Slik fotograferer du Melkeveien

Melkeveien er et vakkert motiv som kan gi fortryllende landskapsbilder. Se hvordan du fotograferer fenomenet.

© Shutterstock

Slik fotograferer du Melkeveien

Du trenger ikke spesialutstyr for å ta bilder av Melkeveien, men det er viktig at du finner et egnet sted og bruker noen spesielle innstillinger. Her får du oppskriften på å forevige dette flotte fenomenet.

2. mai 2019 av Sarah Marie Winter

Kameraet ditt kan fange detaljer som øyet ditt ikke kan se, når du retter frontlinsen mot himmelen. På en klar natt med svakt månelys kan du med en lang lukkertid for eksempel ta fantastiske bilder av Melkeveien, som viser seg som et tykt, glitrende bånd av stjerner over himlen.

Melkeveien er vår egen galakse – sett innenfra. Det betyr at det vi ser, bare er en mindre del av den gigantiske galaksestrukturen, og at vi aldri kan se hele galaksen på én gang.

Melkeveien er alltid på himmelen, men lyset fra solen, månen eller kunstige lyskilder kan lett drukne det svake lyset fra Melkeveien, som stammer fra stjerner som befinner seg uendelig langt unna oss.

1. Finn et mørkt sted
2. Bruk vidvinkel og kamerastativ
3. Bruk selv- eller fjernutløser

Les også: Dette kan du fotografere på himmelen i 2019

1. Finn et mørkt sted

Det viktigste når du skal fotografere Melkeveien, er, at det er en kveld med klar himmel. I tillegg skal det helst være nymåne, for da er ikke månelyset så sterkt.

Det nest viktigste er at du velger et sted, for eksempel et naturområde, hvor kameraet ikke blir truffet av lys fra bygninger eller veier. Lysforurensningen kan nemlig danne en kuppel over horisonten, som drukner Melkeveien. 

Let gjerne etter et område med et tre, en ås, en gammel bygning eller et annet element som kan skape en interessant horisont. Ved å inkludere horisonten i bildet blir størrelsesforholdene tydeligere.

Les også: Slik fotograferer du stjernespor

Slik fotograferer du Melkeveien

Velg gjerne et sted der det skjer litt i horisonten. På den måten blir bildet enda mer interessant. 

© Shutterstock

2. Bruk vidvinkel og kamerastativ

Jo kraftigere vidvinkelobjektiv ditt er, desto mer av himmelen vil du kunne få med i bildet. 14 mm er en velegnet brennvidde, for den gir en bred bildevinkel uten altfor mye forvrengning.

Sett kameraet på stativ og velg manuelt opptaksprogram. Begynn med å stille inn kameraet til en lukkertid på 20 sekunder og velg objektivets største blenderåpning, for eksempel F2.8, og ISO 3200.

Velg manuelt fokus og live view og zoom godt inn på skjermen. Nå stiller du skarpt på en stjerne eller samling med stjerner på nattehimmelen.

Les også: Ta flotte bilder av månen

Slik fotograferer du Melkeveien

Det finnes mange måter du kan fotografere Melkeveien på, og noen velger å inkludere seg selv eller en annen person for å skape mer identifikasjon i bildet. 

© Shutterstock

3. Bruk selv- eller fjernutløser

På grunn av risikoen for rystelser under den lange eksponeringen bør du minimum bruke kameraets selvutløser, og en fjernutløser er best, for den gir enda bedre kontroll over eksponeringen.

Med en fjernutløser kan du både velge lukkertider som er lengre enn 30 sekunder, samt programmere utløseren til å ta bildet på et bestemt tidspunkt. Når du har tatt et bilde, sjekker du eksponeringen på skjermen, og juster eventuelt lukkertiden eller ISO-verdien.

Bruker du speilreflekskamera, kan du risikere at det kommer inn litt lys bakfra via søkeren under de lange eksponeringene. Derfor er det en god idé å dekke den til.

På Canon-kameraer sitter det et gummistykke på reimen, som du kan bruke. Først fjerner du øyestykket ved å skyve det opp, og dra så gummistykket ned over søgeren. Har ikke kamera ditt et gummistykke, kan du dekke søkeren med hånden i stedet. 

Les også: 5 tips for å fotografere Mars med settobjektiv

Kanskje du er interessert i...