminidene

13. – 17. desember passerer årets kraftigste og mest intense meteorsverm, Geminidene, som gir deg mulighet for å fotografere opptil 150 stjerneskudd i timen.

Geminidene, som også er en av de få meteorsvermene som gir flest stjerneskudd i timene før midnatt. Den topper 13. – 14. desember.

Ursidene

17. – 26. desember passerer Ursidene, og hvis du går ut med kameraet i dagene rett før jul, kan du oppleve opp mot 20 stjerneskudd i timen.

Slik fotograferer du stjerneskudd

For å få best mulig bilder av stjerneskudd må du ha et speilreflekskamera eller et speilløst systemkamera med mulighet for høye ISO-verdier.

Du vil også trenge et lyssterkt objektiv som godt kan ha en liten brennvidde. Altså en vidvinkel med for eksempel F/2,8.

I tillegg trenger du et stativ og en fjernutløser som gjør det mulig å holde eksponeringen lenger.

> Få hele veiledningen til å fotografere stjerneskudd her.

Stjerneskudd fotografert på nattehimmelen

Hvis du vil gjøre deg noen forhåpninger om å få tydelige stjerner på bildet ditt, er det viktig at du finner et bra sted å fotografere fra – det vil si utenfor byområder, hvor stjernene eller hadde druknet helt i lysforureningen.

© Shutterstock

Liten solformørkelse i Norden

Hvis du ser opp mot himmelen 10. juni 2021, vil du kunne se at månen tar en liten bit av solen. Solformørkelsen er ikke full, men ekspertene forventer at månen kommer til å skygge for cirka 25 prosent av solen.

Husk solformørkelsesbriller og filter til kikkerten hvis du vil se direkte på fenomenet.

Slik fotograferer du solformørkelsen

Slik fotograferer du solformørkelsen Begynn med å stille inn kameraet ditt til å fotografere i råformat, og vri deretter programhjulet til M for å få helmanuell kontrol over eksponeringen.

Still inn lysmåleren til punktmåling slik at kameraet bare tar høyde for et lite område midt i bildet og ikke de veldig lyse områdene rundt månen. Avslutt med å velge en lukkertid som passer til lysmålingen, ved å holde øye med lysmåleren, for eksempel 1/125 sekund. 

Du kan også sette et vidvinkelobjektiv på kameraet ditt og lage en timelapse av hele formørkelsesforløpet. Hvis du har en fjernutløser, kan du stille inn denne til å ta bilder med 15 sekunders mellomrom, så du får en fin og jevn timelapse av hele forløpet.

> Les også: Slik fotograferer du måneformørkelse

Kvinne ser på måneformørkelse

En solformørkelse oppstår når månen i sin bane rundt om jorden kortvarig skygger for sollyset. En full solformørkelse opptrer bare på et svært lite sted på jordoverflaten, men i Norden vil cirka 25 prosent av solen bli slukt av månen.

© Shutterstock

Møtet mellom Mars og Venus

13. juli cirka klokken 22.45 vil du kunne se Venus rett over planeten Mars. Dette vil skje ganske lavt over horisonten hvis du ser mot nord-vest.

Det krever altså fri utsikt, da fenomenet vil være veldig lavtliggende over horisonten, og derfor vil det være naturlig å fotografere ved havet.

Slik fotograferer du nordlys

Jo lengere nordover du er, desto større er mulighetene for å se nordlys i vintermånedene. Men i Norge regner vi hovedsakelig sesongen for å vare fra september 21 september til 21. mars, og da med aller best muligheter mot slutten av perioden. 

Fra klokken seks på kvelden til ett på natten er det derfor gode grunner til å holde øye med den mørke himmelen.

> Les hvordan du tar de beste bilder av det mystiske nordlyset her.

Kanskje du er interessert i...