I dag kan man nesten ikke bomme med autofokusen i de nye kameraene. De har aldri vært mer avanserte.
Det er imidlertid noen motivtyper og situasjoner hvor manuell fokus er bedre, og ikke minst morsommere å leke med.
Her er alt du trenger å vite om manuell fokus så du får kontroll på teknikken.
Hva er manuell fokus?
Med manuell fokus får du full kontroll over hvor fokus skal være ved å vri på fokusringen til motivet står skarpt i søkeren.
Når du vrir på fokusringen, flytter du linsene inne i objektivet så de stiller skarpt på en bestemt avstand. Manuell fokus er et alternativ til autofokusen.
Manuell fokus er derfor den beste løsningen når autofokussystemet ditt har vansker med å stille skarpt.
> Les også i Fordelssonen: Slik bruker du manuell fokus - del 1.

Når objektivet er satt til M eller MF, kan du vri på fokusringen for å stille fokus.
© Digital FOTOSlik bruker du manuell fokus
Som regel stiller du kameraet til manuell fokus med en knapp på objektivet. Skyv knappen fra AF (autofokus) til MF (manuell fokus).
På kompaktkameraer og andre kameraer hvor du ikke kan stille det inn på objektivet, må du stille det inn i kameramenyen. Hvor du skifter dette inne i kameramenyen, varierer hos de forskjellige kameraprodusentene. Ofte er det den samme menyen hvor du også velger type autofokus.
I de fleste kameraer kan du få hjelp til å stille skarpt med manuell fokus. Hjelpemidlet heter Focus Peaking. Her kan du se de skarpe områdene som lysende omriss i f.eks. rødt eller hvitt på skjermen når motivet er i fokus.
Til slutt må du være oppmerksom på hvor stor og liten blenderåpning du bruker. Har du en helt åpen blender, f.eks. F1.4, blir fokusdybden din meget liten. Det gjør det vanskeligere å bruke manuell fokus.
Når du er blitt fortrolig med manuell fokusering, kan du få superskarpe bilder.
> Les også: Få mer kontroll over kameraet med halvautomatiske programmer.

Med manuell fokus kan du være sikker på at fokus alltid er der hvor du vil at det skal være. Det kan være nødvendig i en situasjon som ved dette bildet, hvor uglen er gjemt bak grener. Autofokus vil ofte slite med å stille skarpt på uglen.
© ShutterstockHer bør du bruke manuelt fokus
Kameraets autofokus hjelper deg i de fleste tilfeller, men i noen situasjoner er det godt å ta kontrollen selv.
Det kan f.eks. være når du selv vil bestemme hvor fokus skal ligge i et makrobilde, eller hvis autofokusen på andre måter må gi opp.
> Les også i Fordelssonen: Slik bruker du manuelt fokus - del 2.

Bruk manuell fokus til gatefoto. Det er ofte morsommere, og du kan enklere lage flotte effekter uten at autofokus blander seg inn.
© ShutterstockManuell fokus er perfekt til gatefotografi
Manuell fokus er perfekt til gatefotografi, da autofokus sliter når f.eks. andre mennesker går inn foran kameraet.
Ved gatefotografi trenger du kun å stille inn fokus én gang. Velg avstanden du vil ha til motivene dine og vri på fokusringen til fokusavstanden er den samme.
Fokusavstanden kan leses av direkte på noen objektiver. På andre kameraer og objektiver står avstanden i søkeren eller på skjermen.
Velger du to meter som fokusavstand, må du holde den avstanden til motivet ditt. Velg gjerne en avstand, du alltid kan bedømme. To meter er f.eks. noenlunde bredden på en bil.
> Les også: Slik bruker du sonefokus.
Makrofotografi er best med manuell fokus
Når motivene blir små, bør du bruke manuell fokus.Da får du skarpheten nøyaktig der du vil ha den.
Vri fokusringen helt i bunn, så fokusavstanden er på objektivets nærgrense. Nå er fokus stilt inn. Plasser kameraet med samme avstand til motivet som nærgrensen dikterer.
Sett kameraet på stativ, og beveg det mot og fra motivet inntil motivet er skarpt i søkeren. Teknikken er mer presis enn å vri på fokusringen, da små endringer på fokusringen kan flytte fokus flere cm, noe som kan være lite hensiktmessig fordi makromotiver ofte er veldig små.
> Les også: Systemkameraet: Derfor har de speilløse vunnet.