Venezia i blåtimen

Under blåtimen kan man f.eks. forsterke de blå nyansene ved å velge hvitbalanseinnstillingen Dagslys i stedet for Auto.

© Shutterstock/Cristian Balate

Slik bruker du hvitbalansen

Den innebygde hvitbalansen i kameraet hjelper deg med å riktig fargegjengivelse under alle lysforhold. Imidlertid kan hvitbalansen få problemer, så her får du de beste tipsene våre for å få optimale farger i bildene dine.

Hvitbalansen i kameraet kan kan korrigere fargestikk under fotograferingen automatisk, slik at det som er hvitt i motivet også ser helt hvitt ut i bildet. Hvitbalansen forholder seg nemlig til fargetemperaturen i omgivelsene. Fargetemperaturer blir angitt i kelvin, og f.eks. ligger dagslys rundt 5500 K.

Her kan du bruke hvitbalanseinnstillingene

Valg av hvitbalanse er spesielt viktig når du knipser jpeg. Bruker du råformat, kan du justere hvitbalansen helt nøyaktig i raw-konverteringen. Med riktig hvitbalanse under fotograferingen blir det imidlertid enklere å se effekten på kameraskjermen.

Ofte blir autoinnstillingen fin, men i blandingslys, eller hvis du vil framheve en stemning i f.eks. blåtimen, er det fint å justere hvitbalansen selv – enten med en fast innstilling eller spesifikk kelvinverdi.

Håndballspiller i ferd med å score

Lysstoffrør og dårlig belysning i en idrettshall er en stor utfordring for både lysmåler og hvitbalanse.

© Shutterstock/Carme Balcells

Kom i gang med hvitbalansen

Du justerer hvitbalansen med et trykk på en knapp og ved å vri på et innstillingshjul. De fleste kameraer har opptil åtte forskjellige hvitbalanseinnstillinger pluss kelvinverdier.

Ofte kan man ta et referansebilde av et papirark, så stiller man hvitbalansen etter det. Hvis du har endret hvitbalansen, så sett den tilbake til Auto når du er ferdig.

Hvitbalanseinnstilinger

I kameramenyen kan du velge mellom flere forskjellige hvitbalanseinnstillinger som passer til lyset rundt deg.

© Nikon

De fleste kameraer har en WB-knapp for innstilling av hvitbalanse. Trykk på knappen, og juster med innstillingshjul eller pilknappene. Alternativt må du inn i kameramenyen. I noen kameraer kan du også programmere en Fn-knap for direktevalg av hvitbalanse. Hvis du skal ta et referansebilde, må du også inn i menyen.

Kanskje du er interessert i...