Fuglefotografering ørn
Fuglefotografering

Ørnen er fotografert til venstre i bildet. Dette fungerer best her, fordi fuglen er på vei mot høyre.

© Shutterstock

Slik fotograferer du fugler i flukt

For å fotografere fugler i flukt gjelder det å velge riktig utstyr og riktige innstillinger. Særlig autofokus i kameraet får en skikkelig utfordring. Her får du de beste fuglefotograferingstipsene våre.

Å fotografere fugler som kommer flyvende i høy fart, er en av de mest krevende fotodisciplinene.

Her blir kameraets fokussystem satt på en av sine aller største prøver, og selv den mest erfarne fuglefotograf må leve med et hav av bomskudd.

Her får du en veiledning til hvordan du tar skarpe bilder av fugler i flukt.

Utstyr til fuglefotografering

Når du skal ta actionbilder av fugler, trenger du et kraftig tele- eller zoomobjektiv på minimum 300 mm hvis kameraet har fullformatbrikke.

Hvis kameraet har APS-C-brikke, gjør brennviddeforlengelsen at du kan klare deg med 200 mm og eventuelt en telekonverter.

Har du råd til det, er imidlertid objektiver på 400 eller 500 mm å foretrekke. Da slipper du beskjære bildet og får høyere oppløsning med flere detaljer i fuglebildet ditt.

> Les også: De beste kamerainnstillingene til fugler i hagen

Fuglefotograferingsobjektiv: Zoomobjektiver

Zoomobjektiver med et område på 100-400 mm er fleksible og kan brukes håndholdt til dyre- og fuglefotografering.

© Canon

Serieopptak gir deg flere sjanser

Velg serieopptak i kameraet når du fotograferer fugler. Det er best hvis kameraet kan ta flere enn seks bilder i sekundet, for det gir deg et passe stort bildeutvalg å velge fra etterpå.

For å utnytte kamerahastigheten må du også velge et raskt minnekort. Ellers kan du oppleve at kamerabufferen ikke blir tømt fort nok, og da er fuglen fløyet.

Bildeserier er flotte for fuglefotografering

Serieopptaksinnstillingen heter High Speed Continuous hos Canon og CH hos Nikon. 

© Digital FOTO

Fugler i flukt krever korte lukkertider

Det finnes ikke noen universell lukkertid når det gjelder å fotografere fugler i flukt, men vi anbefaler som regel en lukkertid på omkring 1/2000. Dette gjelder spesielt hvis det dreier seg om store fugler, for eksempel ørn eller falk.

Med en lukkertid på omkring 1/2000 sekund kan du nemlig fryse fuglene selv om de flyr i høy hastighet.

Tar du bilder mens det er overskyet, setter du ISO-verdien til omring 2500. Det samme gjelder hvis du fotograferer en mørk fugl foran en mørk bakgrunn, eller hvis for eksempel fuglen flyr foran en mørk klippeformasjon.

> Se videoen: På ørnetur i Trøndelag

Fugl i flukt fanger ørret i havoverflaten

I stedet for en enkel, blå himmel består denne bakgrunnen av både gress og vannsprut. Det bidrar til å beskrive miljø og omgivelsene. Her er det viktig at bakgrunnen er uskarp og ikke stjeler oppmerksomhet fra fuglen.

© Shutterstock

Skarpe bilder av fugler med bildestabilisering

Bruk den innebygde stabiliseringen i objektivet hvis du fotograferer fugler håndholdt – ikke minst hvis du fotograferer fra en gyngende båt. Ofte har du to eller tre innstillinger.

Bruker du for eksempel Canon, velger du Mode 2 til panorering. Har du et Nikon-kamera, må du velge innstillingen Normal hvis du står på fast grunn, mens du velger innstillingen Active hvis du for eksempel fotograferer fra en båt i bevegelse.

Andre merker har tilsvarende innstillingsvalg. Bruker du stativ, bør du skru av bildestabiliseringen, for ellers kan du risikere at innstillingen gir motsatt effekt.

Ørn fanger byttet sitt i havoverflaten

Et stativ med én fot gir deg mobiliteten du trenger for å fotografere fugler i flukt.

© Shutterstock

Kontinuerlig autofokus for fuglefotografering

Velg kontinuerlig autofokus slik at autofokus følger det punktet du har fokusert på, selv om motivet beveger på seg. Innstillingen heter AI Servo på Canon og AFC på Nikon. 

I menyen stiller du inn autofokus til å bruke så mange fokuspunkter som mulig, for de kommuniserer med hverandre.

Trykk utløseren halvveis ned for å fokusere. Panorer og trykk utløserknappen helt ned like før fuglen er der du helst vil fange den, og fortsett bevegelsen.

Hvis fuglen kommer flyvende rett mot deg, er det bedre å velge ett fokuspunkt.

Les også: Slik får du mest ut av autofokus

Fokuspunkter til fuglefotografering

Kontinuerlig autofokus hjelper deg med å holde på motivet i det meste av bildeflaten. Det fungerer bra til fuglefotografering.

© Nikon

Optimal lysmåling for fugler i flukt

Hvis fuglen er relativt nært deg, kan du med fordel bruke matriksmåling, mens spotmåling er bedre hvis fuglen er langt borte på en blå eller lys himmel.

Da kan nemlig fuglen lett bli en svart silhuett hvis du ikke måler lyset på den.

Har du tid til det, kan du med fordel fokusere på et kontrastrikt område, for kameraet kan slite med å stille skarpt på områder uten kontrast.

Isfugl fanger småfisk i vannoverflaten.

Gjør det til en vane å ta et bilde før du sniker deg innpå motivet. Fotografer fortløpende, og sjekk alltid eksponeringen før du går videre.

© Shutterstock

Lås fokus når fuglen letter

Hvis du for eksempel begynner med å fotografere en stillesittende fugl, og den plutselig letter, kan du forbedre sjansene dine for å få et skarpt bilde med innstillingen låst fokus.

På ganske kort tid kan fuglen nemlig ha flyttet seg en halv meter, og det gjør at fokus ligger på feil sted, men med innstillingen skrudd på vil kameraet analysere at fuglen har flyttet seg, og da blir fokus liggende riktig.

Funksjonen har varierende navn etter kameramerke, men som oftest noe i stil med Lock On AF: Flexible Spot eller bare Lock On AF.

> Les også: Slik bruker du autofokuspunktene i kameraet ditt

Velg et kortere fokusområde ved fotografering av fugler

På noen teleobjektiver er det også mulig å begrense fokusområdet til for eksempel 6,4 m til uendelig.

Det er smart, for da unngår du at autofokus jakter fokus i et altfor stort område, også kalt hunting. Det gir mye raskere og sikrere fokusering når du fotograferer fugler.

Les også: 5 gode tips for naturbilder

Ørn letter fra gresset.

Når du har valgt AF Lock On, må du trykke utløserknappen halvveis ned og deretter sørge for at fuglen er innenfor rammen av bildet. 

© Shutterstock

Fuglefotografering med enklere panorering

Hvis du bruker store teleobjektiver og har kameraet på et stativ, er det lurt å investere i et såkalt gimbal-hode.

På grunn av det perfekte balansepunktet får du ekstrem presisjon og hastighet under panorering.

Et gimbal-hode gir deg også den mobiliteten du trenger for å fotografere fugler i flukt. Når du ser fuglen du vil fotografere, er det lettere å få en glidende bevegelse uten å ryste kameraet.

Jobu gimbal til fuglefotografering

Med en gimbal på stativet er det lettere å få en glidende panorering i flere vinkler i naturfotografering.

© Jobu

Redaksjonen anbefaler: Stor pakke til fuglebilder

Hvis du er interesseret i fuglefotografering og har lyst til å bli enda bedre på det, anbefaler vi fuglepakken vår. Her får du en mye innhold som gjør deg godt forbederedt for å ta fantastiske bilder av fugler.

Se hvordan du kommer deg innpå fuglene, og hvilke kamerainstillinger du bør bruke i de forskjellige situasjonene.

Følg også naturfotografen Morten Hilmers veiledning til hvordan han fotograferer fugler. Her forteller Hilmer blant annet om hvordan han stiller inn kameraet sitt, og hvilket utstyr han bruker.

I pakken får du mye kunnskap om hvordan du fotograferer store og små fugler, og i tillegg får du en guide til hvilke fugler du kan fotografere i nærheten av deg.

Få 1 nr. av Digital FOTO + Fordelsonen, hvor du finner fuglepakken og mange andre fotofordeler, for bare 29 kroner.

Kanskje du er interessert i...