Autofokuspunkter i kamera

Du kan selv kontrollere hvilke autofokuspunkter du vil bruke i kameraet for å mest mulig nøyaktig fokus. 

© Kanjanee Chaisin/Shutterstock

Slik bruker du autofokuspunktene i kameraet ditt

Autofokus gjør livet herlig enkelt som fotograf, for kameraet hjelper deg med å legge fokus. Du kan imidlertid få enda mer nytte av det hvis du bruker riktige innstillinger for motivet du vil fange. Her får du de beste tipsene våre.

6. november 2017 av Poul Siersbæk

En av de mest vanlig brukte automatiske funksjonene i kameraet er autofokus. Da hjelper de avanserte systemene i kameraet deg med å legge skarpheten akkurat der du vil ha den. 

Kameraet bruker autofokuspunkter til å legge fokus automatisk akkurat der du vil ha skarphet. Noen av punktene er mer nøyaktige enn andre, nemlig punkter av krysstypen. De kan både fokusere på vannrette og loddrette linjer. Dette gjelder for eksempel det midterste fokuspunktet. 

Speilreflekskameraet bruker som regel fasedeteksjon, som er raskt, mens systemkameraer bruker kontrastdeteksjon, som er nøyaktig, men kan være noe tregere. 

Flere kameraer kombinerer begge typene. Det blir kalt hybridfokus.

Autofokuspunkter i speilreflekskamera

Når autofokus har fanget motiver og låser fokus, lyser fokuspunktet typisk opp i rødt. Kameraet kan også avgi en pipelyd.

© Zdenek Rosenthaler/Shutterstock

Her kan du bruke autofokuspunktene

Avhengig av kameratype og modell har du flere forskjellige muligheter for å velge autofokuspunkter

Ved automatisk valg velger kameraet selv det som skal bli stilt skarpt i bildet ditt, og det vil typisk fokusere på det som er nærmest kameraet eller mest dominerende. 

Med enkeltpunkt velger du hva det skal bli stilt skarpt på, med ett fokuspunkt. Det er perfekt når du skal stille skarpt på for eksempel øyne i portretter. 

Med støttepunkter (grupper eller soner) får det valgte punktet hjelp fra fire eller åtte omkringliggende punkter. Det er bra til rask action, for fokuspunktene blir holdt over det bevegelige motivet. 

Er fokuspunktene delt opp i grupper eller soner, velger du ut det området det skal bli fokusert på. Så fikser autofokus resten.

Les også: Få perfekt skarphet med focus peaking

Fokussystem på Canon EOS 5D Mark IV

I kameramenyen kan du velge om du vil bruke et enkelt punkt eller for eksempel bruke fokuspunkter i grupper. 

© Canon

Kom i gang med autofokuspunkter

Som standard er kameraet satt til automatisk fokusvalg, hvor alle fokuspunktene blir brukt. 

Det kan være fint i noen situasjoner, men du mister styringen på hva som skal være knivskarpt. Det er imidlertid lett å bytte til en annen innstilling slik at du får lagt fokus helt riktig. 

Som regel justerer du fokuspunktet eller fokusgruppene med styrespaken eller piltastene på kameraet. 

I svakt lys kan noen kameraer - særlig eldre modeller - få problemer med autofokus  Da kan du eventuelt aktivere hjelpelyset.

Med knappen AF velger du autofokustype: 

  • Trykk på knappen MENU. 
  • Finn punktet med fokusinnstillinger i menyen. Velg for eksempel et enkelt punkt eller soner. 
  • Velg også autofokusmetode, for eksempel one shot/singleshot for stillestående motiver, eller kontinuerlig/servo for motiver i fart. 
  • Flytt punktet eller fokusgruppen med styrespaken eller piltastene. 
  • Sjekk eventuelt manualen din for å se hvordan du lettest bytter mellom fokuspunkter på akkurat ditt kamera. 

Hvis du vil fotografere med manuell fokus, kan du se hvordan her,

> Akkurat nå kan du gjøre mobilkameraet ditt enda bedre med et 3 i 1-objektivsett for mobiltelefonen din. Kjøp det sammen med 2 utgaver av Digital FOTO for bare 49 kroner.

Kanskje du er interessert i...