Nikon Z 7

Nikon Z 7 er et af Nikons første speilløse fullformatkameraer.

© Nikon

Speilløst systemkamera: Tiårets store vinner

I løpet av 2010-tallet gikk det speilløse systemkameraet fra å være en kameratype vi så ned på, til være det vi foretrekker. Her forteller Digital FOTOs tekniske redaktør om hvorfor de speilløse kameraene seirer.

Selv om flere produsenter hadde speilløse systemkameraer på programmet da vi gikk inn i 2010-tallet, var det ikke noen her i redaksjonen som kunne drømme om å velge et speilløst systemkamera foran et speilreflekskamera i 2010.

Nå kan vi nesten ikke forestille oss å velge speilrefleks igjen. I dag har de speilløse kameraene så mange fordeler at speilrefleks virker gammeldags. Og derfor nøler jeg ikke med å si at det speilløse systemkameraet har stukket av med seieren for tiåret som gikk.

Hva er det så som har skjedd, siden jeg og kollegaene mine har gått fra nærmest å se ned på de speilløse kameraene, til å foretrekke dem? 

Svært mye, faktisk.

>Les også: Speilløst systemkamera vs speilrefleks

Flere gode bilder med de speilløse kameraene

Essensen er at jeg i dag får flere gode bilder med et speilløst systemkamera enn det jeg gjør med et speilreflekskamera. Det kommer spesielt av to faktorer. Den ene er hastigheten på kameraene, som ofte er høyere enn det speilreflekskameraene kan levere. Den andre er at autofokus i de beste speilløse har gått forbi speilrefleks.

På de speilløse systemkameraene dekker fokuspunktene stort sett hele bildeflaten. Og ved hjelp av blant annet øyeregistrering finner de speilløse systemkameraene selv ut av akkurat hvor de skal stille skarpt, og de holder på fokus selv om motivene beveger seg raskt i bildeflaten og kommer langt ut mot kantene.

Det gjør at jeg må bruke mye mindre energi på fokus. Det er nærmest slutt på å flytte fokuspunkter manuelt – kameraet fikser alt hvis jeg bare har stilt inn fokussystemet riktig til å begynne med. 

I stedet kan jeg konsentrere meg om komposisjonen og andre kamerainnstillinger. Det er faktisk en helt ny måte å fotografere på, sammenlignet med speilrefleks.

Bedre søkere i speilløse systemkameraer

Bruker man live view på et speilreflekskamera, får man de samme mulighetene, men det er mye mer kronglete å bruke skjermen til å komponere, sammenlignet med å bruke søkeren.

Og når vi først snakker om søkeren, var de i 2010 grovkornede, hakkende og små i de speilløse kameraene i forhold til de store og klare søkerne i speilreflekskameraene.

I dag får man et jevnt og stort bilde som oppdateres raskt, og man får farger og lys vist nøyaktig slik det blir på bildet, noe som igjen fordrer live view på speilreflekskameraene.

Det betyr at jeg raskt ser om noe er galt, mens jeg med et speilreflekskamera kan ta mange bilder før jeg oppdager at de for eksempel blir for mørke.

Det er selvfølgelig også andre faktorer som spiller inn. Med den elektroniske lukkeren i speilløse kameraer kan jeg fotografere helt lydløst hvis det er behov for det. 

Utvalget av objektiver og kvaliteten på objektivene til speilløse systemene har etter hvert blitt fremragende. I tillegg er det fint at kameraene som regel ikke tar opp så mye plass.

Video for abonnenter: Så godt er det speilløse systemkameraet Sony A9 II til sport

Her er speilreflekskameraene fortsatt foran

Speilreflekskameraene ligger fortsatt litt foran på et par punkter. Batterilevetiden er generelt noe bedre, og den optiske søkeren har sine fordeler i noen få situasjoner, for eksempel hvis noe skjer veldig fort, eller hvis lyset er veldig svakt.

Video for abonnenter: Vi har prøvd speilreflekskameraet Canon EOS-1D X Mark III 

Det er fortsatt noe herlig med å holde et stort og robust speilreflekskamera i hendene, men jeg får bare mer ut av de beste speilløse kameraene i dag.

PS: Skal jeg også kåre tiårets store taper, er det faktisk ikke speilreflekskameraet, men kompaktkameraet. I 2010 produserte de japanske kameraprodusentene, ifølge bransjeorganisasjonen CIPA, 109 millioner kompaktkameraer. Tallene for 2019 er foreløpig ikke helt klart, men sannsynligvis vil det bli under 7 millioner. Det er til å miste pusten av.

Kanskje du er interessert i...