Hva er et gråkort

Et gråkort kan være et verdifullt redskap når man skal finne riktig hvitbalanse. Men hvordan bruker man det?

Hva er et gråkort, og hva bruker man det til?

Et gråkort kan hjelpe deg med å finne korrekt hvitbalanse og fargegjengivelse, og det kan spare deg for mye tid i etterbehandlingen. Vi forklarer hvordan du bruker det.

27. januar 2017

De fleste fotografer har opplevd å ta bilder der fargene enten ble litt for gule eller blå. Det kommer av at hvitbalansen ikke var stilt riktig i kameraet.

Når øynene og hjernene våre ser lys fra forskjellige lyskilder, kompenserer de for de forskjellige fargene lyset kan ha. Dette gjør at vi for eksempel oppfatter en hvit genser som hvit, uansett om lyset som treffer den, er blått eller gult.

Imidlertid er ikke kameraene våre så smarte, og derfor hender av og til at kameraets automatiske hvitbalanse treffer feil. Dette er spesielt vanlig i blandingslys, for eksempel naturlig lys blandet med lyset fra en sparepære.

Hvis du fotograferer i råformat, kan du justere hvitbalansen i etterbehandlingen, men selv da kan det være vanskelig å treffe den perfekte fargetemperaturen. Da kan et gråkort være til stor hjelp.

> Les også: Slik bruker du hvitbalansen

Hva er et gråkort?

Et gråkort er, som navnet indikerer, et grått kort.

Men gråfargen på kortet er ikke en hvilken som helst grå – den er nemlig 100% nøytral, noe som gjør at verdiene i de røde, grønne og blå kanalene er de samme.

Derfor kan den brukes til at nøytralisere fargen på lyset.

Dessuten er ikke gråkortet alltid bare grått, men kan også være svart og hvitt. De svarte- og hvite kortene brukes i bildebehandlingen for å vise programmet hva som er hvitt på bildet, og hva som er rent svart.

Gråkortet stammer opprinnelig fra analoge tider, da man måtte stille inn alt på kameraet manuelt.

Men gråkort blir også brukt i dag, særlig i moteindustrien, hvor det er viktig at fargene på for eksempel klær, smykker og sminke blir gjengitt helt korrekt.

Du kan kjøpe et gråkort relativ billig i en fysisk butikk eller på nett, men du kan også lage et selv – det eneste du trenger, er litt matt papir med en nøytral gråfarge.

Bruk gråkort i fotograferingen

Å bruke et gråkort er en enkel og effektiv måte for å få helt korrekt hvitbalanse, for det er lett å legge det i lommen eller kameravesken og ta med på opptak. Du kan bruke det i både fotograferingen og etterbehandlingen.

Ta et bilde av gråkortetet i det lyset du vil fotografere i. Gråkortet skal fylle hele bildet. Sørg for ikke å få verken høylys eller skygge på kortet, og bruk manuelt fokus. Bildet trenger ikke være skarpt.

Når du har tatt bildet, kan du gå inn i opptaksmenyen, typisk under hvitbalanse, og velge at kameraet skal bruke et bilde på minnekortet som referanse for hvitbalansen.

Velg bildet av gråkortet og ta deretter de bildene du normalt ville ta.

> Les også: Slik tar du portrettbilder med studiolys

Bruk gråkort i etterbehandlingen

Hvis du fotograferer i råformat, kan du også bruke gråkortet til å rette opp hvitbalansen i etterbehandlingen.

Åpne bildene dine i raw-konverteren. Marker alle bildene fra samme runde med fotografering og åpne dem i for eksempel Elements.

Marker det første bildet med gråkortet på, og klikk på Select All. Velg White Balance Tool og klikk på gråkortet.

Nå rettes fargene på alle de markerte bildene opp. Deretter kan du justere lys og annet individuelt på bildene.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs i bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du behandler bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det.

Digital FOTO har nettopp gitt ut en bok med 100 tips og kurs i Photoshop, Lightroom og Elements. Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er en nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og behandler alle bildene dine.

Med boken i hånden kan du lett løfte bildene dine til nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

> Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Digital FOTO

Kanskje du er interessert i...