Hytte på fjellet i blått kveldslys
© Shutterstock

Få kontroll på blåtimens faser

I overgangen fra natt til dag – og omvendt – tegner blåtimen sitt flotte, duse lys over himmelen i hele tre forskjellige faser. Les mer og finn ut hvilke.

Blåtimen er en populær tid på døgnet for mange landskapsfotografer fordi de tydelige blå nyansene på himmelen skaper stemning og tilfører mettede farger. 

Selv om det nok for de færreste vil være en overraskelse at blåtimen ikke varer i en time, er det likevel faser i den som ikke alle kjenner til, og det er disse vi ser nærmere på i denne artikkelen. 

Varigheten til den blå timen og de forskjellige fasene varierer avhengig av årstid og deles inn i tre faser med skumring. 

1. Astronomisk tussmørke

Når natten nettopp har begynt eller nesten er over, starter det astronomiske tussmørket, som er spesielt velegnet til stjernefotografering. 

Denne fasen av den blå timen starter når solen er mellom 18 og 12 grader under horisonten, og fordi lyset er så svakt, trenger du lange lukkertider for å få nok lys til bildene. 

Vil du fange knivskarpe stjerner, kan du bruke apper som f.eks. Photopills til å regne ut nøyaktig hvor lange lukkertider du maksimalt kan sette kameraet til. 

> Les mer Dette er de beste kamerainnstillingene til stjernebilder

Stjernehimmel over stille hav

I de lange, lyse nettene om sommeren kan du fange flotte syn som dette, der solen fortsatt er synlig i horisonten samtidig med stjernene over. 

© Shutterstock

2. Nautisk tussmørke 

Når solen står mellom 12 og 6 grader under horisonten, begynner neste fase av den blå timen, der det nautiske avløser det astronomiske tussmørket.

Det nautiske tussmørket har navnet sitt fra sjøfarten fordi det er mulig å navigere etter horisonten selv på netter der månen ikke er synlig.

Her vil lyset ofte være akkurat sterkt nok til at du kan få tatt håndholdte bilder, men autofokus vil vanligvis få problemer hvis du bruker objektiver med relativt små maksimale blenderåpninger på F. 4.0 og høyere. 

Fisker seiler ut i båt med nett

De kraftige blå nyansene kan gi et nærmest monokromatisk utseende som på dette bildet, og det bidrar til å forenkle uttrykket i et bilde og gjøre det sterkere. 

© Shutterstock

3. Det borgerlige tussmørket

Sist, men ikke minst har vi det borgerlige tussmørket, og det er her det finnes mest lys til å få bildene dine i boks. 

Det blir kalt det borgerlige tussmørket fordi du kan fortsette de aller fleste utendørsaktiviteter uten hjelp av kunstig lys. 

I denne delen av den blå timen ligger solen nærmest horisonten, og du kan fange skjæret fra solen på himmelen. 

Både i soloppgang og solnedgang kan du fange fantastiske bilder i denne perioden, der solen er seks til null grader under horisonten. 

> Les mer Slik fotograferer du solnedgangen

Nytt blad med stor guide

Les mye mer om alle døgnets lyse timer og hvordan du fotograferer dem i guiden du får i Digital FOTO nr. 10/2022. 

Du får tips og triks til blant annet hvordan du stiller hvitbalansen korrekt etter lyset og hvordan du fanger både lys og skygge.

Kanskje du er interessert i...