Autofokuspunkter i kameraet

Du kan selv kontrollere hvilke autofokuspunkter og autofokusinnstillinger du vil bruke i kameraet for å få mest mulig nøyaktig fokus. 

© Kanjanee Chaisin/Shutterstock

Få forklaringen på kameraets autofokus på 5 minutter

Kameraets autofokus gjør livet som fotograf herlig enkelt, for kameraet hjelper deg med å fokusere. Du kan imidlertid få enda mer ut av kameraets autofokus hvis du bruker riktige innstillinger til motivet du vil fange. Her får du våre beste tips.

Autofokus er et av områdene der vi nesten alltid bruker kameraets autofunksjoner.

Men hva er egentlig autofokus? Og hva gjør autofokus for deg som fotograf? 

Autofokus hjelper deg ved å aktivere kameraets avanserte fokussystemer, som sørger for at skarpheten blir liggende akkurat der du vil ha den i bildet ditt. 

Fokussystemet bruker både avansert motivgjenkjenningsteknologi, øyeautofokus og autofokuspunkter 

Og for å ta det siste først – her er forklaringen på spørsmålet: 

Hva er autofokuspunkter?

Kameraet bruker autofokuspunkter til å fokusere automatisk akkurat der du vil ha skarphet i bildet ditt. Noen av punktene er mer nøyaktige enn andre, nemlig punkter av krysstypen. De kan fokusere på både horisontale og vertikale linjer. Det gjelder f.eks. det midterste fokuspunktet. 

De nyeste kameramodellene bruker vanligvis fasedeteksjon til å låse fokus raskt og nøyaktig. Flere kameraer har også kontrastdeteksjon, som brukes i kombinasjon med fasedeteksjon. Dette kalles hybridfokus.

Som tidligere nevnt har speilløse kameraer også fått enda mer avanserte autofokusinnstillinger, som motivgjenkjenning og øyeautofokus.

>Les også 3 tips til skarpere bilder med autofokus 


Hva er motivgjenkjenning og øyeautofokus?

De helautomatiske funksjonene er ofte de smarteste, der kameraet finner både motiver og øyne i motivet ditt selv og låser fokus på dem. 

Hvis kameraet ditt har f.eks. motivgjenkjenning, kan det bli nødvendig å fortelle kameraet hvilket motiv du leter etter i scenen. Det gjør du ved å stille det inn til for eksempel å se etter mennesker, dyr eller biler. 

Noen kameraer vil kunne gjenkjenne motivet automatisk og også låse seg fast på det nærmeste øyet. Dette er ikke bare mer nøyaktig, men det kan også bidra til å sikre at du får skarpe bilder som du tidligere ville gått glipp av, på minnekortet ditt. 

Hvis kameraet ikke finner motivet og øyet automatisk, kan du måtte aktivere funksjonen i kameramenyen, og det anbefaler vi deg å gjøre så fort som mulig. 

Autofokuspunkt øyeautofokus på katt som går mot kameraet på gressplen

Når autofokuseringen har fanget øyet til motivet, vil du vanligvis se en boks eller et kryss på kameraskjermen, som følger øyet rundt. Motivgjenkjenningen vil ofte også vises som her, der vi ser en katt nederst i venstre hjørne.

© Shutterstock

Her kan du bruke autofokuspunktene

Avhengig av kameratype og modell har du flere ulike muligheter til å velge autofokuspunkter. Se f.eks. her

Ved automatisk valg velger kameraet selv hva det skal stilles skarpt på i bildet ditt, og det vil vanligvis fokusere på det som er nærmest kameraet eller er mest dominerende. 

Med ett punkt velger du det som det skal stilles skarpt på, med ett fokuspunkt. Det er perfekt når du skal fokusere på f.eks. øyne i portretter. 

Med støttepunkter (grupper eller soner) får det valgte punktet hjelp fra fire eller åtte omkringliggende punkter. Det er bra til rask action, for fokuspunktene holdes på det bevegelige motivet. 

Er fokuspunktene delt inn i grupper eller soner, velger du området der det skal fokuseres. Da håndterer autofokus resten.

Les også: Få perfekt skarphet med focus peaking

Fokussystemet fungerer ved å plassere grønne bokser på joggeren som løper mot kameraet

I kameramenyen kan du velge om du vil bruke ett punkt eller f.eks. bruke fokuspunkter i grupper, som her, hvor det er valgt fokusinnstillingen sentrum.

© Shutterstock

Kom i gang med autofokuspunkter

Som standard er kameraet satt til automatisk fokusvalg, der alle fokuspunkter brukes. 

Det kan være bra i noen situasjoner, men du mister kontrollen over hva som skal være knivskarpt. Det er imidlertid lett å bytte til en annen innstilling så du får lagt fokus perfekt. 

Vanligvis styrer du fokuspunktet eller fokusgruppene med kameraets styrespak eller piltastene. 

Det kan ofte lønne seg å velge fokusinnstillinger som f.eks. kan hete Sone, Sentrum eller Fokus med fleksibelt punkt, for det hjelper kameraet med å skjønne hva du vil skal være skarpt i bildet ditt.

Noen fokusmetoder kan også brukes til å låse seg fast på motiver som det ikke slipper igjen, med mindre det forsvinner ut av søkeren en god stund. 

Funksjonen kan for eksempel hete Målsøking-AF, som den heter på Sony-kameraer.  

I tillegg er det verdt å huske at noen kameraer kan slite med autofokusering når lyset er svakt.  Her kan du med fordel aktivere autofokusets hjelpelys i kameramenyen.

Med knappen AF velger du autofokustype: 

  • Trykk på MENU-knappen. 
  • Finn punktet med fokusinnstillinger i menyen. Velg f.eks. ett punkt eller soner. 
  • Velg også autofokusmodus, f.eks. Enkeltbilde-AF til motiver som står stille, eller Kontinuerlig AF til motiver i fart. 
  • Flytt punktet eller fokusgruppen med styrespaken eller piltastene. 
  • Sjekk eventuelt håndboken for å se hvordan du enklest endrer fokuspunkter i akkurat ditt kamera. 

Hvis du vil fotografere med manuelt fokus, kan du se hvordan du gjør det her

Kanskje du er interessert i...