Kvinne holder kamera med 70-200 mm-objektiv.


© Shutterstock.com

Derfor må du ha et 70-200 mm-objektiv

Et objektiv på 70-200 mm er en av favorittene til mange fotografer. Her kan du se hvorfor 70-200 mm-objektivene er blitt nærmest legendariske.

Et zoomobjektiv på 70-200 mm bør være et av de første objektivene du investerer i til kamerautstyret ditt. Av samme grunn har også stort sett alle produsenter av fullformatkameraer og mange tredjepartsprodusenter denne objektivtypen på programmet.

70-200 mm-objektivet tar over akkurat der en annen klassisk zoom, nemlig 24-70 mm-objektivet, stopper. Der 24-70-millimeteren dekker normalområdet, befinner 70-200 mm-objektivet seg i teleområdet, og det fungerer på både fullformat- og APS-C-kameraer. 

Ofte har objektivprodusentene både en lyssterk F2.8-versjon og en billigere F4.0-utgave på programmet. Her kan du se hvorfor objektivet er så suverent.

1. Objektivet er perfekt til portretter

På grunn av zoomområdet er objektivet svært velegnet for en rekke forskjellige motiver. Det er fantastisk til portretter, hvor du får naturlige dimensjoner i ansikter.

På grunn av avstanden til motivet kan du få stort sett hele ansiktet skarpt på store blenderåpninger. Sikrer du deg også forholdsvis stor avstand til bakgrunnen, vil den bli skikkelig uskarp.

> Les også: Slik tar du portrettbilder i svakt lys. 

2. 70-200 mm-objektivet er godt egnet for idrett

Zoomobjektivene på 70-200 mm har som regel rask autofokus, så du kan låse deg fast på motiver i bevegelse, og de forholdsvis lange brennviddene gjør at du kan fange idrettsutøvere på avstand.

Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR

På mange 70-200 mm-objektiver, som på dette Nikon AF-S NIKKOR 70-200mm F4.0G ED VR, sitter det en fokusbegrenser. Setter man den på uendelig til tre meter, bruker den ikke tid og krefter på å søke i nærområdet, og dermed kan objektivet fokusere litt raskere på avstand.

© Nikon

Og zoomen gjør objektivene veldig fleksible, for du kan både følge spillere på nært hold og litt lenger unna. Særlig de lyssterke F2.8-versjonene er også godt egnet for innebruk, hvor lyset er svakere.

3. Du kan bruke objektivet til mange andre motiver

Et 70-200 mm objektiv er også veldig godt egnet til andre motiver. Det fungerer veldig bra til dyrefotografering, og vil du fotografere landskap, kan telen trekke perspektivet sammen så det ser ut som om fjerne elementer står nærmere hverandre.

Du kan også bruke objektivet til for eksempel bryllup, arkitektur og gatebilder.

> Les også: 5 tips til bedre landskapsbilder

4. Du kan fotografere håndholdt med 70-200 mm

70-200 mm objektivet er ikke større og tyngre enn at du greit kan fotografere uten stativ. Det gjør deg mye mer fleksibel når du skal følge for eksempel idrettsutøvere eller ville dyr.

Dessuten har mange 70-200 mm-objektiver bildestabilisering, og det gjør det mulig å bruke mye lengre lukkertider enn uten stabilisering, og uten at du risikerer å få rystede bilder.

5. Objektivene beholder lysstyrken i hele zoområdet

I motsetning til mange andre zoomobjektiver som for eksempel har en lysstyrke på F4.0 på minste brennvidde og F5.6 på største brennvidde, bevarer 70-200 mm-objektivene samme lysstyrke på både F2.8 eller F4.0 i hele zoomområdet.

Dermed kan du beholde de samme eksponeringsinnstillingene når du zoomer, uten at lyset forandrer seg i bildet.

6. 70-200 mm objektivet tåler dårlig vær

Denne objektivtypen er ofte laget for å tåle fukt og støv, så du kan bruke dem i dårlig vær eller andre krevende omgivelser.

7. Bildekvaliteten på 70-200 mm-objektivet er høy

70-200 mm objektivet tegner generelt veldig skarpt, og den optiske kvaliteten er som regel skikkelig høy med få optiske feil og god kontrast.

Prisene varierer en del. F4.0-modeller koster typisk mellem 13 000 og 20 000 kroner – men det finnes billigere modeller. 

F2.8-utgavene koster som regel mellom 19 000 og 25 000 kroner.

Få enda flere objektivråd med Digital FOTO

Hvis du abonnerer, har du full tilgang til Fordelszonen, hvor du kan laste ned e-boken vår "Synsfeltet", som er en komplett veiledning til objektiver, hvor vi gjennom 47 sider ser på mulighetene med alle objektivtypene og gir deg tips for å bruke dem og dermed ta bedre bilder.

Last ned e-boken "Synsfeltet" her.

I Digital FOTO nr. 11/2019 kan du også lese en stor test av objektiver på 70-200 mm. Du finner også mange 70-200 mm-objektiver i Utstyrsguiden her på hjemmesiden.

Kanskje du er interessert i...