En av de største fordelene med å kaste seg over fuglefotografering er at det nesten alltid er gode motiver i nærheten. Du trenger ikke å dra lenger enn ut i hagen eller til skogkanten før du kan rette kameraet mot luftens små og store konger.
Bevæpnet med riktig utstyr, ikke minst en tele og en kikkert, og en god porsjon tålmodighet er det mange gode bilder å hente.
Her får du ti fugler som er både fotogene og tilgjengelige – og de gode fototipsene for å fange dem med kameraet.
1. Blåmeis
2. Flaggspett
3. Stillits
4. Musvåk
5. Nøtteskrike
6. Knoppsvane
7. Ugle
8. Ravn
9. Skarver
10. Gråhegre

Blåmeisen kommer på hyppig visitt i hagen og er et godt motiv med de flotte fargene sine.
1. Blåmeis
Denne lille fuglen er svært vanlig, men også svært fotogen med sine gule, grønnlige og blå farger.
Blåmeisen er i landet hele året, spesielt på Østlandet. Med et matbrett er det lett å lokke dem til seg.
FOTOTIPS
Unngå at lyse deler av fuglen brenner ut ved å bruke manuelt program, og slå på live view. Velg størst mulige blender og juster lukkertid og ISO-verdi til histogrammet er pent plassert i midten.

Den store flaggspetten er vanligere enn du tror, og er et flott og annerledes motiv.
2. Flaggspett
Det hekker over 1000 par i Norge av denne svarte, hvite og røde fuglen. Trommingen er svært rask og varer under ett sekund. Eggene blir lagt begynnelsen av mai.
Den foretrekker eldre løv- og blandingsskog.
FOTOTIPS
Har du sett flaggspetten i et tre i hagen, kan du fint fotografere den fra huset. Åpne et vindu på gløtt og knips gjennom glippen. Sørg for ikke å få med karmer og gardiner og bruk et stativ.
Velg gjerne en vinkel hvor for eksempel en husvegg reflekterer lys og gir detaljer i fjærene.

Den er ikke så stor, men til gjengjeld er den rik på farger. Stilitsen har navnet sitt fra sine særpregede lokketoner.
3. Stillits
Stillitsen er en av våre mest fargesprakende fugler med rødt, hvitt og svart hode og gule markeringer på vingene.
Den er litt mindre enn en gråspurv og relativt vanlig på Østlandet og Sørlandet og trives godt i tettbebygde strøk.
Kan kjennes igjen på sine klare lokketoner som lyder som navnet,ofte gjengitt som "stiglitt".
FOTOTIPS
For å lokke fuglene inn i hagen er det viktig med vann og for, fôr eksempel frø og fett.
Plasser det på foringsbrettet eller en stubbe hvor du vil fotografere fuglen, men unna busker der rovdyr kan ligge på lur.

Det er alltid verdt det å fotografere rovfugler, og musvåken kan du godt fotografere fra bilen, for den er ganske så sky.
4. Musvåk
En utbredt rovfugl som er brunlig og har brede vinger.
Selv om den er synlig relativt ofte, er den også sky og fotograferes best enten fra skjul eller fra bilen når den sitter på gjerdestolper langs veikanten.
Musvåken foretrekker en blanding av skog og åpne landskaper, gjerne med dyrket mark.
FOTOTIPS
Ha en ertepose eller lignende i bilen, som du kan hvile objektivet på ut av vinduet.
Fokuser på den sittende fuglen og brug kontinuerlig autofokus for å ta en rekke bilder når den letter. Ha også alltid med en kikkert slik at du kan få øye de flotte, sky fuglene på avstand.

Nøtteskrika er en severdig fugl, og med en kikkert ser man lett de blå vingene.
5. Nøtteskrike
Nøtteskrika er vanligst sør i landet, men man finner den helt opp den delen av Finnmark som er dekket med blandingsskog. Den er lett gjenkjennelig på sin rødbrune fjærpryd med en skarp blå flekk på vingen – et utseende som også gjør den ettertraktet foran kameraet.
I tillegg til i skogene finner vi den også inn mot bebyggelse for å samle nøtter.
FOTOTIPS
Det er lurt å forhåndsprogrammere dine egne innstillinger i kameraet.
Hvis fuglen sitter stille det ene øyeblikket og flyr det neste, kan du lett bytte til en innstilling som passer til situasjonen.
I menyen kan du lagre innstillingene under sine egne programmer.
For stillestående fugler velger du blenderprioritet, stor blenderåpning, lav ISO-verdi og et enkelt fokuspunkt og lagrer på 1, mens du velger lukkerprioritet, en kort lukkertid, Auto ISO og dynamisk fokus med støttepunkter for fugler i bevegelse, som du lagrer på 2.

Knoppsvanen er mest utbredt på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland, nær vann, og den lange kroppen er spesielt fotogen når den flyr.
6. Knoppsvane
Den store, hvite fuglen kjennes igjen på den svarte knølen, eller knoppen. over det oransje nebbet. Vingeslagene avslører fuglen, da de lager en spesiell hvinende lyd når den flyr. Den finnes hovedsaklig på Østlandet, Sørlandet og i Rogaland, i nærheten av vann.
Det kan bli flotte, actionfylte bilder, både når svanen flyr, letter eller lander.
FOTOTIPS
Bruk panorering for å få bevegelse i vingene og fart i bildet.
Du kan med fordel kombinere manuelt program med Auto ISO, slik at du bare trenger å konsentrere deg om blender og/eller lukkertid.
Lukkertiden kommer an på brennvidden, avstanden til motivet, motivets hastighet og hvor god du er på å følge fuglen, så her må du eksperimentere. Prøv med 1/250 sekund som utgangspunkt.

Efter solnedgang kan du se ugler på grener og i hule stammer. Katt- spurv- og perleugla er mest tallrik i Norge, her ser du hornugla.
7. Ugle
Det er ikke til at ta feil av hvis du ser eller hører en ugle, og siden den samtidig er veldig fotogen, er det et perfekt motiv for fuglefotografen.
Til gjengjeld er uglen nattaktiv, noe som krever litt av teknikken til fotografen. Se etter hull i trær og gamle reder.
FOTOTIPS
Autofokus kan få problemer med å låse på motivet i tussmørket. Her kan du hjelpe til ved å sikte på områder med stor kontrast.

Ravnen finnes over hele landet, men det er færrest på lavlandet på Østlandet. Den dypsvarte fargen gjør den til et vakkert motiv. Unngå å forveksle den med andre fugler ved å bruke en kikkert til å se de karakterisktiske nebbet.
> Prøv to utgaver av Digital FOTO og få din egen kikkert for bare 49 kroner. Les mer her.
8. Ravn
Ravnen er landets største kråkefugl, på størrelse med musvåken. Du kjenner den igjen på størrelsen, det svært kraftige, svarte nebbet og den kileformede halen. Stemmen er karakteristisk med et kraftig, korp korp.
Ravnen finnes over hele landet, men det er færrest på lavlandet på Østlandet.
FOTOTIPS
Ravnen går fort i ett med den mørke bakgrunnen, og hvis du overeksponerer for en lysere fugl, kan du miste detaljer i bakgrunnen.
Utnytt situasjonen ved å plassere kameraet lavere og fotografereravnen som silhuett – gjerne mot en flott solnedgang.

Ikke alle elsker skarven, for ofte oåpholder den seg i store, bråkete kolonier. Men som fotograf er det gode grunner til at elske den – den er nemlig grei å finne og ganske så fotogen.
9. Skarver
Skarven er en lett gjenkjennelig svart fugl på ca. 90 cm med et bøyd nebb.
Den er lettest å finne ved kyster, fjorde og større innsjøer. Den jakter under vann. Derfor må den luftørke fjærdrakten etter en svømmetur, og du vil også se den stående med utspente vinger.
FOTOTIPS
For å komme deg nær en fugl uten tele kan du bruke et kamera som du styrer fra mobiltelefonen din via Wi-Fi. Dermed kan du plassere kameraet ganske tett på uten å forstyrre fuglene, mens fotografen kan oppholde seg på avstand.
Bruk en kikkert for å holde øye med hvor fuglen befinder seg i forhold til kameraet.

Gråhegren finner vi i kystømråder fra Østfold til Nord-Troms. Bestanden er tiltagende.
10. Gråhegre
Denne meterstore fuglen har en lang S-formet hals og et spisst, langt og gult nebb.
Den finnes over det meste av landet, bortsett fra lengst nord. Den er både svært fotogen stående i vannkanten og i flukt, der de lange, avrundede vingene buer nedover.
FOTOTIPS
Eksperimenter også med utsnitt av fuglen. En hodet til en gråhegre er svært enkelt og grafisk som motiv.
Kan du komme nær nok, bruker du bare et enkelt fokuspunkt på øyet til fuglen.
Redaksjonen anbefaler:
Bli en bedre naturfotograf med Seasons
I videoserien vår Seasons kan du følge naturfotografen Morten Hilmer når han drar ut i naturen for å fotografere storslåtte landskap og ville dyr. Bli med når den profesjonelle fotografen er på fototurer i Finland, Danmark og Norge mens han deler rundhåndet av tipsene og triksene sine.
I onlineuniverset vårt, Fordelssonen, finner du hele tre sesonger av Seasons og en drøss videokurs, veiledninger, forhåndsinnstillinger og mye mer. Tegn et abonnement på Digital FOTO og få tilgang til Fordelssonen med én gang.
> Akkurat nå kan du til eksempel få kikkerten med 2 utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner. Du sparer 980 kroner. Se mer her.

> Lige nu kan du få kikkerten med 2 numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Du sparer 996 kroner. Se mere her.