I løpet av et kalenderår er det mange muligheter for å fotografere himmelrommets måner, stjerner og planeter.
Du trenger ikke all verdens avansert utstyr, for i dag er kameraene på et så høyt nivå at du godt kan få vellykkede bilder av for eksempel Melkeveien med speilreflekskameraet ditt.
Vi har samlet fem enkle tips som gir deg de aller beste forutsetningene for å fotografere stjerner på nattehimmelen.
1. Finn datoer for himmelfenomener på nettet
2. Kjør (langt) ut av byen for å få det beste mørket
3. Vær tålmodig når du fotograferer stjerner
4. Varm opp objektivet nedenfra til stjernebilder
5. Vurder å investere i utstyr til stjernefotografering
1. Finn datoer for himmelfenomener på nettet
Du kan godt fotografere stjerner uten å forberede deg, og stjernehimmelen i seg selv kan være et flott motiv. Men vil du ha blodrøde supermåner, stjerneskudd i hopetall eller strålende grønt nordlys, er du nødt til å finne de riktige datoene.
Mange sider på nettet gir en detaljert oversikt over begivenheter på himmelen, for eksempel meteorsvermer, kometer og planetenes og månens stilling.

Kameraet ditt kan fange detaljer øyet dittt ikke kan se, når du retter frontlinsen mot himmelen.
© Shutterstock2. Kjør (langt) ut av byen for å få det beste mørket
Hvis du vil ha forhåpninger om å få tydelige stjerner på bildet ditt, er det viktig at du finner et godt sted å fotografere – det vil si utenfor byområder, hvor stjernene ellers hadde druknet helt i lysforurensningen.
Hvis du bor på landet, trenger du nok ikke dra så langt bort. Hvis du derimot bor i byen, må du pakke ryggsekken.
På hjemmesiden darksitefinder.com kan du se nøyaktig hvor mye lysforurensning det er i din egen by, og hvor langt bort du må for å finne et uforurenset område
De beste astrofotografene bruker en lykt til å lyse opp forgrunnen så den ikke blir helt mørk på bildet.
© Shutterstock3. Vær tålmodig når du fotograferer stjerner
Å fotografere stjerner og andre himmelfenomener krever mye tålmodighet. Dels fordi du er nødt til å bruke forholdsvis lange lukkertider for å få inn nok lys fra stjernene til bildebrikken, men også fordi du sannsynligvis ikke klarer å ta et perfekt bilde på første forsøk.
I stedet for å bli frustrert bør du glede deg over at det kommer en ny og klar kveld igjen, og da er du en erfaring rikere og derfor også nærmere å få det perfekte stjernebildet.
> Les også: Slik fotograferer du Melkeveien

Vær på utkikk etter et område med et tre, en ås, en gammel bygning eller et annet element som kan gi deg en interessant horisont når du fotograferer stjerner.
4. Varm opp objektivet nedenfra til stjernebilder
På kalde vinterkvelder kan det komme dugg på kameraet og frontlinsen under lange eksponeringer av stjerner. Det er stort sett umulig å fjerne dette i etterbehandlingen, men det kan avverges med et billig redskap som ikke tar så mye plass i fotovesken.
Fest en håndvarmer under objektivet med en strikk, og objektivet holder seg duggfritt under hele opptaket.
En fordel er å gå etter en oppladbar håndvarmer eller en du kan fylle igjen, for eksempel fra Zippo, slik at du ikke må kjøpe en ny hver gang.
> Les også om hvordan du fotograferer stjerner og meteorsvermer her

Ved å inkludere horisonten i bildet blir størrelsesforholdene tydeligere.
© Shutterstock5. Vurder å investere i utstyr til stjernefotografering
Hvis du likevel skal til å kjøpe et nytt kamerahus, kan du vurdere å bruke noen kroner ekstra på å få en ny og støysvak prosessor. Disse gir deg mulighet for å øke ISO-verdien mer uten å ødelegge bildet.
Hvis du regner med å fotografere mange stjerner og andre himmelfenomener, vil det være en god investering.
Skal du ha et nytt objektiv til kameraet, er det lurt å gå for en modell med et lavt blendertall, for eksempel 2.8 eller 3.5.
Stjerner, galakser og planeter sender alle ut svært svakt lys, og derfor vil et lyssterkt objektiv av god kvalitet være det optimale for å fotografere disse motivene.