For en nybegynner kan stjernehimmelen virke som et uoppnåelig motiv. Du må ut sent på kvelden, kjøre ut av byen for å finne et sted uten lysforurensing og stå og fomle med innstillingene i mørket.
Men det siste kan du heldigvis slippe, for vi har samlet kamerainnstillingene som gir deg det beste utgangspunktet for å ta gode bilder av stjernene.
Det er lurt å bruke et vidvinkelobjektiv på minst 24 millimeter, for da kan du få med en stor del av himmelen og litt av forgrunnen i det samme bildet.
Videre er et kamerastativ en nødvendighet, for du må bruke lukkertider som er så lange at du ikke har mulighet til å kunne holde kameraet stille underveis.
> Les også: Dette kan du oppleve på himmelen i 2021
Råformat skaper flere muligheter
Bilder av stjerner krever typisk litt justering i bildebehandlingen for virkelig å glitre. Fotografer derfor alltid i råformat, for da har du så mye data som mulig til rådighet.

Hvis du fotograferer i råformat, har du mange flere muligheter til å redigere bildet. For eksempel kan du da endre hvitbalanse slik det passer deg, uten å miste bildekvalitet.
© ShutterstockEn blender på F1.4–F2.8
Når du skal fotografere stjerner, handler det om å få så mye lys som mulig inn på bildebrikken. Og jo større blenderåpningen er, desto lavere ISO-verdi kan du bruke, så et objektiv som kan gå ned til for eksempel F1.8 eller F2.8, er en fordel.
Hvis du vil inkludere et element i forgrunnen, er F2.8 det perfekte blendertallet, for det vil slippe inn mye lys, men også gi en stor nok dybdeskarphet til at forgrunnen er noenlunde i fokus.
En lukkertid på 5–20 sekunder
Lukkertiden er en balansegang, for på den ene siden må den være lang nok til at det kommer nok lys inn til bildebrikken, men på den andre siden kan den ikke være for lang.
Det er nemlig slik at jorden alltid roterer, så hvis lukkertiden din er for lang, kan du risikere å få stjerner som flytter seg og derfor ser ut som om de blir gnidd ut på bildet.
Hvis du ikke skal lage store plakater av bildene dine, kan du trygt velge en lukkertid på 20–25 sekunder og få stjerner som er stort sett skarpe.
Det betyr at du vil kunne se bittesmå spor når du zoomer helt inn på bildet, men det vil ikke være synlig hvis bildet ligger på for eksempel Facebook, Instagram eller en hjemmeside.
For å unngå spor helt må du bruke den såkalte NPF-regelen for å regne ut riktig lukkertid. Det enkleste er å få appen PhotoPills til å gjøre regnestykket for deg. Du får den til både iPhone og Android.
Gå inn i appen, velg Spot Stars og angi kameramodell, brennvidde og blenderåpning. Velg Accurate.
> Les også: Ta perfekte bilder av stjerner

Hvis du «bare» skal bruke bildene til hjemmesiden din eller Instagram, kan du trygt bruke en lukkertid på opptil 25 sekunder.
© ShutterstockEn ISO-verdi på 3200–6400
I motsetning til blender og lukkertid finnes det ingen fast regel for hva ISO-verdien din bør stå på, men det er opplagt at den må være rimelig høy, for stjernehimmelen er en svak lyskilde.
Med et fullformatkamera vil du sannsynligvis kunne nøye deg med ISO 3200, mens du typisk må opp på ISO 6400 med en mindre bildebrikke.
Bare husk at du får bedre bildekvalitet av å øke ISO-verdien enn å tvinge opp lysstyrken i bildebehandlingen.
Bonustips: Bruk selvutløser
Sett kameraet til selvutløser på to eller ti sekunder slik at det kan rekke å falle til ro før du tar bildet.
> Les også: Slik lager du timelapsevideo

Du kan laste ned e-boken og astrokalenderen i Fordessonen hvis du abonnerer på Digital FOTO.
© Digital FOTOStor e-bok og kalender om astrofoto i Fordelssonen
Se hvordan og når du får fantastiske bilder av månen, Melkeveien, stjernespor, nordlys og stjerneskudd i den store e-boken vår om astrobilder. Du får også en kalender med himmelfenomener i 2021.
Du finner alt i det eksklusive abonnementsuniverset vårt, Fordelssonen, her.