Et zoomobjektiv på 70–200 mm bør være et av de aller første objektivene du investerer i til kamerautstyret, fordi rekkevidden åpner opp for en lang rekke muligheter og motiver. Av samme grunn har stort sett alle produsenter av fullformatkameraer og mange tredjepartsprodusenter også denne objektivtypen i sortimentet.
70–200 mm-objektivet tar over akkurat der en annen klassisk zoom stopper, nemlig 24–70 mm-objektivet. Sistnevnte dekker normalområdet, mens den første tar seg av teleområdet og fungerer med både fullformatkameraer og APS-C-kameraer.
> Les også: Derfor er fullformatkamera best
Ofte har objektivprodusentene både en lyssterk F2.8-versjon og en rimeligere F4.0-versjon i sortimentet. Nedenfor kan du lese om de gode grunnene til at du bør ha et eksemplar.
1. Objektivet er perfekt til portretter
2. 70–200 mm-objektivet er bra til sport
3. Du kan bruke objektivet til mange andre motiver
4. Du kan knipse håndholdt med 70–200 mm
5. Objektivene bevarer lysstyrken i hele zoomområdet
6. 70–200 mm-objektivet tåler dårlig vær
7. Bildekvaliteten på 70–200 mm-objektivet er høy

Når du fotograferer på tele-enden av 70–200 mm, kan du få flotte portrettbilder som dette hvis du sørger for å ha avstand til bakgrunnen.
© Shutterstock1. Objektivet er perfekt til portretter
På grunn av zoomområdet er objektivet velegnet til en rekke forskjellige motiver.
Det er fantastisk til portretter, der du får naturlige dimensjoner i ansikter.
Objektivet tvinger deg til å ha avstand til modellen din hvis du vil ha med noe mer enn øyne og nese i bildet, og det betyr at du kan få stort sett hele ansiktet skarpt selv på store blenderåpninger, f.eks. F2.8.
Hvis du samtidig sørger for forholdsvis stor avstand til bakgrunnen, vil den bli bra uskarp.
> Les også: Slik tar du portrettbilder i svakt lys
2. 70–200 mm-objektivet er bra til sport
En annen god grunn til å skaffe seg en telezoom er evnen de har til å ta raske action- og sportsbilder.
Zoomobjektivene på 70–200 mm har nemlig som regel raskt autofokus, slik at du kan låse deg fast på motiver i bevegelse.
På de forholdsvis lange brennviddene og i svak belysning får du mulighet til å fange idrettsutøvere på avstand.
Zoomen gjør også objektivet svært fleksibelt, for du kan følge spillere både tett på og litt lenger unna. Særlig de lyssterke F2.8-versjonene er også velegnet innendørs, der lyset er svakere.

På mange 70–200 mm-objektiver, som på dette Nikon AF-S NIKKOR 70–200 mm F4.0G ED VR, er det en fokusbegrenser. Stiller du den inn til uendelig til tre meter, bruker den ikke tid og krefter på å søke i nærområdet, og dermed kan objektivet fokusere litt raskere på avstand.
© Nikon3. Du kan bruke objektivet til mange andre motiver
Et 70–200 mm objektiv er også veldig bra til andre motiver. Det fungerer veldig bra til dyrebilder, og hvis du vil fotografere landskap, kan telen trekke perspektivet sammen slik at det ser ut som om fjerne elementer er nærmere hverandre.
Du kan også bruke objektivet til f.eks. bryllup, arkitektur og gatebilder.
> Les også: 5 tips til bedre landskapsbilder
4. Du kan knipse håndholdt med 70–200 mm
70–200 mm-objektivet er ikke større og tyngre enn at du godt kan fotografere uten stativ. Det gjør deg langt mer fleksibel når du skal følge f.eks. idrettsutøvere eller ville dyr.
Mange 70–200 mm-objektiver har også bildestabilisering. Dette gjør det mulig å bruke mye lengre lukkertider enn ellers uten at du risikerer å få risting i bildene.
> Les mer Slik fungerer bildestabiliseringen i kameraet ditt
5. Objektivene bevarer lysstyrken i hele zoomområdet
I motsetning til mange andre zoomobjektiver med f.eks. en lysstyrke på F4.0 på minste brennvidde og F5.6 på største, bevarer 70–200 mm-objektivene samme lysstyrke på enten F2.8 eller F4.0 i hele zoomområdet.
Dermed kan du beholde de samme eksponeringsinnstillingene når du zoomer, uten at lyset endrer seg i bildet.
6. 70–200 mm-objektivet tåler dårlig vær
Denne objektivtypen er ofte bygget for å tåle fukt og støv, slik at du kan bruke dem i dårlig vær eller krevende omgivelser.
7. Bildekvaliteten på 70–200 mm-objektivet er høy
70–200 mm-objektivet tegner generelt veldig skarpt, og den optiske kvaliteten er som regel svært høy med få optiske feil og god kontrast.
Til gjengjeld varierer prisene en del. F4.0-modeller koster vanligvis mellom 13 000 og 20 000 kroner, men det finnes rimeligere modeller.
F2.8-versjonene koster som regel mellom 20 000 og 28 000 kroner.
Få enda flere råd om objektiver med Digital FOTO
Som abonnent har du full tilgang til Fordelssonen, der du kan laste ned e-boken «Synsfeltet», som er en komplett veiledning til objektiver. På 47 sider går vi gjennom mulighetene med alle objektivtypene og gir tips til å bruke dem, slik at du kan ta bedre bilder.