Sportfotografi er en spesiell disiplin. Her ligger følelsene utenpå antrekket, og det er fart og action. Det er gøy, men så absolutt også utfordrende for selv en erfaren fotograf.
Derfor har vi samlet de beste tipsene våre for hvordan du får best komposisjoner, riktig utstyr og ikke minst hvilke innstillinger som hjelper deg med å ta perfekte bilder av barnas fotballkamp eller det første maratonet til svigerinnen.
1. Kjenn sportsgrenen din
2. Velg riktig utstyr
3. Tenk over komposisjonen din
4. Velg de riktige innstillingene
1. Kjenn sportsgrenen din

Når du kjenner sporten din, vet du når de gode situasjonene oppstår.
© ShutterstockDet kan høres banalt ut, men likevel er det et enormt viktig tips. Hvis du kjenner sportsgrenen, vet du også når spennende bilder dukker opp.
Er du på en fotballkamp, er for eksempel en hodeduell alltid et sikkert motiv.
Hvis du ikke er ekspert på sporten du fotograferer, vil vi anbefale deg å holde kameraet i ryggsekken en stund, til du har begynt å forstå spillet og skjønner når de gode bildene oppstår.
I tillegg er det også veldig lurt å planlegge i forkant.
Du kan for eksempel sjekke hvor du får best oversikt under et sykkelritt eller maraton så du ikke risikerer at personen du skulle fotografere, løper forbi deg uten at du oppdager det.
> Les også: 5 enkle tips for bedre actionbilder.
2. Velg riktig utstyr

Et 70-200 mm zoomobjektiv er en god begynnelse hvis du vil fotografere sport.
© ShutterstockNår det gjelder kamerautstyret, er det ikke så lett å si hva som alltid vil fungere. Som kjent er ikke alle sportsgrenene like.
Imidlertid finnes det noen generelle tips det er verdt å huske. En god begynnelse er å bruke et 70-200 mm zoomobjektiv.
Ofte foregår mye av sportfotograferingen på lang avstand, for eksempel når du fotograferer en fotballkamp. Her vil 200 mm være nyttig. Med denne lengden har du mulighet for å komme tett på så ansiktstrekk og små detaljer blir synlige på bildene dine.
Vil du enda nærmere, kan du alltid kjøpe en telekonverter som for eksempel kan gjøre 200 mm til et 400 mm-objektiv. Nå kan du komme deg helt innpå sportens kraftige følelser og spennende detaljer, men til en betydelig lavere pris enn med en ekte 200-400 mm-zoom.
> Les også: Derfor må du kjøpe et 70-200 mm-objektiv.

Her er det brukt en vidvinkel som også fanger omgivelsene. I dette eksempelet er vidvinklen god å ha, for den viser også oppmerksomheten rundt turneren, som imidlertid fortsatt er hovedpersonen i bildet.
© Jeppe Vestergaard JensenHar du en vidvinkel, hadde vi vurdert å legge den igjen hjemme – med mindre du vet akkurat hvilke situasjoner du kommer opp i. I sportfotografering er de gode bildene ofte tatt av enkeltsituasjonene, for eksempel en duell som gir mye action og spenning.
Ikke dermed sagt at en vidvinkel ikke kan være godt egnet for når et felt med sykkelryttere kommer forbi deg, eller hvis du fotograferer en sport der du kan komme deg helt tett på.
> Les også: Få mest mulig ut av vidvinkelen din.
Til slutt vil vi også anbefale at du stabiliserer kameraet og og objektivet. Når du jobber med objektiver på mellom 200 mm og 400 mm, kan det fort oppstå rystelser i bildet.
Derfor vil et ettbent stativ være en god investering til sportfotografering, for det er enkelt og raskt å håndtere og gir nødvendig stabilisering.
> Les også: Derfor er et ettbent stativ smart.
3. Tenk over komposisjonen din

Her har fotografen etterlatt plass på venstre side, som er retningen hestene løper i. Det gir en fornemmelse av fart.
© ShutterstockI sportfotografering er komposisjonen enormt viktig for hvilken følelse eller situasjon du vil vise. Det er nemlig ikke likegyldig hvor du plasserer utøveren i bildet.
Det er en klassisk, kompositorisk regel å ha plass i bildet i den retningen motivet beveger seg. Det gir en fornemmelse av fart. Husk imidlertid å legge merke til om bakgrunnen blir forstyrrende. Jo renere bakgrunn, desto flottere bilde.
En annen god huskeregel for komposisjon er at du fokuserer knivskarpt på det du vil vise. Kutt bort det overflødige og vis for eksempel bare ansiktet til en utmattet svigerinne etter maratonløpet.
Til slutt er det også lurt å tenke gjennom komposisjonen på forhånd. Vil du vise et samlet rytterfelt, knipser du løs på første runde. Vil du isolere en enkelt rytter, venter du til senere runder, når feltet har spredd seg.
Vil du ha rene dueller i en fotballkamp, stiller du deg nærmere midtbanen, hvor spillerne ofte har mer plass rundt seg.
> Les også: Alt du må vite om komposisjon.
4. Velg de riktige innstillingene

Bruk kontinuerlig autofokus så fokus følger utøveren hele veien, i tilløpet til landingen.
© ShutterstockUnder sportsfotografering kan du med fordel la kameraet ditt hjelpe deg med å få motivet i fokus. Heldigvis er sportfotografering nemlig blitt en del enklere siden moderne kameraer er blitt utrolig hjelpsomme med å fange raske motiver.
Til all sport er det derfor lurt at du setter deg inn i kontinuerlig autofokus, følgefokus, på kameraet ditt. Still kameraet til AF-C, som er kontinuerlig autofokus, for å få skarpe bilder av for eksempel løpere. Nå er fokus alltid aktivt og holder fokus på løperen din hele veien.
> Les også: 5 tips for perfekte panoreringer i actionbilder.
Det kan også være lurt å bruke blenderprioritet. Hvis du vil ha en bestemt dybdeskarphet, for eksempel for å isolere en løper fra et stort felt, setter du kameraet ditt til en bestemt blender. Heretter stiller kameraet inn ISO-verdien og lukkertiden så bildet ditt alltid blir velbelyst.
Hvis du fotograferer en sport der bevegelsene er veldig raske, kan du stille kameraet til lukkertidsprioritet.
Hvis du vil fange en BMX-kjører i et hopp eller en turner i tilløpet, må lukkertiden din være så kort at du kan fryse øyeblikkene. Still derfor kameraet til en lukkertid på omkring 1/500 sekund – men gjerne kortere.
Her kan du også stille kameraet til at det skal bruke en maksimum- eller minimumblender eller ISO-verdi.
> Les også: Få kontroll på programhjulet i kameraet ditt.