studiolys for portrett i stuen med to blitslamper
Hjemmestudio

Du trenger ikke et profesjonelt studio for å komme i gang - her har vi flyttet et par møbler og gjort plass i stuen.

© Martin Paldan

Slik tar du portrettbilder med studiolys

Med studiobelysning får du helt nye muligheter for å ta iøynefallende og innbydende portrettbilder, og du kan få et lite studiosett for rundt 3000 kroner. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro, så lenge du kan de viktigste reglene.

1. februar 2018 av Kathrine Anker

Med studiolys får du helt nye muligheter for å ta iøynefallende og innbydende portretter, og et lite studiosett trenger ikke å være dyrt. 

Faktisk kan du få et sett med et par lamper, softbokser og paraplyer for rundt 3000 kroner, og de billige settene er utmerkede for hobbybruk.

Mange lar seg avskrekke av at de ikke kan noe om de mange delene som følger med i et studiosett, og ikke vet hvordan studioblitsen fungerer, men det er ikke på langt nær så vanskelig som de fleste tror. 

Imidlertid er det fint å kunne de følgende tipsene.

1. Objektiv for studioportretter
2. Still inn kameraet til hjemmestudioet ditt
3. Slik justerer du studioblitsen din
4. Slik kobler du opp kameraet mot studioblitsen

1. Objektiv for studioportretter

Tamron SP 70-200mm F2.8 Di VC USD G2 telezoom portrett

Du tar de beste portrettbildene med et teleobjektiv eller en telezoom som for eksempel dette Tamron SP 70-200 mm F2.8 Di VC USD G2, som fikk karakteren 9.0 i testen vår.

© Tamron

Til portrettfotografering er det best å bruke et tele- eller telezoomobjektiv på for eksempel 70-200 mm. 

Hvis du bruker et vidvinkelobjektiv, risikerer du å forvrenge ansiktet slik at nesen blir stor og ansiktet blir seende ufrivilligt komisk ut. Derimot gir et teleobjektiv et mer naturlig perspektiv.

2. Still inn kameraet til hjemmestudioet ditt

Det blir mye lys når blitsen går av, så du kan trygt bruke en ISO-verdi på 100 eller 200, da unngår du støy.

Lukkertiden bør du stille til 1/200 sekund eller lengre, for ofte er det den korteste lukkertiden de billige studiosettene og triggerne kan håndtere. Hvis lukkertiden din er kortere, vil kameralukkeren bli synlig i bildet som et strek på den ene siden.

Med ISO-verdi og lukkertid innstilt må du velge en blenderåpning som slipper inn riktig lysmengde for blitsinnstillingene dine. Blender F8.0 er et godt utgangspunkt. Blir bildet for mørkt, går du ned til blender F5.6.

Så en god kamerainnstilling å ta utgangspunkt i for hjemmestudioet er ISO 200, blender F8.0 og lukkertid 1/160 sekund. 

3. Slik justerer du studioblitsen din

Knapper på studioblits
Studioblits

I Digital FOTO nummer 3/2018 ser vi nærmere på blitsinnstillinger og forklarer hva de forskjellige knappene på baksiden av blitsen blir brukt til.

© Martin Paldan

Det finnes ingen universell regel for hvordan du stiller blitsstyrken. Det kommer an på det uttrykket du vil ha i bildet, og kamerainnstillingene. 

Sett for eksempel blenderen til F11, og begynn med å sette blitsstyrken til midterste innstilling. Ta et testbilde. Hvis bildet er for lyst, reduserer du styrken. Hvis det er for mørkt, øker du den.

En lysmåler er et godt verktøy når du jobber med studiofotografering. Den kan hjelpe deg med å treffe utladingen til blitsen og kamerainnstillingene på første forsøk.

4. Slik kobler du opp kameraet mot studioblitsen

Kontakt for sync-kabel på Canon EOS iD X

Du kan koble sammen kameraet og studioblitsen en sync-kabel som dette, eller trådløst med en radiotrigger. 

Hvis kameraet ditt har kontakt for en sync-kabel, som typisk sitter bak et gummideksel på siden, kan du sette den ene enden i kameraet og den andre i en kontakt bakpå blitslampen. 

Hvis kameraet ditt ikke har en inngang for kabelen, kan du bruke en adapter som du setter i blitsskoen på kameraet. 

Her kan du også plassere en radiostyrt utløser som kan fyre av blitslampene uten kabel.

Les mer om studioblits i Digital FOTO

I Digital FOTO nummer 3/2018 viser vi deg hvordan vi setter sammen et typisk billigsett, hva delen blir brukt til og hvordan du selv kan bruke et lite studiosett for å ta profesjonelle portrettbilder hjemme i stuen.

Fotostudio i stuen

I artikkelen lærer du hvor enkelt det er å bruke blitslamper, og hvor mange forskjellige muligheter det gir.

I Fordelssonen kan du også se en video der viser hvordan vi satt sammen studiosettet. (Kun for abonnenter)

Tegn et abonnement på Digital FOTO og les bladet nå på smarttelefon eller nettbrett med Wype-appen. Her får du også tilgang til de fem nyeste utgavene av Digital FOTO.

Kanskje du er interessert i...