Slik fungerer focus peaking

Med funksjonen focus peaking får du opp en farget markering på skjermen der bildet er skarpt.

© Digital FOTO

Få perfekt skarphet med focus peaking

Mange kameraer har en funksjon som hjelper deg med å fokusere manuelt når du vil legge skarpheten helt nøyaktig. Se hvordan focus peaking fungerer, og hvordan du bruker det.

Selv om kameraets autofokus som oftest fungerer helt greit, er det likevel noen situasjoner der det kan være en fordel å fokusere manuelt, for eksempel under makrofotografering. Imidlertid er det vanskelig å bruke søkeren for å se om skarpheten ligger akkurat der den skal.

Derfor er det flott at mange kameraer har funksjonen focus peaking. Da blir det som er skarpt, markert med en farge på skjermen eller i den elektroniske søkeren.

Focus peaking ser etter skarpe kanter, noe du bare vil få der skarpheten ligger. Som regel kan du velge hvilken farge skarpheten skal bli vist med, og et nivå for når skarpheten skal bli markert.

Les også: Kom igang med timelapse

Se hvordan focus peaking fungerer i denne videoen

Vi har laget en kort video hvor vi har brukt funksjonen, så du kan se hvordan det virker i praksis.

I videoen kan du se at kameraet bruker rødt for å markere hvor fokus ligger i bildet, og når vi har truffet det riktige området, er det bare å trykke på utløserknappen.

> Lær alt om fototeknikk her

Akkurat nå får du Photoshop-boken vår med 142 sider med tips og triks for Adobes programmer, og 2 utgaver av Digital FOTO, for bare 49 kroner.

Kanskje du er interessert i...