Sportsfotografering er en spennende og utfordrende sjanger som kan gi deg flotte og actionfylte bilder, hvis du gjør det riktig.
I motsetning til hva du kanskje skulle tro, krever det ikke et helprofesjonelt kamera og store, dyre teleobjektiver for å fotografere sport. Du kan godt begynne med det kameraet du allerede har.
Under kan du lese de beste tipsene våre for deg som vil komme i gang med å ta sportsbilder.
1. Bruk et raskt minnekort
2. Velg serieopptak i kameraet
3. Blend helt opp
4. Bruk Auto-ISO
5. Finn en lav vinkel
> Les også: Slik tar du flotte sportsbilder
1. Bruk et raskt minnekort
Jo flere bilder kameraet ditt kan ta i sekundet, desto bedre. Men det forutsetter at du også har et raskt minnekort, for ellers vil kortet trenge så mye tid til å lagre bildene, at du uansett ikke utnytter hastigheten i kameraet.
Hastigheten varierer med hvilken type kort kameraet ditt bruker, men gå i utgangspunktet for en så høy skrivehastighet som mulig. Hastigheten blir angitt som MB/s.
> Les også: Unngå problemer med minnekortet
2. Velg serieopptak i kameraet
Sørg for at kameraet er stilt inn til å ta så mange bilder i sekundet som mulig ved å sette det til kontinuerlig opptak med høy hastighet. Som regel finner du denne innstillingen i Drive-menyen.
Velg deretter kontinuerlig autofokus, som typisk heter AF-C eller AI Servo, eller aktiver Tracking hvis kamera ditt har det. Da vil autofokus låse seg fast på motivet og fortsette med å stille skarpt på det.
3. Blend helt opp

Som regel har du ikke så mye lys til rådighet i idrettshaller, og derfor er det best å bruke et lyssterkt objektiv som kan blende opp til for eksempel F2.8.
© Oleksandr Osipov/ShutterstockI sportsfotografering er det ofte én person som er hovedmotivet, for eksempel en sykkelrytter eller en tennisspiller.
Derfor kan du få gode resultater ved å bruke en stor blenderåpning, for eksempel som F2.8, for med den kan du gjøre forgrunnen og bakgrunnen uskarp og dermed skape fokus på hovedmotivet.
Samtidig slipper en stor blenderåpning inn mye lys til bildebrikken, noe som gjør at du kan bruke kortere lukkertider og dermed fryse bevegelsene.
4. Bruk Auto-ISO
Selv om mange profesjonelle fotografer foretrekker å fotografere helt manuelt, finnes det gode grunner til å bruke funksjonen Auto-ISO, da gjerne i kombinasjon med blenderprioritet, som typisk heter A eller Av.
Når Auto-ISO er aktivert, velger kameraet automatisk den ISO-verdien som gir veleksponerte bilder med den blenderen og lukkertiden du har valgt. Det smarte med denne funksjonen er at du typisk kan sette en minimum- og maksimumgrense for ISO-verdien.
Ved å teste innstillingene på forhånd kan du sjekke at Auto-ISO alltid vil gi deg en akseptabel lukkertid.
Hvis du for eksempel vet at du må ha en lukkertid på maks 1/500 sekund for å fryse den idretten du skal fotografere, setter du bare minimumverdien for ISO-verdien til for eksempel 400, hvis det er den verdien som gir en lukkertid på 1/500 sekund.
Dermed trenger du ikke bruke tid på å endre innstillingene underveis. Det er nyttig hvis du for eksempel fotograferer under varierende lysforhold, for eksempel en dag der solen glir fram fra skyene og så bak dem igjen.
> Les også: 6 ting du ikke visste om ISO-verdi
5. Finn en lav vinkel

Husk å ta på deg praktiske klær som tåler å bli skitne. Det gir deg bedre muligheter for å finne de beste vinklene, som ofte er helt nede på bakkenivå.
© Wanida Tubtawee/ShutterstockMange profesjonelle sportsfotografer setter seg ned til idrettsbegivenheter – ikke bare av bekvemmelighet, men også fordi bildene ofte blir bedre.
Fra en lav posisjon er det nemlig lettere å isolere idrettsutøverne fra underlaget, og du får en mer dramatisk vinkel.
Vipper du også kameraet en smule, slik at horisonten ikke er helt rett, gir det deg en enda mer dynamisk komposisjon som signaliserer mye action.
> Les også: Det viktigste du må vite om komposisjon
Stort intervju med sportsveteranen Alexander Hassenstein
I Digital FOTO nr. 18/2020 kan du lese om den erfarne sportsfotografen Alexander Hassenstein, som i over 15 år har stått på sidelinjen under alt fra OL til Champions League-kamper, for Getty Images.
Vi har snakket med fotografen om da han portretterte fotballikonet Cristiano Ronaldo, og om da han hang fra et 55 meter høyt tårn i bitende kulde for å ta et bilde av utøverne under verdensmesterskapet i skiskyting.