Solnedgang live view
Lurt

I en solnedgang kan den automatiske hvitbalansen fort bli lurt. Med live view kan du se hvilken hvitbalanseinnstilling som er best. 

5 fordeler med å bruke live view når du fotograferer

Det finnes mange gode grunner til å bruke live view-funksjonen på kameraet, som ikke bare gjør det enklere å fotografere en lang rekke motiver, men som også gir deg enda bedre bilder enn med søkeren. Her får du fem av dem.

12. april 2018 av Louise Hagemann

1. Live view gir bedre hvitbalanse under fotograferingen

Det kan være vanskelig å treffe riktig hvitbalanse når kameraets automatiske hvitbalanse blir lurt, men med live view kan du direkte på skjermen finne fram til den hvitbalansen som passer best, før du tar bildet. 

Dermed kan du få fram den riktige varme fargen i en solnedgang. 

Fotograferer du i råformat, kan du velge hvitbalanse etterpå, men den valgte innstillingen vil også bli brukt av raw-konverteren. 

Les også: Slik bruker du hvitbalansen

TIPS

Slå på live view og sjekk fargene på skjermen. Trykk på WB og bruk navigasjonsknappen eller innstillingshjulet til å velge hvitbalanse 

2. Live view gir skarpere bilder

Når du bruker søkeren på et speilreflekskamera, bruker kameraet fasedeteksjon for autofokus. Den er rask, men kan også være litt unøyaktig slik at den fokuserer litt foran eller bak det du vil stille skarpt på. 

For stillestående motiver kan du få bedre skarphet ved å bruke live view med kontrastdeteksjon. Den analyserer nemlig bildet som treffer bildebrikken, og justerer fokus til bildet er helt skarpt. 

Med live view kan du også flytte fokuspunktet, dit du vil – også helt ut til sidene.

Les mer om fasedeteksjon og kontrastdeteksjon her

TIPS

På noen modeller kan du velge mellom å bruke fase- og kontrastdeteksjon på live view.

Pass på at kameraet bruker kontrastdeteksjon. Det justerer fokus til motivet er skarpt på bildebrikken. Dette gjør du i menyen under Live View.

3. Kontroll over dybdeskarpheten med live view

Blomster med lav dybdeskarphet live view
Lysere tider

Når du bruker live view, blir ikke skjermbildet mørkere når du blender ned for å sjekke dybdeskarpheten. 

Med den optiske søkeren kan du trykke på en knapp slik at objektivet blender ned og gir deg et inntrykk av dybdeskarpheten, men søkeren blir mørk, særlig hvis blenderåpningen er liten. 

Trykker du på knappen når du bruker live view, vil skjermen kompensere for mindre lys og fortsatt vise et lyst bilde.

TIPS

Pass på at eksponeringssimulering er slått på i menyen. Skru på live view og still inn til den blenderverdien du vil bruke som et utgangspunkt, fx F16.

4. Live view tilpasser skjermbildet til effekter

Med bildestiler kan du legge på effekter under fotograferingen slik at fargene for eksempel blir kraftigere, eller kontrasten øker. 

Når du bruker søkeren, blir det litt gjetting på hvordan bildestilene vil påvirke bildet før fotograferingen. 

Men live view tilpasser skjermbildet seg slik at hvis du valgt å fotografere med høy fargemetning, vil også søkerbildet på skjermen få kraftige nyanser. 

TIPS

Slå på live view og velg den bildestilen du vil bruke – enten via menyen eller ved å trykke på en egen knapp.

5. Få perfekt eksponering med live view

Når du ser gjennom den optiske søkeren, ser motivet ut som i virkeligheten, men søkeren viser ikke hvordan det ferdige bildet vil bli. Slår du derimot på live view, vil skjermen simulere den valgte eksponeringen. 

Du kan altså umiddelbart se om bildet vil bli for lyst eller mørkt og gripe inn med for eksempel eksponeringskompensasjon.

> Les også: Slik fungerer eksponeringskompensasjonen i kameraet ditt

TIPS

Bruk histogrammet, som viser eksponeringen med grafikk. Da kan du raskt se om det er deler av bildet som vil bli helt svarte eller hvite. 

Skru på histogrammet ved å trykke én eller flere ganger på Display eller Info.

Kanskje du er interessert i...