1. Velg riktig minnekort
Minnekort finnes i flere hastighetsstandarder, for eksempel UHS-I til -III for SD-kort og UDMA-1 til -7 for CF-kort.
For å kunne dra nytte av hastigheten må kameraet ditt støtte standarden. Det er altså ikke sikkert at du får et raskere kamera ved å kjøpe den beste standarden.
I kameraspesifikasjonene kan du se hva det støtter.
På kortet står det ofte en hastighet i megabyte pr. sekund: MB/S. Dette er den maksimale lesehastigheten. Skrivehastigheten er hastigheten som kameraet lagrer bilder med på kortet. Derfor er den viktigere enn lesehastigheten og ofte litt lavere.
Til jpegs i still-mode og video i 4K er 30 MB/S bra. Skal du knipse mange råformatfiler, vil du gjerne opp til rundt 175 MB/S.
Står hastigheten med en x, må du gange tallet med 150 kilobyte. Et 600x-kort klarer altså 90 megabyte i sekundet.
> Les også: 10 gode tips for å unngå problemer med minnekortet.
2. Spar tid med smart snarvei
Visste du at det finnes en smart funksjon som sparer deg for tid når du skal bytte fokusfelt?
Funksjonen lar deg ta en snarvei “bak” fokusfeltene. Da slipper du å måtte gå hele veien gjennom punktene, for eksempel fra høyre til venstre, men kan i stedet bare klikke ut av bildet til høyre, og så dukker fokuspunktet opp på venstre side.
I noen kameraer fungerer det automatisk, andre har ikke funksjonen, og på noen må du skru det på i menyen. På Nikon må du for eksempel finde “Fokuspunkt wrap-around” i “Autofokus”-menyen.

Noen kameraer gir deg mulighet for å klikke deg ut av bildet og komme inn igjen på den andre siden når du skal velge fokusfelt.
3. Fotografer i ett format
De fleste kameraer gir mulighet for å fotografere i både raw- og jpeg-format, noe vi i redaksjonen ofte benytter oss av.
Imidlertid må du være oppmerksom på at det å knipse i to formater kan gjøre kameraet tregere og redusere antall bilder i en serie.
Fotografer derfor bare i det formatet du trenger.
I utgangspunktet bruker vi alltid raw-format, for det gir høyest kvalitet og flest muligheter i bildebehandlingen.
Men hvis vi trenger å ta mange bilder på rappen før kamerabufferen er fylt opp, eller hvis vi er i ferd med å ta bilder som skal brukes raskt og ikke trenger mye behandling, kan vi nøye oss med jpeg.
Så mye raskere blir kameraet ditt
Kun raw-format: 33 bilder med åtte bilder i sekundet.
Kun jpeg-format: 83 bilder med åtte bilder i sekundet.
Eksempel fra Fujfilm X-Pro2.