Hybridfokus i Sony Alpha6500

Slik virker hybridfokus

Ordet hybridfokus dukker opp igjen og igjen når det lanseres nye systemkameraer. Men hva betyr det, og hvorfor sikrer teknikken deg perfekt fokus?

Mange nye systemkameraer er utstyrt med såkalt hybrid autofokus. Det kombinerer kontrastbasert autofokus med fasedetekterende autofokus.

Kontrastbasert autofokus fokuserer direkte på bildesensoren, og den er meget presis. Til gjengjeld går det ikke så fort, for kamerat må først registere både for- og bakfokus - før fokus kan bli lagt presist.

Fasedeteksjon, som tradisjonelt har vært brukt i speilreflekskameraer, er derimot lynraskt, men ikke riktig så presist. Her brukes en spesiell autofokussensor som splitter motivet i to bilder ved hjelp av to mikrolinser, som fokussensoren så kan beregne forskjellen på.

Hybridfokus samler det beste fra begge verdener

Kombinert gir de to systemene deg høy presisjon og høy fokushastighet – også ved actionfotografering med raske motiver, og er grunnen til at produsentene prøver å implementere hybridfokus i de nye kameraene.

Nå senest har vi sett det i Sony Alpha6500, som har intet mindre end 425 fokuspunkter til rådighet – og av disse dekkes 169 av dem av kontrastdetekterende soner.

> Les også : Sony slår rekorder med Alpha6500 og RX100 V

Med hybridfokus prøver kameraet altså først å fokusere med fasedeteksjon, for å få det valgte området skarpt raskest mulig, og deretter prøver kameraet å finjustere fokusen ved hjelp av kontrastdeteksjon.

Imidlertid er noen kameraer i stand til å bruke fasedeteksjon direkte på bildebrikken, sammen med kontrastdeteksjon. Også her snakker vi om hybrid autofokus.

> Les også om Fujifilm X-T2 med hybridfokus: Fujifilm er klare med en ny toppmodell i X-serien

Kanskje du er interessert i...