Panorering av racerbil i fart

Camden Thrasher er kjent i motorsportmiljøet for de fascinerende bildene sine av buldrende racerbiler. Få de beste tipsene hans for sjangeren her. 

© Camden Thrasher

Få motorsportfotografens beste tips for susende gode bilder

Når verdens raskeste racerbiler suser over startstreken, står amerikanske Camden Thrasher klar på første rad med kameraet sitt. Her får du tre gylne tips for å fange farten og energien på racerbanen.

23. august 2019 av Sarah Marie Winter

Som barn bodde Camden Thrasher ti minutter unna en racerbane, og derfor var det nok ikke så rart at den 23 år gamle amerikaneren helt tidlig i livet sitt var svært opptatt av raske biler.

Til gjengjeld var det en tilfeldighet at han begynte å interessere seg for å fotografere, og hvis noen hadde sagt da, at han en dag ville stå på første rad under verdens største racerløp som fotograf, hadde han ristet på hodet. 

Det som først og fremst har gjort Camden til en anerkjent motorsportfotograf, er sansen hans for omgivelser og måten han panorerer når han tar bilder. Her får du de beste tipsene hans.

> Les også: Ta perfekte bilder med et moderat teleobjektiv

1. Let etter markante former og farger

Et bilde av en bil fryst på en racerbane er ikke nødvendigvis utrolig interessant, og derfor prøver Camden alltid å finne noe i omgivelsene som kan brukes til å skape en annerledes forgrund, så det ikke bare er et bilde av en bil. 

Han har for eksempel knipset gjennom fargerike t-skjorter som tilskuerne rundt banen hadde på seg, bladene på nærliggende trær som solen skinte gjennom, og autovern på banen.

Det viktigste er å holde øynene åpne og teste alle innfallene du får, for i teorien kan alt på og rundt banen brukes til å skape en interessant forgrunn.

> Les også: Ta bedre sportsbilder med disse 5 tipsene

2. Bruk lang lukkertid under panorering

De fleste av bildene til Camden er av biler, tatt ved å panorere langs racerbanen med kameraet stilt inn på en relativt lang lukkertid. På den måten får han mye bevegelsessløring, noe som resulterer i et abstrakt bilde fullt av farger og dramatikk. 

> Les også: 3 tips til fototeknikken panorering

Velg lukkerprioritet og bildeserier og prøv deg fram med lukkertider på mellom 1/60 sekund og 1/10 sekund. Legg albuene inn mot kroppen og beveg kameraet stabilt og jevnt vannrett i samme retning som bilen.

Sørg for å holde bilen på noenlunde samme sted i søkeren ved å bruke kameraets fokuspunkt som trådkors. 

> Les også: 5 tips for perfekte panoreringer i actionbilder

3. Knips løs på kvelden og om natten

Hvis du fotograferer et løp som også foregår på kvelden eller natten, pakker du ikke bort kameraet når dagslyset blir borte. 

Selv om det rent teknisk er mer utfordrende å få en korrekt eksponering, er det også mange flere muligheter for å være kreativ, for om natten kan du leke med de kunstige lyskildene. 

Camden bruker for eksempel lyset fra gatelysene og bilene, men utnytter også situasjonen hvis andre lyskilder dukker opp, for eksempel lyset fra lyslenker. 

Her er det lurt å ta med et kamerastativ hvis det er mulig, eller finne et rekkverk du kan lene kameraet mot. På den måten slipper du å øke ISO-verdien kraftig.

> Les også: Få knivskarpe actionbilder med kontinuerlig autofokus

Mann i racerbil bak refleks

Camden brukte refleksen fra lysstoffrørene i garasjen bilen var i, til å skape en spennende forgrunn til portrettet sitt. Det er faktisk ikke føreren, men mekanikeren som sitter i bilen. 

© Camden Thrasher

Kanskje du er interessert i...