Supermåne på himmelen

Du kan godt begynne å forberede deg på de to supermånene du kan oppleve i april og mai. 

© Shutterstock

Slik tar du fantastiske bilder av supermånen

Når det er supermåne, er det som regel en fotoopplevelse utenom det vanlige, og snart kan du oppleve hele to supermåner kort tid etter hverandre. Her svarer vi på alle spørsmålene du eventuelt måtte ha til hvordan du fotograferer supermånen.

26. april 2021

Det beste tidspunktet for å fotografere månen er når det er supermåne – og snart kan du oppleve hele to supermåner med bare en måneds mellomrom.

Du kan se supermånene 27. april og 26. mai, hvor det forhåpentligvis venter to store fotoopplevelser hvis himmelen er skyfri.

Her besvarer vi alle spørsmålene du sikkert har om supermånene – og hvordan du skal fotografere dem.


Hva er en supermåne?

Fenomenet supermåne forekommer når vi har fullmåne og månen også er nærmest jorden i sin bane rundt den. Fenomenet kalles supermåne fordi fullmånen virker større enn normalt.

Det motsatte av en supermåne er en mikromåne, hvor månen er full og samtidig lengst unna jorden i sin bane rundt den.

Når vi ser på en supermåne fra jorden, vil størrelsesforskjellen på en supermåne og en mikromåne være cirka 14 prosent, og lyset fra den vil være cirka 30 prosent sterkere.

Supermånen er altså det absolutt beste tidspunktet å fotografere månen på, hvis du vil ha et bra bilde der månen virker kjempestor, samtidig som den lyser sterkt.

Med appen PhotoPills kan du planlegge svært nøyaktig når og hvordan du får det beste bildet av supermånene. I denne videoen viser vi hvordan du bruker PhotoPills.

Supermåne over katedral

Du må sørge for at kameraet ditt er plassert stabilt, så du kan eksperimentere med lengre lukkertider. Det er ideelt hvis du har et kamerastiv, men ellers kan du også legge kameraet på et stabilt underlag og unngå uskarpe bilder.

© Shutterstock

Når er det perfekte tidspunktet for å fotografere supermånen?

Du får de beste bildene hvis du fotograferer supermånene i løpet av døgnets mørke timer, mens himlmeen forhåpentligvis er klar og skyfri. Det gjelder både supermånen 27. april og 26. mai.

Du kan fotografere månen uansett hvilket objektiv du har til rådighet, for månen vil ta opp godt med plass i biedet.

Imidlertid bør du helst opp på objektiv som har en brennvidde på 200 mm eller mer, hvis du vil helt innpå den og vise månekratere på bildene.

Her kan du se nøyaktig når månen (og solen) står opp der du er.

> Les også: Ta flotte bilder av månen.

Supermåne over kirke

Bruk forskjellige elementer i komposisjonen din, som viser nøyaktig hvor stor supermånen er. Dette kan for eksempel være bygninger eller trær. 

© Shutterstock

Hva bør jeg pakke?

Du vil du bli stående stille lenge når du skal fotografere supermånen.

Derfor kan det være lurt å ha med noe varmt å drikke og godt med klær så du ikke fryser. Videre må du også huske stativ og fjernutløser.

Hvis du fotograferer med speilreflekskamera, kan du med fordel slå opp speilet for å minimere vibrasjoner. Dessuten bør du skru av stabiliseringen i objektivet.

Les også: Slik bruker du speillåsen i kameraet

Mann fotograferer supermånen

Ved å aktivere speillåsen i kameraet er speilet slått opp lenge før eksponeringen begynner, og speilet går først ned igjen når eksponeringen er ferdig. Det gir langt bedre detaljgjengivelse i bildene dine, da det ikke blir noen rystelser fra speilet.

© Shutterstock

Hvordan skal jeg stille inn kameraet?

Når du skal fotografere supermånen, bør du sette kameraet på Manuell så du har full kontrol over eksponeringen.

Du bør også velge filformatet raw istedet for jpeg, så du får de beste bildefilene å jobbe med etterpå.

Underveis i fotograferingen kan du med fordel skru på live view, for denne funksjonen kan hjelpe deg med å finne den beste komposisjonen.

Bruk sentrumsveid måling eller punktmåling når du skal måle månens eksponering, og sett blenderen til mellom F8.0 og F11 for optimal skarphet.

Videre bør du bruke manuell ISO-verdi, typisk ISO 100–800, og noen ganger høyere, og du bør også bruke en relativt kort lukkertid på omkring 1/125–1/500 sekund, siden månen faktisk beveger seg ganske fort.

Les også: Slik tar du flotte astrobilder med en sykkellykt

Fullmåne over havn

Ta heller for mange enn for få bilder av supermånen. Det gir deg et større utvalg når du kommer hjem fra turen.

© Shutterstock

Hvilken komposisjon er den beste?

Supermånen vil bare virke enorm i sitt forhold til andre gjenstander. Det vil si at du med fordel kan inkludere bygninger og trær så du har noe å sammenligne størrelsesforholdet med.

I tillegg fungerer det som oftest best hvis himmelen får det meste av plassen i motivet ditt, for supermånen er jo det mest interessante.

Et vellykket bilde viser de flotte detaljene i månelandskapet, samtidig som man kan se detaljer i for eksempel trær og bygninger nederst i bildet.

> Les også: Alt du må vite om komposisjon

Kanskje du er interessert i...