Bilde av silhuett av jente og hund

Et bilde av familiemedlemmenes og kjæledyrenes silhuetter er et artig og annerledes tilskudd til samlingen av familiebilder.

© Shutterstock

6 tips for å fotografere stemningsfulle silhuetter

Bilder av mørke silhuetter kan være flotte og iøynefallende motiver. Les seks enkle tips for å ta gode silhuettbilder her.

1. Velg en nøytral bakgrunn

Det gjelder å finne en bakgrunn og et lys hvor silhuetten til motivet ditt kommer tydelig fram.

Ofte fungerer det bra å fotografere i nærheten av vann med fri utsikt til horisonten. Slik unngår du forstyrrende trær eller bygninger i bakgrunnen, og det blir fullt fokus på den svarte silhuetten.

Når du fotograferer silhuetter ute, er det best å velge tidspunktet rundt soloppgang eller solnedgang. Da står solen lavt på himmelen, og lyset er på den beste høyden for å fange den flotte silhuetten til motivet ditt.

I vintermånedene er det gode forhold for å fotografere silhuetter, for solen står lavt på himmelen gjennom det meste av dagen. Det gir rike muligheter for å få den svarte silhuetten til å stå tydelig fram mot en flott, lys bakgrunn.

Fotograferer du inne, kan du for eksempel plassere en person ved et vindu eller foran en annen kraftig lyskilde, for eksempel en lampe.

Mann silhuett horisont solnedgang

Få fullt fokus på den skarpe silhuetten din ved å velge en nøytral bakgrunn. 

2. Velg et motiv med en lett gjenkjennelig silhuett

Du får de beste og mest interessante silhuettbildene med et motiv som har en lett gjenkjennelig kontur. Da er ingen i tvil om hva det er en silhuett av.

Flere silhuetter i for mange forskjellige former ødelegger lett uttrykket og skaper forvirring i bildet.

Gode motiver kan være bygninger, konstruksjoner, personer eller dyr. Bilder av for eksempel familiemedlemmenes og kjæledyrenes silhuetter er et artig og annerledes tilskudd tll familiebildesamlingen.

Silhuetter av fugler kan også være flotte motiver.

> Les også: Slik fotograferer du fugler i flukt

Silhuetter av fugler

Fugler er et godt motiv for stemningsfulle silhuettbilder. 

© Shutterstock

3. Plasser solen riktig og få en skarp silhuett

Plasser solen bak ved eller rett rundt motivet for den silhuetten du vil fotografere.

Dermed får du ekte silhuetter med stort sett ingen tydelige detaljer i de mørke partiene, for det blir eksponert etter det kraftige høylyset.

Dermed blir bakgrunnen godt eksponert, mens forgrunnen, som det ikke er direkte lys på, blir svart. Dermed kommer silhuetten til motivet tydelig fram.

Derfor er lysmålingen viktig når du fotograferer silhuetter. Bruk spotmåling og mål lyset litt ved siden av solen. Da får du optimal eksponering av bildene.

En vanlig gjennomsnitts- eller matrixmåling ville ha inkludert de lyse og mørke partiene i bildet, og høyst sannsynlig ville de ha resultert i overeksponering av silhuetten. 

silhuetter av barn i solnedgang

De to barna er plassert foran solen, så man kan ane solstrålene mellom dem.

© Shutterstock

4. Fotografer på manuelt program og få full kontroll

Når du vil fotografere en silhuett, må du eksponere etter bakgrunnen, ikke etter motivet, som jo skal holdes mørkt.

Derfor er manuell eksponering å foretrekke, for da har du full kontroll og kan enkelt justere eksponeringen litt opp eller ned hvis det er nødvendig.

Husk å velge en lav ISO-verdi på 100 eller 200, og sett hvitbalansen etter dagslys eller rundt 5500 Kelvin. Da fanger du de varme fargene.

Du kan også velge blenderprioritet, A eller Av, som ikke gir deg samme grad av kontroll, men hvor kameraet justere eksponeringen selv.  

5. Unngå lysglorier i silhuettbildene dine

Hvis du stiller kameraet til maksimal skarphet og fotograferer i jpeg, vil den interne bildebehandlingen i kameraet øke kontrastene i bildet ytterligere for å skape inntrykket av skarphet.

Dette kan medføre såkalte ”haloer” i bildene dine av silhuetter, altså lysglorier rundt de kontrastrike overgangene i motivet. Hvis du reduserer den interne skarpheten, kan du unngå dette.

Men hvis det er mulig, anbefaler vi at du fotograferer i råformat. Da kan du øke kontrastene og skarpheten på datamaskinen senere. 

6. Pass på øynene og bildebrikken når du fotograferer silhuetter

Når du tar bilder av en silhuett, står solen ofte lavt på himmelen. Av hensyn til øynene dine bør du aldri se rett på solen gjennom søkeren. I verste fall kan nemlig det kraftige sollyset skade øynene dine.

Bruk derfor live view til å komponere bildet og fokusere i stedet. Da tar du også vare på øynene dine.

Imidlertid må du være varsom med å la kameraet og objektivet være rettet lenge mot solen. Bildebrikken kan nemlig bli skadet av å få kraftig lys over lengre tid. 

Redaksjonen anbefaler: 100 tips og kurs for bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine?

Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. 98 kroner totalt. Les mer om boken her.

Kanskje du er interessert i...