Timelapsevideo av himmel

Når kameraet er riktig satt opp, tar det seg av opptakene selv.

© giphy

Slik lager du en timelapsevideo

En timelapsevideo er en genial funksjon til å vise et forløp, og når du mestrer teknikken, kan du vise nordlyset som danser på nattehimmelen, men også skyene som suser over landskapet.

Timelapseopptak er egentlig videoer som er satt sammen av en lang rekke enkeltbilder. 

Ved å ta bildene med bestemte intervaller er det mulig å sette dem sammen til en timelapsevideo der tingene beveger seg lynraskt. 

I denne artikkelen kan du lese om: 

Timelapsevideo

En timelapsevideo er den perfekte måten å vise et lengre forløp på. Her er farten på båttrafikken i Venezia økt kraftig.

© Giphy

Lag timelapse uansett kameratype

De fleste smarttelefoner og actionkameraer har en innebygd timelapsefunksjon som til og med setter sammen bildene til en timelapsevideo. 

Også en del speilreflekser og speilløse systemkameraer har denne funksjonen. 

Hvis kameraet ditt ikke kan ta opp timelapseopptak, hvor du må fotografere i sekvenser, kan du bruke en fjernutløser med innebygd timer.

Felles for alle opptak til timelapsen din er at du må sette kameraet på et stativ ettersom det tas over lang tid. 

Bildeutsnittet må også være nøyaktig det samme – for ellers vil kronologien i timelapsevideoene bli ødelagt. 

Les også: Slik velger du riktig kamerastativ

Timelapsevideo med smarttelefon

Mange nye smarttelefonmodeller har innebygde timelapseprogrammer.

© Shutterstock

1. Legg fokus riktig i timelapse-opptakene

Fokuser på motivet ditt og sett så fokus til manuelt, for ellers vil kameraet prøve å fokusere før hvert bilde, og det kan fort gå galt hvis lyset endrer seg til for eksempel motlys. 

Fokus må være på samme sted.

2. Kontroll på eksponeringen med manuelt program 

Velg manuelt program, for ellers vil det bli for stor variasjon mellom hver eksponering. Bilder som ikke er eksponert likt, vil gi en blinkende effekt på den ferdige timelapse-filmen. 

Slå av Auto ISO.

3. Få like farger med fast hvitbalanse

Fargetemperaturen (hvitbalansen) skal settes til en fast verdi, for eksempel rundt 5600 Kelvin i dagslys - eller kamerainnstillingen "dagslys"

Lyset vil endre seg mye ved særlig solnedganger, og denne gradvise endring vil vi ha med på timelapse-filmen.

Les også: Slik bruker du hvitbalansen

4. Begynn timelapseopptaket ditt

Hvis kameraet har en innebygd timelapsefunksjon, setter du den for eksempel til å ta et bilde hvert fjerde sekund. Velg antall bilder, for eksempel 500. 

Knips i jpeg med mindre du vil bruke mye tid på bildebehandling av raw-filer før de kan brukes til timelapse-videoen.

Kom i gang med timelapse

Her får du fire nyttige steg du kan følge når du stiller inn kameraet ditt til å ta opp timelapsefilmer.

Til slutt forklarer vi hvordan du setter sammen bildene i Photoshop eller Lightroom.

1. Legg fokus riktig i timelapseopptakene

Fokuser på motivet ditt, og legg deretter fokus på manuelt, for ellers vil kameraet prøve å fokusere før hvert bilde, og det kan fort gå galt hvis lyset endrer seg.

2. Få kontroll på eksponeringen med manuelt program

Velg manuelt program, for ellers vil det bli for stor variasjon mellom hver eksponering.

Bilder som ikke er likt eksponert, vil resultere i en blinkende effekt på den ferdige timelapsefilmen.

Av samme grunn må du også slå av Auto ISO.

3. Få jevne farger med fast hvitbalanse

Fargetemperaturen (hvitbalansen) må settes til en fast verdi, for eksempel rundt 5600 kelvin i dagslys – eller til kamerainnstillingen Dagslys.

Lyset vil endre seg mye, særlig ved solnedganger, og vi vil ha med oss denne gradvise endringen på filmen.

Les også: Slik bruker du hvitbalansen

4. Sett i gang timelapseopptaket ditt

Hvis kameraet har en innebygd timelapsefunksjon, setter du den til for eksempel å ta et bilde hvert fjerde sekund. Velg antall bilder, for eksempel 500.

Fotografer i jpeg med mindre du vil bruke mye tid på bildebehandling av raw-filer før du kan bruke dem til timelapsevideoen.

Timelapsevideo av storby.

Du får noen av de flotteste timelapsevideoene hvis du vet at motivet ditt vil endre seg mye underveis i forløpet. 

© Giphy

Sett sammen bildene i bildebehandlingen

Hvis kameraet ditt ikke kan sette sammen timelapse-videoen selv, trenger du et program på datamaskinen. 

Dette kan for eksempel være Lightroom eller Photoshop. 

Her ser du hva du må gjøre i de to programmene.

Timelapse i Lightroom:

  1. Importer bildene til Lightroom i Library, og merk alle ved å taste Ctrl + A. Velg deretter modulen Develop. Juster eventuelt farger og lys slik at bildene får et likt uttrykk.
  2. Beskjær: Klikk på Crop Overlay. Ved Aspect velger du 16 x 9. Flytt eventuelt markeringen på bildet for å velge det riktige utsnittet. Tast Enter.
  3. Eksporter: Velg deretter File og Export... for å lagre kopier av alle bildene samtidig. Ved Export Location velger du en tom mappe der du vil lagre bildene. Under File Settings velger du JPEG, sRGB og høy kvalitet, for eksempel 90.
  4. Gi et navn: Under Image Sizing merker du Resize to Fit. Vi vil lagre i 4K, og velger piksler i nedtrekksmenyen og skriver 3840 ved W og 2160 ved H. Sørg for at filene blir navngitt fortløpende, for eksempel timelapse_001 og timelapse_002 og så videre.

Timelapse i Photoshop:

  1. Åpne Photoshop. Gå til File og Open. Velg mappen med de redigerte timelapseopptakene dine. Merk den øverste filen i mappen. Merk av for Image Sequence. Klikk på Open.
  2. I dialogboksen velger du nå 24 fps ved siden av Frame Rate og klikker på OK. Nå vil Photoshop åpne filene som en timelapsefil, som du kan redigere som et videoopptak. Velg Window og Timeline. Nå kan du se hele videoen som en tidslinje.
  3. Velg nå File, Export og Render Video. I dialogboksen kan du gi timelapsevideoen et navn, angi hvor den skal lagres og velge format og størrelse. H264-formatet er et godt utgangspunkt. Sett også Frame Rate til 24 fps. Klikk på Render for å fullføre timelapsevideoen.

Redaksjonen anbefaler:
100 tips og kurs om bildebehandling

Har du full kontroll på hvordan du gjør fargene flottere og detaljene skarpere når du redigerer bildene dine? Hvis ikke er det kanskje nå du skal få det. Digital FOTO har nettopp gitt ut en ny bok med 100 tips og kurs for Photoshop, Lightroom og Elements.

Boken er skrevet slik at det er noe for alle nivåer i den. Dermed får du glede av den uansett om du er nybegynner eller allerede fotograferer i råformat og redigerer alle bildene dine. Med boken i hånden kan du enkelt løfte bildene dine til helt nye høyder takket være de grundige trinn for trinn-veiledningene, hvor vi guider deg gjennom de forskjellige funksjonene, justeringsmulighetene og effektene.

Akkurat nå kan du få boken 100 Tips og kurs med to numre av Digital FOTO for bare 49 kroner + porto. Totalt 98 kroner. Les mer om boken her. 

Kanskje du er interessert i...